Θεσσαλονίκη: Προβληματισμός για τα πρωτοφανή επεισόδια από ακροδεξιούς στη Σταυρούπολη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Προβληματισμός επικρατεί στη Θεσσαλονίκη για τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Νεαροί ακροδεξιοί με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής εισέβαλαν στο επαγγελματικό Λύκειο και άρχισαν να επιτίθενται με μολότοφ και σιδηρογροθιές σε μαθητές και φοιτητές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση.

Το σκηνικό θύμιζε πεδίο μάχης, με μολότοφ, κροτίδες και πετροπόλεμο από τους κουκουλοφόρους.

«Είναι ακραία στοιχεία που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή από ότι μας είπαν αυτοί οι ίδιοι» είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκώνας.

Μαθητές είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στις τάξεις τους και κοιτούσαν από τα παράθυρα.

Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια πριν το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Σταυρούπολη

Σε μία σύλληψη και 19 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη.

Μία ομάδα ακροδεξιών που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, επιτέθηκε ξαφνικά και απρόκλητα στα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία ενόψει του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου.

Όπως αναφέρει το Grtimes.gr ακροδεξιοί πέταξαν πέτρες πυρσούς και άλλα αντικείμενα προκαλώντας την άμεση αντίδραση των συγκεντρωμένων οι οποίοι προσπάθησαν να αμυνθούν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο δεν πρόλαβαν να κινηθούν και σύμφωνα με τους διαδηλωτές άργησαν να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την επίθεση.

Οι δυνάμεις των ματ που έφτασαν στο σημείο έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους ακροδεξιούς ενώ δικυκλιστές αστυνομικοί έκαναν αναζητήσεις στα γύρω στενά.

Θεσσαλονίκη

Δείτε το βίντεο του thesstoday.gr

Θεσσαλονίκη: Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

«Είμαστε μάρτυρες χρυσαυγίτικων επιθέσεων φασιστικών στοιχείων με όπλα και λοστάρια και αντί να μας προστατεύσει το κράτος χτυπάει γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές» σημειώνει η Ελένη Μαυροπούλου, μέλος Δ.Σ 4ης ΕΛΜΕ εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Αναστατωμένοι οι γονείς πήγαν να παραλάβουν τα παιδιά τους και ζήτησαν να σταματήσει η λειτουργία του σχολείου, έστω για μια εβδομάδα μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Μετά τις 14:00 το μεσημέρι η Αστυνομία με σκυλιά Κ9 έλεγξε το σχολείο, αναζητώντας το «οπλοστάσιο» των νεαρών που πήραν μέρος στα επεισόδια.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν είναι μια σιδερογροθιά και αιχμηρά αντικείμενα. Η Αστυνομία προχώρησε σε 40 προσαγωγές και 6 συλλήψεις.

Εκπαιδευτικός για το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Έχει μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή της Θεσσαλονίκης

«Έχει μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης” δήλωσε για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Μετά τα συγχαρητήρια της Χρυσής Αυγής, σε όσους προκάλεσαν τα απίστευτα που είδαμε χθες με την επίθεση στους φοιτητές, φαίνεται ότι κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους. Είναι πολύ δυσάρεστη και επικίνδυνη η κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει» πρόσθεσε.

«Χθες υπήρχε – ως απάντηση – συγκέντρωση φοιτητών στο σημείο. Έγινε το φοβερό που είδαμε χθες να βγαίνουν από το σχολείο με λοστάρια, με μαχαίρια, να τραυματίζουν, να ξαναμπαίνουν στο σχολείο… Μια τρομακτική εικόνα” είπε η κ. Σαραϊδάρη.

Η εκπαιδευτικός μίλησε για τρομακτικές εικόνες με δράστες που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες και οι οποίοι είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς και φορούν μαύρα ρούχα και κουκούλες, σημειώνοντας ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη δρουν πολλές φασιστικές ομάδες, πέρα από τη Χρυσή Αυγή.

«Τα συγχαρητήρια της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία» υπογράμμισε. Επισήμανε, δε, ότι η συγκέντρωση των φοιτητών ήταν ειρηνική με αντιφασιστικά πανό.

«Πετούσαν πέτρες στους φοιτητές μέσα από το σχολείο. Δεν φτάνει η επέμβαση της αστυνομίας. Θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, και γενικότερα η Πολιτεία. Οι ιδέες και οι πρακτικές του φασισμού δεν είναι ανεκτές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από τον κόσμο για να σταματήσει αυτό αμέσως» κατέληξε η κυρία Σαραϊδάρη.

Θεσσαλονίκη: 15χρονη περιγράφει τον ξυλοδαρμό δύο μαθητών

Μία 15χρονη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές της συμπλοκής που έγινε μπροστά από το σχολείο.

«Δέχθηκαν επίθεση και το αγόρι προσπάθησε να σώσει το κορίτσι. Έφαγαν και οι δύο ξύλο με το αγόρι να έχει σπάσει την μύτη του, να έχει πρησμένο μάτι και να είναι γεμάτος αίματα» ανέφερε η μαθήτρια.

“Μόλις το αγόρι προσπάθησε να πάει στην αυλή του σχολείου, του επιτέθηκαν όλοι μαζί και τον χτύπησαν άγρια ενώ υπήρξαν και άλλοι τραυματισμοί” σύμφωνα με την 15χρονη.

Σε ερώτηση για το ποιοι ήταν αυτοί που επιτέθηκαν, απαντά «οι φασίστες» οι οποίοι είναι ενήλικοι και όχι μαθητές του σχολείου, ενώ εξήγησε ότι έρχονται στο συγκεκριμένο συγκρότημα καθώς βλέπουν να γίνονται πολλές καταλήψεις.

«Στην αρχή επιτέθηκαν στην κοπέλα. Μετά μπήκε το αγόρι για να την σώσει και έφαγε ξύλο. Τους ξυλοκόπησαν και είχαν μαχαίρια, τσεκούρια, ξύλα και διάφορα» υπογράμμισε. Η 15χρονη τόνισε πως οι μαθητές του σχολείου φοβούνται πλέον  με όσα γίνονται.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια ζητεί η Νίκη Κεραμέως

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση για τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έχει ως εξής:

«Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Οικονόμου για Σταυρούπολη: Μαθητές οι συλληφθέντες και οι προσαχθέντες – Τι είπε για τη στάση της αστυνομίας

Όλοι οι προσαχθέντες και οι προσαχθέντες για τα σημερινά σοβαρά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι μαθητές, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές για την άγρια επίθεση εναντίον φοιτητών και συλλογικοτήτων που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το σχολείο.

Σε παρέμβασή του στο mega, ο Λευτέρης Οικονόμου απάντησε και στην κριτική που δέχεται η αστυνομία για τη στάση που τήρησε σήμερα.

Όπως είπε, «από πλευράς της αστυνομίας υπήρξε η ανάλογη στάση που χρειαζόταν για να γίνει διαχείριση της κατάστασης με ψυχραιμία, σύνεση και αποτελεσματικότητα, γιατί το σχολείο εκείνη την ώρα ήταν σε λειτουργία, υπήρχαν μαθητές μέσα, γίνονταν μαθήματα… Σε πρώτη φάση τέθηκε ως αντικειμενικός σκοπός να μην διαταραχθεί κατά το δυνατόν η ασφαλής λειτουργία του σχολείου».

Πρόσθεσε ότι οι προσαγωγές έγιναν σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιδειχθεί ουδεμία ανοχή σε τέτοιου είδους ακραίες συμπεριφορές», είπε ακόμη ο Λευτέρης Οικονόμου.

Τσίπρας για Σταυρούπολη: Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για να μη χάσει το ακροδεξιό ακροατήριο της

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας για τη στάση που κρατούν απέναντι στα γεγονότα στη Σταυρούπολη, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τίτλο «Τα κοινά της Παιδείας».  

Δεν έχει νόημα να καταδικάζεις την βία από όπου κι αν προέρχεται όταν ξέρεις από που προέρχεται, ανέφερε ο κ . Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δείτε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη χθες και σήμερα, όπου ένα δημόσιο σχολείο έχει καταληφθεί από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του και κρατά ίσες αποστάσεις, λέει απλώς ότι καταδικάζει την βία…Για να μην χάσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς αφήνει μία πηγή έντασης και σύγκρουσης μέσα στο σχολείο». Γενικεύοντας την κριτική στην κυβέρνηση ανέφερε:

«Η ύπαρξη ισχυρών δημόσιων συστημάτων εκπαίδευσης, είναι αναγκαία συνθήκη για να βρούμε αυτές τις απαντήσεις για το μέλλον…Για να νικήσουμε το μίσος, το φόβο, την παραπληροφόρηση, το φονταμενταλισμό…Όσοι σήμερα πολεμούν τη Δημόσια Παιδεία, δεν υψώνουν μόνο φραγμούς απέναντι στη γνώση, τη μόρφωση, για δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους. Αλλά υψώνουν ένα τείχος στην ίδια την πρόοδο αυτού του τόπου».  

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Η επένδυση στη Δημόσια Παιδεία δεν είναι απλά ιδεολογική στάση, αλλά ηθική υποχρέωση. Και σε ό,τι μας αφορά, θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε στο δρόμο που χαράξαμε. Με σχέδιο, με όραμα και σεβασμό απέναντι στον κόσμο της εκπαίδευσης μα και απέναντι σε κάθε νέο άνθρωπο αυτού του τόπου».  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ