Το εμπόριο των εξορκισμών—Η Εκκλησία των Εθνών, το “θαυματουργό” σπρέι και οι καταγγελίες των θυμάτων της αίρεσης

«Θαύματα» πάσης φύσεως, ακόμα και θεραπεία του καρκίνου και ανίατων ασθενειών με «θαυματουργά» νερά και εξορκισμούς από τα δαιμόνια, ισχυρίζονταν ότι εκτελούσαν ως απόδειξη της «θεϊκής» αποστολής τους οι πάστορες της «Συναγωγής Εκκλησίας όλων των Εθνών», που πλέον βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ

Η δράση της αίρεσης, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε χωριό του νομού Καρδίτσας, όπως όλα δείχνουν, είναι μακρά και σκοτεινή. Ο ιδρυτής της στην Ελλάδα, πάστορας Ανδρέας, και προκάτοχος του σημερινού επικεφαλής στη Θεσσαλονίκη, Χάρη Τσακωνίδη, έχει καταγγελθεί για 11 βιασμούς και εξαπατήσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό.

Καθημερινά, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για τη δράση της αίρεσης, στα δίχτυα της οποίας είχαν πέσει εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι φαίνεται πως πλήρωναν ποσά, ακόμα και εκατοντάδων ευρώ, για τις «θεϊκές» υπηρεσίες.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στη διαβόητη «Εκκλησία» και στον απίθανο ψευτοπροφήτη αρχηγό της. Αρθρο στο περιοδικό της Ελλαδικής Εκκλησίας «Εφημέριος», τον Σεπτέμβριο του 2011, που υπέγραφε ο Βασίλειος Γεωργόπουλος, τότε λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, προειδοποιούσε για τους κινδύνους. Την περίοδο εκείνη, η «Εκκλησία όλων των Εθνών» είχε ήδη εγκατασταθεί σε παλαιά αίθουσα κινηματογράφου της Αθήνας και εξαπατούσε τον κόσμο, ενώ δραστηριοποιείτο και στη βόρεια Ελλάδα.

Ο «πάστορας Ανδρέας», αλβανικής καταγωγής, εξόρκιζε, ευλογούσε και… ψέκαζε με «θαυματουργό νερό» τους δεκάδες ανθρώπους που συνέρρεαν στον παλιό κινηματογράφο. Ανάμεσα σε αυτούς και ο γνωστός ποδοσφαιριστής Εμάνουελ Ολισαντέμπε, ο οποίος εκείνο τον καιρό ταλαιπωρείτο από τραυματισμούς. Η «Εκκλησία των Εθνών» έπαψε να λειτουργεί στην Αθήνα το 2014 μετά τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις από τον πάστορα Ανδρέα. Οπως ανέφερε ο Β. Γεωργόπουλος, επρόκειτο για μια πεντηκοστιανή αίρεση, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 στο Λάγος της Νιγηρίας από τον αυτοαποκαλούμενο προφήτη Temitope Balugon Joshua. Επρόκειτο για μια αμφιλεγόμενη αλλά και ταχύτατα αναπτυσσόμενη νέα «εκκλησία» στη Νιγηρία, η ίδρυση της οποίας ήταν «θέλημα του Θεού» το οποίο υλοποιήθηκε μέσω του Τ.Β. Joshua.

Στην ιστοσελίδα της αίρεσης αναφέρεται ότι τα «θαύματα» είναι αμέτρητα και μάλιστα διακρίνονται σε επιμέρους κατηγορίες: α) θεραπείες AIDS, β) θεραπείες καρκίνου, γ) αποκατάσταση όρασης, δ) θεραπεία παραλύτων, ε) θεραπεία από δαιμόνια κ.ά.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κίνηση εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά πριν από είκοσι χρόνια, τον Ιούνιο του 2002, στο χωριό Ματαράγκα του νομού Καρδίτσας και μάλιστα με θορυβώδη τρόπο, καθώς απασχόλησε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο. Στο χωριό είχε πραγματοποιηθεί δωρεά οικήματος για τις ανάγκες της αίρεσης, στα εγκαίνια του οποίου είχαν συγκεντρωθεί πεντηκοστιανοί από όλη την Ελλάδα, ενώ το 2006 η κίνηση υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης-χορήγησης άδειας ευκτήριου οίκου στο υπουργείο Παιδείας. Η «Εκκλησία όλων των Εθνών» έχει δεχθεί έντονη κριτική τόσο από τον ελληνικό προτεσταντικό χώρο όσο και από ένα τμήμα των Πεντηκοστιανών της Ελλάδας.

Ο T.B. Joshua χαρακτηρίζεται ως «ψευτοπροφήτης» και μάλιστα γίνεται αναφορά σε ανακοίνωση άλλων πεντηκοστιανών κινήσεων της Νιγηρίας, οι οποίες τονίζουν ότι «χρησιμοποιεί σαμανικές/μαγικές μεθόδους κάτω από τον χριστιανικό μανδύα». Σημειώνεται ότι η Αδελφότητα των Εκκλησιών της Πεντηκοστής Ελλάδας τον Ιούνιο του 2002 σε ανακοίνωσή της δήλωνε ότι η κίνηση «Συναγωγή Εκκλησία όλων των Εθνών» και ο ιδρυτής της δεν ανήκουν στον πεντηκοστιανικό χώρο.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ