Τουρκία: Τι λένε οι Έλληνες σεισμολόγοι για τον σεισμό – εφιάλτη των 7,8 Ρίχτερ

Για τραγωδία κάνουν λόγο οι Έλληνες σεισμολόγοι μετά τον σεισμό – εφιάλτη 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να ανεβαίνει διαρκώς. Ωστόσο είναι καθησυχαστικοί ως προς το εάν θα μπορούσε αυτός ο ισχυρός σεισμός να ενεργοποιήσει κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο.

Σεισμός στην Τουρκία: Αναχωρεί με C-130 ομάδα της ΕΜΑΚ – Άμεση αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα

Όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει κίνδυνος διέγερσης κάποιου ρήγματος στον ελλαδικό χώρο λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από το σημείο όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση το κυπριακό τόξο.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγη ώρα καταγράφηκε και νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τον αριθμό των θυμάτων στη γείτονα χώρα και την Βόρεια Συρία.

Σεισμός στην Τουρκία: Η στιγμή που πολυώροφο κτίριο καταρρέει σαν χάρτινος πύργος – ΒΙΝΤΕΟ – σοκ
Σεισμός Τουρκία Συρία
Φωτογραφία: Anadolu

Χουλιάρας στον Realfm: Είναι μεγάλη η απόσταση από την Ελλάδα – Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε

Για «τραγωδία» έκανε λόγο ο Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας για τον φονικό σεισμό στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Όπως είπε, «καταγράφονται χιλιάδες δονήσεις συνεχώς. Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο να έχεις και δεύτερο σεισμό 7,7 Ρίχτερ 8 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Η απόσταση από την Ελλάδα είναι μεγάλη. Στην περιοχή γύρω από την Κύπρο πρέπει να κοιτάμε για τυχόν μετατοπίσεις επικέντρων. Είναι μια περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων που έχει διεγερθεί και γι’ αυτό δίνει και μεγάλα μεγέθη. Εμείς είμαστε αρκετές χιλιάδες χιλιομέτρων μακριά, έχουμε τους δικούς μας σεισμούς, αλλά πρέπει να βλέπουμε τα κτίρια στην Τουρκία ως παράδειγμα προς αποφυγή».

Τουρκία: 20 συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον φονικό σεισμό

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ακόμη ότι είναι άλλο ρήγμα από εκείνο που ενεργοποίησε τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Τουρκία.

Σχετικά με τη διάρκεια της δόνησης είπε ότι εξαρτάται από το σημείο όπου βρίσκεται ο παρατηρητής αλλά και από την απόσταση του επικέντρου.

«Δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Δεν βλέπω αυτή η δραστηριότητα να επιταχύνει κάτι άμεσα στην περιοχή του ελλαδικού χώρου, όμως, η περιοχή στην Κύπρο είναι υπό επιστημονική παρακολούθηση» δήλωσε ο κ. Χουλιάρας.

Ακούστε το ηχητικό:

Άκης Τσελέντης: Δεν επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Όπως εξήγησε, έγινε στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που φτάνει μέχρι το Β. Αιγαίο και μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

«Ο μηχανισμός του φαινομένου είναι ο εξής:

  1. Η πλάκα της Αφρικής πιέζει προς Ανατολάς την πλάκα της Αραβίας.
  2. Η πλάκα της Αραβίας με τη σειρά της πιέζει προς τα βόρεια, την πλάκα της Τουρκίας η οποία κινείται σαν σφήνα προς τα δυτικά και η κίνηση γίνεται πάνω στο ρήγμα της ΑΝΑΤ. ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ όπου έγινε ο σημερινός σεισμός.
  3. Η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μήνες με πολύ ισχυρούς μετασεισμούς που θα φτάνουν τα 7R.
  4. Δεν επηρεάζονται ρήγματα του ελλαδικού χώρου
  5. Δυστυχώς τα θύματα όπως ανέφερα από το πρωί (έχω πάει στη περιοχή που έχει άθλια δόμηση) θα είναι πολλές χιλιάδες».

Κώστας Παπαζάχος: Δεν υπάρχει ανησυχία για τη σεισμικότητα στη χώρα μας

Τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο σημερινός φονικός σεισμός στην Τουρκία, δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε ανησυχία».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διευκρίνισε ο καθηγητής.

σεισμός Τουρκία

Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.

«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έχει τις προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του τόνισε για τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ ότι ήταν ένας σφοδρότατος, επιφανειακός σεισμός στη ΝΑ Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία (Χαλέπι).

«Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς.  Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC).

Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ