Το άγχος της γυναίκας μετά τα 35 για τις σχέσεις της

Το άγχος της γυναίκας μετά τα 35 για τις σχέσεις της

Γράφει η ψυχολόγος Ξένια Ταραβίρα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που σε μια ηλικία κοντά στα 30 και κυρίως μετά τα 30, παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού ή ιδεοληψίες, δηλαδή εμμονικές ιδέες, που αφορούν το γάμο οι οποίες συχνά σχετίζονται με το θέμα της οικογενειακής αποκατάστασης.

‘Εχουμε όλοι πέσει ίσως κατά καιρούς στην παγίδα να θεωρήσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με μια γυναίκα που φτάνει περίπου στα 35 και δεν έχει παντρευτεί ή έστω δεν βρίσκεται σε μια σταθερή σχέση. Ιδιαίτερα όταν στο περιβάλλον της υπάρχουν άτομα αντίστοιχης ηλικίας που έχουν δημιουργήσει οικογένεια.

Με το πέρασμα του χρόνου η πίεση στις γυναίκες για αποκατάσταση στην προσωπική τους ζωή αυξάνεται. Πρόκειται για ένα άγχος που πηγάζει τόσο προσωπικά όσο και από τις επιταγές του κοινωνικού περίγυρου. Ας πάρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της κάθε περίπτωσης.

Κοινωνική πίεση : πολλές φορές οι γυναίκες που έχουν περάσει τα 30 υφίστανται πίεση από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον να αποκατασταθούν. Αρκετά συχνά όμως, η λαχτάρα και η αγωνία των δικών μας ανθρώπων έρχεται σε αντίθεση με τις προσωπικές μας επιθυμίες. Πολλές νεαρές κοπέλες θέλουν να καθυστερήσουν το γάμο για να αφιερώσουν κάποια χρόνια στον επαγγελματικό τους χώρο και την προσπάθειά τους να καταξιωθούν ή απλά γιατί αισθάνονται την ανάγκη να ζήσουν μερικά χρόνια ακόμα ανέμελα, κάτι που έχει πάψει πια να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.

Προσωπικό άγχος: το άγχος μιας γυναίκας σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση αυξάνεται καθώς μεγαλώνει. Ούτως ή άλλως, οι γυναίκες – ή το μεγαλύτερο ποσοστό- είμαστε πλάσματα με ανασφάλειες, έστω και κατά περιόδους, για το βάρος μας ή τη συνολική μας εικόνα. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για το πόσο επιθυμητή μπορεί να εξακολουθεί να είναι μία γυναίκα αφού θεωρείται ότι έχει περάσει η «πρώτη νιότη» των 20 ή 25 ετών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ