Θεοφάνεια στη Σμύρνη με μητροπολίτη για πρώτη φορά μετά το 1922 – ΦΩΤΟ

Νέα σελίδα γράφτηκε την ημέρα των Θεοφανείων για την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης, καθώς στην προκυμαία της ιστορικής για τον ελληνισμό πόλης, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων.

Τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα έκανε ο νεοεκλεγείς, για πρώτη φορά μετά το 1922, μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος.

Η άδεια για την τελετή του αγιασμού των υδάτων δόθηκε από τις τουρκικές αρχές το περασμένο Σάββατο και παρά τη χθεσινή φονική έκρηξη δεν ανακλήθηκε.

Γύρω από την εξέδρα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 800 πιστοί από τη Σμύρνη και την Ελλάδα.

Σε μικρή απόσταση πίσω από την εξέδρα της τελετής βρίσκεται το ανακαινισμένο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, δωρεά του αείμνηστου Σμυρναίου, Εμμανουήλ Καπετανάκη, το οποίο θα εγκαινιαστεί τον Μάιο.

Ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε βαθιά συγκίνηση γιατί, όπως είπε, για πρώτη φορά αξιώθηκε να εορτάσει το Άγιο Δωδεκαήμερο στη Σμύρνη και να τελέσει σήμερα τον αγιασμό των Θεοφανείων και τον αγιασμό των υδάτων. «Ζητώ από τον Θεό τη βοήθεια και το έλεός του, ώστε να με αξιώνει να ανταποκρίνομαι στην ιερή αποστολή, που Αυτός μου ανέθεσε, για να εκπληρώσω τις προσδοκίες της Εκκλησίας, η οποία με κατέστησε μητροπολίτη Σμύρνης», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Πριν από τον αγιασμό των υδάτων, στον ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου τελέστηκε ο Όρθρος, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βαρθολομαίου. Μαζί του συλλειτούργησε ο επίσκοπος Ερυθρών, Κύριλλος. Το «Πιστεύω» και το «Πάτερ Ημών» ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Αργυρώ Παπούλια.

Αργά το απόγευμα οργανώθηκε στον Δήμο Κονάκ από τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων, με τίτλο: «Σμύρνη… όμορφη πόλη, όμορφοι άνθρωποι… τότε και τώρα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εστία Νέας Σμύρνης

Διαβάστε επίσης:

Ο Δήμαρχος έπιασε τον Σταυρό στη Σίκινο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με πορτοκάλια ο Αγιασμός των υδάτων στο Άργος – ΦΩΤΟ

Ο πιστός που έπιασε τον Σταυρό στην Αλεξανδρούπολη: Τι μου είπε ο Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ