Θεσσαλονίκη: Ωρολογιακή «βόμβα» στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» – Δεκάδες εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στον αμίαντο

Μόνο ανησυχία προκαλούν οι εικόνες από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του αμιάντου που καλύπτει τμήμα των υποδομών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αδιαφορία από την πλευρά των ιθυνόντων, ενώ την ίδια στιγμή ο διακεκριμένος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Όμως αναφέρει το thesstoday.gr, δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου καλούνται καθημερινά να δουλέψουν κάτω από μια ωρολογιακή – υγειονομική βόμβα, με κίνδυνο -όπως καταγγέλλουν- ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Σε διάστημα πέντε χρόνων έχουν ακούσει δεσμεύσεις ακόμη και από κυβερνητικά χείλη που αφορούν την απομάκρυνση του αμιάντου, ωστόσο παραμένουν εκτεθειμένοι στο επικίνδυνο αυτό υλικό, ίνες του οποίου όταν εισπνέονται από ανθρώπινους οργανισμούς, προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Θεσσαλονίκη Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» Αμίαντος

«Έπειτα από χρόνια και παρόλες τις βεβαιώσεις του τότε υπουργού κ. Πλεύρη βλέπουμε να μην αλλάζει το παραμικρό. Είναι όλα ψέματα, δεν ήρθε κανένα κονδύλιο, δεν ενδιαφέρονται ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους πολίτες», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Στέφανος Χατζηλιάδης, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι κάτω από τον αμίαντο στεγάζονται όλες οι τεχνικές υπηρεσίες του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

«Κάτω από τον αμίαντο στεγάζονται οι υπηρεσίες που αφορούν τους τεχνικούς, τους φαρμακοποιούς, τους τραπεζοκόμους, τους λαντζιέρηδες, τους υπαλλήλους στα πλυντήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτός από τους δεκάδες εργαζόμενους, εκτεθειμένοι είναι φυσικά και όσοι καθημερινά επισκέπτονται τη συγκεκριμένη δομή. «Είναι ανεπίτρεπτο το 2023 να υπάρχει αμίαντος εκεί, έχει σπάσει σε κάποια σημεία, όποια ίνα φεύγει την εισπνέουν οι εργαζόμενοι και άλλοι πολίτες», πρόσθεσε.

Θεσσαλονίκη Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» Αμίαντος

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday, η διοίκηση πρόσφατα απέστειλε εκ νέου επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο να ξεκινήσει η ειδική επιχείρηση για την απομάκρυνση του αμιάντου. Μια επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, καθηγητή Ιατρικής και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη είναι ιδιαίτερα απαιτητική. «Για την απομάκρυνση του αμιάντου απαιτείται να στηθεί ειδική επιχείρηση. Τα συνεργεία που θα επέμβουν χρειάζεται να σκεπάζουν κομμάτι – κομμάτι τα επίμαχα σημεία με ειδική τέντα, να φοράνε μάσκες και κατά τη διαδικασία πρέπει να μην απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα το υλικό», σημείωσε.

«Η οδηγία είναι να απομακρύνεται από παντού ο αμίαντος»

Άλλωστε κατά τον καθηγητή, η οδηγία για τον αμίαντο, είναι σαφής: «Πρέπει να απομακρύνεται από παντού». Όπως αναφέρει μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία (που έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο κατηγορίας 1Α στον κανονισμό και εάν τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο διαταραχθούν, είναι δυνατή η εισπνοή μικρών ινών, πράγμα που οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε ασθένειες όπως η αμιαντίαση, το μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου.

Θεσσαλονίκη Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» Αμίαντος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ