Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Tο πρωτόκολλο για την κηδεία, το δρομολόγιο ως το Τατόι και τα μέτρα ασφαλείας

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα γίνει την Δευτέρα η τελετή της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με το τελετουργικό να είναι φροντισμένο σε κάθε του λεπτομέρεια και να διεξάγεται κάτω από τον “σφραγισμένο”, αττικό ουρανό, σε τμήματα του οποίου θα απαγορεύονται οι πτήσεις drones.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους παρέθεσε η οικογένειά του

Οι περιορισμοί αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

NOTAM

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το τελετουργικό και το πρόγραμμα της κηδείας – Από τη Μητρόπολη μέχρι το Τατόι

Η σορός στο παρεκκλήσι για τους πολίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις έξι το πρωί της Δευτέρας θα αρχίσει η προσέλευση των πολιτών στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα στην Μητρόπολη, όπου θα εκτίθεται η σορός του τέως βασιλιά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους τους χώρους μέσα και έξω από τη Μητρόπολη από το ειδικό τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Ο χώρος στη συνέχεια σχεδόν θα σφραγιστεί.

Λίγο πριν από τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η Λίνα Μενδώνη για να επιθεωρήσει τις εργασίες

Το πρωτόκολλο και η Ακολουθία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται οι 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.
Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια.
Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται:
Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
Πρώην βασιλείς
Διάδοχοι θρόνων
Σημειώνεται ότι στη Μητρόπολη Αθηνών θα παρευρεθούν αυστηρά 176 προσκεκλημένοι, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια τόσο στη Μητρόπολη όσο και στο Τατόι.
Στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 60 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.
Τον επικήδειο αναμένεται να εκφωνήσει ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος αλλά και ένα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Το δρομολόγιο και η ταφή στο Τατόι

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα όλη την ημέρα είναι αυξημένα με τους υπεύθυνους των βασιλικών οικογενειών να κάνουν οι ίδιοι από το πρωί αυτοψία στους χώρους, όπου θα κινηθούν τα βασιλικά μέλη, καθώς είναι όλα μελετημένα στην κάθε λεπτομέρεια.

Μετά την εξόδιο ακολουθία σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι θα είναι από την οδό Μητροπόλεως (ανάποδα), Σύνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδος στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα αρχίσει στη Μητρόπολη Αθηνών στις 12 το μεσημέρι.  Για την ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων αλλά και των πεζών στο κέντρο της Αθήνας, η Τροχαία Αθηνών έχει ανακοινώσει ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γι’ αύριο.
Έτσι από τις 06:00 το πρωί έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς του Δήμου Αθηναίων:
Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.
Επιπλέον, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 22:00 έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παραπάνω οδούς.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας και ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων, καθώς μετά την ταφή οι επίσημοι θα επιστρέψουν στην Μεγάλη Βρετανία για το μεγάλο επίσημο γεύμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ