Τουρισμός: Αυξημένη η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικές οδούς – Έφτασαν οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό – ΒΙΝΤΕΟ

Το lockdown και οι περιορισμοί αποτελούν παρελθόν από σήμερα, με τις μετακινήσεις εκτός νομού να επιτρέπονται. Αρκετοί ήταν εκείνοι που σήμερα αποφάσισαν να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Στην Ελλάδα έφτασαν σήμερα και οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό, σηματοδοτώντας το άνοιγμα του τουρισμού.

Λιμάνι Πειραιά: Άνοιξε ο εσωτερικός τουρισμός

Από το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά η κίνηση είναι μεγάλη στο πλαίσιο του ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού ενώ τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά αυξήθηκαν. Αυξημένη η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος Θεσσαλονίκη: Αύξηση 30% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ

Αυξημένες κατά 30% καταγράφονται την τρέχουσα εβδομάδα, έναντι της προηγούμενης, οι κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα, πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η κίνηση προς Χαλκιδική είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και στα διόδια των Μαλγάρων.

Εκτιμάται ότι από αύριο αναμένεται αύξηση της επιβατικής κίνησης, με τους Θεσσαλονικείς να σπεύδουν είτε στα εξοχικά τους στη Χαλκιδική, είτε σε κάποια από τις παραλίες του γειτονικού νομού.

Πάντως, από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και άρχισε να επικρατεί η πληροφορία για άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ταυτόχρονα με το «άνοιγμα» του τουρισμού στην Ελλάδα σήμερα, «ξεκίνησαν με θέρμη οι κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του οργανισμού Στέφανος Τσόλης.

Κάποιοι, σύμφωνα με τον κ. Τσόλη, κλείνουν το εισιτήριό τους με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κοντά στην ημερομηνία που θα ταξιδέψουν σε κάποιο ελληνικό νησί ή ακόμη και στην πρωτεύουσα, ενώ άλλοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν το «ελευθέρας» που ανακοινώθηκε και να ταξιδέψουν νωρίτερα. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι κρατήσεις εισιτηρίων για χρήση των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, που όπως τόνισε «γίνονται κατά βάση ηλεκτρονικά».

Υπενθύμισε δε, ότι η ανώτατη πληρότητα εντός των λεωφορείων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 65%, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.Η Κρήτη υποδέχθηκε τους πρώτους τουρίστες – Δέκα χιλιάδες εκτιμάται ότι θα φτάσουν μέσα στο επόμενο τετραήμερο

Η Κρήτη άρχισε να υποδέχεται ήδη τους πρώτους της επισκέπτες, που σε συνθήκες πανδημίας επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους με το άνοιγμα κιόλας του τουρισμού. Η πρώτη πτήση τσάρτερ προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» που προερχόταν από το Αννόβερο με 183 επιβάτες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα αναμένονται 14 πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο τετραήμερο στο νησί θα έχουν φτάσει οι πρώτοι δέκα χιλιάδες επισκέπτες από χώρες όπως Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία και Βέλγιο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, μέχρι αυτή την ώρα έχει ανοίξει ένα ποσοστό 10-15% των ξενοδοχείων του Ηρακλείου, ενώ στο Λασίθι σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μανώλη Βαρκαράκη μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεταινα έχουν ανοίξει τις πύλες τους όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. « Γίνεται μια προσπάθεια μέσω μιας σειράς από διαφημιστικές καμπάνιες σε χώρες της Ε.Ε , να παραμείνει για τουρισμό στις χώρες αυτές, ο κόσμος που θα ήθελε να ταξιδέψει. Δε γνωρίζω πόση απήχηση θα έχει αυτό, αλλά εκτιμώ ότι ένα μεγάλο μέρος των παραδοσιακών μας επισκεπτών, θα έρθουν και φέτος στην Κρήτη», σημείωσε ο κ. Βαρκαράκης.

Δυναμικά ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα ανοίγματος του τουρισμού και η κρουαζιέρα στο Ηράκλειο. Στις 9 το πρωί αναχώρησε το κρουαζιερόπλοιο «Main Siff 5» με 950 επιβάτες.

«Αν γίνουν όλες οι κρουαζιέρες που έχουν κλειστεί έως σήμερα και δεν υπάρξουν ακυρώσεις, νομίζω θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη διατήρηση ενός 50-60% της κίνησης του 2019», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Βαρδαβάς, που πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα φτάσουν πέντε κρουαζιερόπλοια στο Ηράκλειο.

Χανιά: Από σήμερα οι πρώτες πτήσεις με τουρίστες

Κορυφώνονται στα Χανιά οι προετοιμασίες για το «άνοιγμα» του τουρισμού, με τις πρώτες τακτικές πτήσεις εξωτερικού να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».

Το απόγευμα της Παρασκευής αναμένονται στα Χανιά δύο πτήσεις από Παρίσι και Ντίσελντορφ, ενώ αύριο Σάββατο αναμένονται πτήσεις από Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες και Πάφο.

Το πρόγραμμα αφίξεων, σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου Χανίων, θα αυξάνεται σταδιακά με τον μεγάλο όγκο των αφίξεων να αναμένεται από τα μέσα Ιουνίου όταν και θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής.

Στο λιμάνι της Σούδας έδεσε στις 10 το πρωί το κρουαζιερόπλοιο «Silver moon» χωρίς επιβάτες, προκειμένου να προετοιμαστεί ενόψει και της έναρξης της κρουαζιέρας τις επόμενες ημέρες, ενώ ένα ακόμα πλοίο, το «Silver explorer», που πραγματοποιεί πολυτελείς κρουαζιέρες έδεσε στη Σούδα -και αυτό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη της κρουαζιέρας. Η υποδοχή και των δύο πλοίων έγινε με αψίδες νερού από ρυμουλκά.

Μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων, αναμένεται να αυξηθεί και η εσωτερική τουριστική κίνηση, καθώς υπάρχει μεγάλη πληρότητα επιβατών τόσο στα αεροπορικά, όσο και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Ρέθυμνο: Αισιοδοξία στις τάξεις των ξενοδόχων για τη νέα τουριστική περίοδο

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων του Ρεθύμνου για τη νέα τουριστική περίοδο η οποία ξεκίνησε σήμερα και για την οποία επιθυμούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τουλάχιστον να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα τζίρου του 2020.

Το σημερινό άνοιγμα του τουρισμού είναι κυρίως σημειολογικής σημασίας όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης επισημαίνοντας ότι σήμερα γίνεται το επίσημο κάλεσμα προς όλους ανά τον κόσμο «πως είμαστε έτοιμοι και με υγειονομική ασφάλεια, λόγω των μέτρων, να τους φιλοξενήσουμε. Δίνουμε ουσιαστικά το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε όλους».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου «με το ξεκίνημα επίσημα της τουριστικής περιόδου, πρέπει να αναγνωρίσουμε στον υπουργό Τουρισμού πως δεν έχει μείνει στατικός αφού συνεχώς είναι σε ένα αεροπλάνο και επισκέπτεται χώρες για το καλό του τουρισμού στη χώρα μας. Όλα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του για πρωτόκολλα εισόδου στη χώρα, τα μέτρα για τα ξενοδοχεία, για τα αεροδρόμια, για τα τεστ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον καινούργιο τρόπο ανοίγματος στα μουσεία και σε άλλους χώρους, είναι όλα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Φέτος στο Ρέθυμνο ανοίγουν κυρίως σε αυτή τη χρονική φάση, τα ξενοδοχεία οικογενειακού τύπου, τα μικρά ξενοδοχεία. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία θα ανοίξουν όταν υπάρξουν κρατήσεις, όταν ως Κρήτη αλλά και ως χώρα πρασινίσουμε, όταν δώσουμε το σύνθημα της πλήρους υγειονομικής ασφάλειας και ταυτόχρονα οι καμπύλες υγειονομικής εικόνας στις άλλες χώρες, εκείνες που είναι τροφοδότριες με τουρίστες για τη χώρα μας και αισθάνονται και εκείνες για τους πολίτες τους άνετα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τραχαλάκης.

Οι κρατήσεις που αυτή την ώρα υπάρχουν, ουσιαστικά είναι τα voucher του 2019-2020 που δεν ρευστοποιήθηκαν, δεν έχουν εξαργυρωθεί καν και πρέπει φέτος οπωσδήποτε σύμφωνα με τους ξενοδόχους, να χρησιμοποιηθούν ώστε να μην αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω τα χρήματα. «Αυτή τη στιγμή από πλευράς κρατήσεων είμαστε στο μείον 67% από πέρυσι και ευελπιστούμε οι κρατήσεις να έρθουν περίπου σε ένα μήνα, όταν δηλαδή, θα έχει στρώσει η υγειονομική εικόνα της χώρας και έχουμε πρασινίσει. Τότε είμαι σίγουρος πως θα δούμε αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία πριν από μερικές ημέρες, όπου όταν οι Εγγλέζοι τους έβαλαν στο πράσινο, υπήρξε μία έκρηξη, ένα “τσουνάμι” κρατήσεων. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και σε μας με αποτέλεσμα να πιάσουμε τουλάχιστον το 30% με 40% του τζίρου και των πελατών του 2019».

Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου είναι φύσει και θέσει θετικοί και αισιόδοξοι και, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, «πάντα πλάτη βάλαμε στα δύσκολα, για 10 χρόνια που μας σφυροκοπούσαν οι καταστάσεις. Εμείς ήμασταν εκεί, το ίδιο είμαστε και σήμερα. Πέρυσι όλοι όσοι ανοίξαμε, γνωρίζαμε ότι θα μπούμε μέσα το ίδιο γνωρίζουμε και για φέτος. Όμως ανοίγουμε διότι τιμούμε τους συνεργάτες μας τους πράκτορες, το προσωπικό μας και ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας για να βρουν οι πράκτορες προϊόν να πουλήσουν, οι αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν κόσμο και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να βρουν έναν μισθό της προκοπής διότι με τα 534 ευρώ εννοείται ότι δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους. Εμείς για αυτούς τους λόγους ανοίγουμε συν διότι θέλουμε να υπάρχει και η δική μας πλάτη στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία. Φυσικά όσοι πρέπει να αναγνωρίσουν τη στάση μας αυτή καλό θα ήταν να την αναγνωρίσουν και ας κάνουν τα δέοντα».

Ρόδος: Πάνω από 200 ξενοδοχεία θα ανοίξουν έως το τέλος του μήνα στο νησί

Πάνω από 200 ξενοδοχειακές μονάδες, όλων των κατηγοριών, αναμένεται να ανοίξουν στη Ρόδο, έως το τέλος του μήνα, για να υποδεχθούν τους τουρίστες που άρχισαν να φτάνουν από χθες στο νησί.

Αρκετά ξενοδοχεία, ήδη, έχουν ανοίξει, πολλά βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες και κάποια άλλα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Ιούνιο. Οι πληρότητες βέβαια είναι πολύ χαμηλές, αλλά οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού αισιοδοξούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα γίνει με τα ταξίδια από τη Βρετανία, δεδομένου ότι πρόκειται για βασική αγορά σε ότι αφορά τον τουρισμό του νησιού.

Σήμερα, στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, αναμένονται 14 πτήσεις τσάρτερ, από Γερμανία, Ισραήλ και Πολωνία, ενώ χθες έφτασαν 9 πτήσεις στο νησί από Ισραήλ, Γαλλία και Βέλγιο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι Ισραηλινοί επισκέπτες που ήρθαν χθες στο νησί ήταν 787 στο σύνολο, ενώ με ικανοποιητική πληρότητα ήταν και η πτήση της Transavia από το Παρίσι με 130 επιβάτες από τις 190 θέσεις του αεροσκάφους.

Σήμερα αναμένονται 14 πτήσεις και αναμένεται ότι θα γίνουν όλες κανονικά, αφού δεν υπάρχει καμία ακύρωση, ενώ το απόγευμα θα έχουμε εικόνα τι θα γίνει και το Σαββατοκύριακο. Εκτιμάται, πάντως, ότι η κίνηση θα εξελιχθεί με τους ίδιους ρυθμούς και τις επόμενες μέρες.

Θεσσαλονίκη: Προορισμός συνεδριακού και εναλλακτικού τουρισμού η Κεντρική Μακεδονία

Σε προορισμό συνεδριακού και εναλλακτικού τουρισμού αναδεικνύει την Κεντρική Μακεδονία ένας νέος θεσμός που δημιουργήθηκε πριν από μερικές μέρες με πρωτοβουλία του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Thessaloniki Convention Bureau (TCB) και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το πρώτο «Connect Tourism & Travel Event Thessaloniki», μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και έφερε κοντά επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας στο πλαίσιο Β2Β επαφών μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από 52 επιχειρήσεις της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι συναντήθηκαν διαδικτυακά με 63 αυστηρά επιλεγμένους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς από 15 χώρες, με κύριες τις Γερμανία, Ισραήλ, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβενία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 400 διαδικτυακές προκαθορισμένες B2B συναντήσεις, με στόχο την ανάδειξη των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών και τη διερεύνηση περαιτέρω συνεργασιών.

Το «Connect Tourism & Travel Event Thessaloniki» εντάσσεται στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του 2021 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μεταξύ άλλων δράσεων περιλαμβάνει συμμετοχή σε εκθέσεις στοχεύοντας στην ενίσχυση του ονόματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην αποτελεσματική προώθηση και τη στρατηγική τοποθέτησή της ως έναν προορισμό με ποικιλία θεματικών τουριστικών προϊόντων.

Στόχος άλλωστε της Περιφέρειας και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Thessaloniki Convention Bureau (TCB) είναι να γίνει η διοργάνωση ένας σημαντικός τουριστικός θεσμός που θα γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και θα φιλοξενεί στη Θεσσαλονίκη κορυφαίους πελάτες απ’ όλες τις σημαντικές αγορές του εξωτερικού.

Ιωάννινα: Με ελπίδες το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στην Ήπειρο

Με την αισιοδοξία πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από την περσινή ανοίγει, από σήμερα, ο τουρισμός στην Ήπειρο. Όλοι οι επιχειρηματίες, τόσο στις παραλιακές περιοχές όσο και στα όμορφα ορεινά χωριά που αποτελούν εξαιρετικό εναλλακτικό προορισμό προετοιμάζονται, σύμφωνα με όλες τις οδηγίες, προκειμένου να υποδεχτούν και να καλύψουν όλα τα ζητούμενα των επισκεπτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προσδοκίες της νέας σεζόν και τα πρώτα θετικά μηνύματα. «Τα πράγματα, δείχνουν πως θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Οι επιχειρηματίες είναι προετοιμασμένοι. Κάποιοι ανοίγουν άμεσα τα ξενοδοχεία η τα καταλύματά τους», τόνισε και αναφέρθηκε στις πτήσεις από εξωτερικό που ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο του Ακτίου. ‘Όπως είπε, ήδη φτάνουν πτήσεις από τη Γερμανία, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (17 Μαΐου) αναμένονται και δύο αεροπλάνα από τη Σουηδία. Στις παραλίες έχουν γίνει οι απαιτούμενοι καθαρισμοί, ενώ τα μπαρ θα λειτουργήσουν με υγειονομικά κριτήρια.

Για τους ορεινούς προορισμούς, η τουριστική σεζόν ανοίγει με εσωτερικό τουρισμό κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ στη συνέχεια αναμένονται επισκέπτες από το Ισραήλ και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι αφίξεις τουριστών από τα Βαλκάνια, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, θα καθυστερήσουν λόγω μέτρων στα σύνορα.

«Για την περιοχή της Ηπείρου, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομίας της», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το πρόσημο της περιόδου θα είναι θετικό.

Πιερία

Η Πιερία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ετοιμάζεται για την τουριστική σεζόν. Στην Παραλία Κατερίνης, όλα τα μαγαζιά είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες του Σαββατοκύριακου, ποντάρουν στους Βαλκάνιους, και εκτιμούν ότι ο τουρισμός θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ