Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός παιδιών από παιδιάτρους

Ο εμβολιασμός παιδιών από παιδιάτρους θα ξεκινήσει το αργότερο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, τόνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση ενώ η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι εν αναμονή της χορήγησης εμβολίων από παιδιάτρους δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μιας μέρας.

Αρχικά , η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με συνεχή διά ζώσης διδασκαλία. Ακολούθως, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των παιδιάτρων στον εμβολιασμό. “Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών αποτελεί καθημερινά θέμα συζήτησης.

εμβολιασμοί παιδιών

Με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων, όπως έχει αναγγελθεί, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων αλλά και των ίδιων των εφήβων θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια του Covid μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους. Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις πιστεύω ότι με την επικοινωνία των γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους θα εκλείψουν” είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια προανήγγειλε τον εμβολιασμό ακόμη και μικρότερων από τα 12 έτη ηλικιών: “Αυξημένη είναι και η κινητικότητα που εμφανίζεται διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για τις μικρότερες ηλικίες, 5-11 ετών, αλλά και ακόμη μικρότερες από 6 μηνών έως 5 ετών.

Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένο για την ηλικία δοσολογικό σχήμα των εμβολίων και φαίνεται πως οι ρυθμιστικές Αρχές, όπως το FDA, μετά την αίτηση των εταιρειών, μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες.

Στο παρόν να τονίσω πως εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους, δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μίας μέρας, οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να χάνονται. Είναι πολύ σημαντικό” σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μίλησε επίσης και για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και, επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού. Πρόσθεσε ότι μπορεί να προτεραιοποιηθούν και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση, καθώς εκτίθενται στον ιό.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί από παιδιάτρους

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο θεμιστοκλέους, το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού των ιδιωτών.

“Αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες, ο προγραμματισμός και ο εφοδιασμός. Είναι προγραμματισμένα έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με όσους από τους παιδιάτρους  δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες, τέλη Σεπτεμβρίου το αργότερο έως αρχές Οκτωβρίου” είπε συγκεκριμένα ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι παρατηρείται αύξηση των εμβολιασμών στις ηλικίες κάτω των 35 ετών, τις τελευταίες ημέρες και την τελευταία εβδομάδα, 102.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ραντεβού να κλείνονται από νεαρές ηλικίες.

Σημαντική είναι επίσης, η αύξηση στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 που καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες 15-17 ετών, όπου τις τελευταίες μέρες εμβολιάστηκαν 16.000 έφηβοι, και 12-14 ετών, όπου εμβολιάστηκαν τις τελευταίες μέρες 13.500 παιδιά.

Συνολικά απ’ όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός των δύο αυτών ομάδων, έχουν εμβολιαστεί 140.000 έφηβοι και παιδιά.

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες.

Ξεκίνησε ήδη προς τους πολίτες η αποστολή SMS προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση, όπως σημείωσε ο κ. Θενμιστοκλέους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ