Μήνυμα Τσιόδρα στους αντιεμβολιαστές: Χρησιμοποιούν τα fake news για να αρνηθούν τις ευθύνες τους

Στην τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών ήταν τιμώμενο πρόσωπο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στην ομιλία του προς τους αποφοίτους και τους παριστάμενους, αναφέρθηκε τόσο στα fake news όσο και στους αρνητές του εμβολιασμού κατά του Covid-19. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ομάδας λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας “η ζωή μας είναι μια σύνθεση από ικανότητες που τις αναπτύσσουμε με σκληρή δουλειά, πολλές φορές ευνοημένοι από μία ιδιαίτερη κλίση, ένα τάλαντο σε έναν τομέα αλλά και από αδυναμίες που όλοι μας έχουμε. Στη ζωή μας παλεύουμε για μία σύνθεση των δύο. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας στην πάλη αυτή, τη σχέση μας με τον εξωτερικό κόσμο, τις ευκαιρίες μας, τις χαρές μας, όπως μια αποφοίτηση, αλλά και τις λύπες μας, τις αποτυχίες μας… Στην προσπάθεια αυτή είναι προτιμότερο να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο και να φροντίζει να αναζητεί, να ανακαλύπτει και να αποδέχεται τις θετικές πλευρές ακόμη και στις φοβερές και διφορούμενες πτυχές της ζωής του, όπως είπε κάποιος φιλόσοφος” τόνισε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε:

“Κάθε φορά που κάνουμε μια επιλογή, που παίρνουμε μια απόφαση, γίνεται μια νέα ευκαιρία στη μοναδική αυτή σύνθεση του πίνακα της ζωής μας. Η ελευθερία, όμως, υπάρχει και μπορεί, μάλιστα, να βιώνεται ακόμη καθαρότερα, να ερχόμαστε δηλαδή πιο κοντά της όταν μπαίνουμε σε έναν χώρο που περιορίζονται οι συνήθειες, οι ανέσεις μας, σε έναν χώρο που παύουν να μας γεμίζουν οι ασύνετοι κάποιες φορές περισπασμοί μας. Τότε μπορούμε να ακούσουμε περισσότερο τις δυνατές εσωτερικές φωνές της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας”.

Ακολούθως ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε: “Σ’ αυτήν τη γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στη ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή, γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμη και μέσα στον πόνο”.

Κλείνοντας την ομιλία του έστειλε μήνυμα στους αρνητές του εμβολιασμού κατά του Covid-19: “Από την άλλη μεριά μεταξύ των βασικών παραγόντων μιας ανελεύθερης ζωής είναι η άγνοιά μας. H δική μας άγνοια. Για το πώς μπορούμε σε πολλές βασικές λειτουργίες μας να προσδιορίσουμε τις ζωές μας. Η αδράνειά μας, η δική μας αδράνεια, όπου με στείρες ασχολίες αφήνουμε την καθημερινότητα να μας ναρκώνει. Αλλά και ο φόβος της ευθύνης, της δικής μας ευθύνης, ο οποίος μας οδηγεί να τη μεταθέτουμε σε άλλους. Η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στη ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο. Το βλέπουμε στις μέρες μας. Στο μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία παράδειγμα της πανδημίας, στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news, που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σαν μια δικαιολογία για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας. Σε μερικές από τις πιο σημαντικές στροφές της έως τώρα δικής μου πορείας στη ζωή η αγάπη για τη γνώση και την ελευθερία που πηγάζει από αυτήν, η προσοχή και η εγρήγορση για την επιστημονική αλήθεια σε συνδυασμό με την πειθαρχία, ήταν οι δικοί μου σημαντικοί οδηγοί στην αποδοχή της δικής μου ευθύνης. Τα συνόδεψα με το αληθινό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο, όπως η επιθυμία μου να θυσιάσω μύριες φορές γι’ αυτόν το δικό μου “θέλω”. Αυτό ήταν και έγινε η δική μου στιγμή, η δική μου προσωπική συνάντηση με την αληθινή -θέλω να πιστεύω- ελευθερία. Αυτήν την ελευθερία, στην οποία με ευελιξία και θάρρος κανείς παραμένει ανοικτός στις προκλήσεις. Αυτή στην οποία επεκτείνεις καθημερινά τα δικά σου θεωρητικά όρια, Αυτή με την οποία ξανά και ξανά κατακτάς νέες κορφές. Σας παρακαλώ τις αποφοίτους και τους αποφοίτους να ευχηθείτε να διαρκέσει αυτή η κατάσταση στη ζωή μου. Είμαι σίγουρος πως οι δικές σας αληθινές ευχές πιάνουν” σημείωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ