Τι είπε η Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό των εγκύων

Ασφαλής είναι ο εμβολιασμός κατά την κύηση ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση.

Όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” και τις εγκύους:  “Άλλο θέμα που απασχολεί είναι οι έγκυες και η επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα”. Η επικράτηση της “Δέλτα” υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων”.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευθεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ, και μάλιστα 25 από τις 29 μέσα στο 2021. Δύο δε δυστυχώς έχουν καταλήξει” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ακόμη εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους που εστιάζεται στις πρώτες εβδομάδες κύησης -είναι δεδομένη.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, “ακόμη και στις πρώτες 20 εβδομάδες, στην πρώιμη φάση της κύησης, ο εμβολιασμός είναι εξίσου ασφαλής”.

Πρόσθεσε: “Μια υπενθύμιση ξανά για τις εγκύους: Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους, μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, δεν υπάρχουν τρίμηνα κύησης που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός αλλά ούτε περιορισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό για τη διαδικασία της αναπαραγωγής”.

Τι είπε για τον εμβολιασμό των παιδιών

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: Η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις.

“Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν” υπογράμμισε.

Θεοδωρίδου για την αναμνηστική δόση εμβολίου

Επίσης, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, θέμα που μελετά η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η χορήγησή της στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη καθώς και στην υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ακολουθήσουν τους ανασοκατεσταλμένους στην τρίτη δόση, προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Εμβόλιο - υγειονομικοί

Εμβολιασμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, και στη χώρα μας. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν με τους ανοσοκατεσταλμένους, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η αρχή για την αναμνηστική δόση θα γίνει με τους ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή 285.000 πολίτες.

Η πλατφόρμα και το sms
Η πλατφόρμα ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την τρίτη δόση, θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες αυτοί θα λάβουν sms στο κινητό τους τηλέφωνο, που θα τους υπενθυμίζει και θα τους καλεί να κλείσουν το ραντεβού για την αναμνηστική τους δόση.

“Ακολούθως, ανάλογα και με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης για τις υπόλοιπες κατηγορίες”, συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ