Τέμπη: «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ των κατηγορουμένων – «Θα τα αποκαλύψω όλα» λέει ο σταθμάρχης των Παλαιοφάρσαλου

Ευθύνες σε όλους πλην του εαυτού του για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, επέρριψε ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο οποίος προφυλακίστηκε έπειτα από μαραθώνια απολογία. Ο επιθεωρητής στοχοποίησε τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, τους δύο συναδέλφους του, του δύο μηχανοδηγούς που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου.

Τέμπη: «Προϊστάμενε δεν μπορώ να προσδιορίσω από ποια γραμμή έχω διώξει την αμαξοστοιχία» – Η απολογία του επιθεωρητή

«Ο χειρισμός του σταθμάρχη, η μη τήρηση του ωραρίου από τους έτερους δύο σταθμάρχες και η παράλειψη του πρώτου μηχανοδηγού, του δεύτερου μηχανοδηγού που ευρισκόταν εκεί αλλά και του προϊσταμένου του τρένου να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη της Λάρισας, άμα την είσοδό τους στην γραμμή καθόδου, ως όφειλαν, σκιαγραφούν το σκηνικό της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών» υποστήριξε ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ

«Πρόκειται για μία απόφαση σκοπιμότητας, η οποία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.! Παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της αναλογικότητας καθώς αφέθηκαν ελεύθεροι (έστω και με σοβαρούς περιοριστικούς όρους) οι δύο σταθμάρχες, οι οποίοι είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παραμείνουν στην βάρδιά τους μέχρι τις 23:00 της 28/2/23 και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργεία του σιδηροδρομικού σταθμού Λάρισας, κάτι το οποίο δεν έπραξαν» ανέφερε ο δικηγόρος του επιθεωρητή, Γιάννης Γλύκας.

Τέμπη: Σε ποιους ρίχνει τις ευθύνες ο επιθεωρητής – «Λύγισαν» οι μηχανοδηγοί στο σημείο της τραγωδίας

Το υπόμνημα του επιθεωρητή κυκλοφορίας του ΟΣΕ

Ο 62χρονος επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ κατέθεσε αρχικά ένα απολογητικό υπόμνημα 100 σελίδων και στην συνέχεια απάντησε σε  ερωτήσεις που το έθεσε ο ειδικός εφέτης ανακριτής.

Όπως ισχυρίστηκε ήταν βέβαιος για τις ικανότητες του προφυλακισμένου σταθμάρχη. «Ήταν ο μοναδικός που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατη μαθητεία στην νυχτερινή βάρδια τον μήνα Ιανουάριο στην Λάρισα, εκπληρώνοντας επαρκώς τα καθήκοντά του. Ουδέποτε, ΟΥΔΕΙΣ εκ των συναδέλφων του -παλαιότερων σταθμαρχών- μου ανέφερε το οιοδήποτε πρόβλημα ή την οιαδήποτε έλλειψη γνώσεων. Άλλωστε, να διευκρινιστεί ότι και τους προγενέστερους μήνες και πιο συγκεκριμένα τον μήνα Δεκέμβρη του έτους 2023 και τον μήνα Νοέμβριο του έτους 2023, εργάστηκε αφενός στην Λάρισα, αφετέρου στην νυχτερινή βάρδια» ανέφερε ο επιθεωρητής.

Ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε ό,τι συνέβη την νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και δήλωσε πλήρη άγνοια για το κενό στο σταθμαρχείο Λάρισας, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου που δεν τον ενημέρωσε για την καθυστέρηση του InterCity 62.

«Σαφέστατα και όφειλε με την σειρά του να με ενημερώσει ότι οι έτεροι δύο σταθμάρχες δεν τήρησαν το ωράριό του. Ουδέποτε μέχρι και την 23:40 ενημερώθηκα για την ύπαρξη έτερου προβλήματος. Όταν ανακύπτει το οιοδήποτε πρόβλημα στον εκάστοτε σταθμό, τότε ο αρμόδιος σταθμάρχης οφείλει να αναφέρει στην επιθεώρηση την καθυστέρηση της αμαξοστοιχίας» ανέφερε ακόμη στην απολογία του.

Ο επιθεωρητή στην σχεδόν 11ωρη απολογία του εμφανίστηκε σίγουρος ότι η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν γίνονται σωστή χειρισμοί. «Το κλειδί 118 βρίσκεται περίπου 1,4 χλμ από τον σταθμό στην Λάρισας, άρα στο 346,8 χιλιόμετρο. Επομένως για περίπου 6,5 χλμ το τρένο ήταν στην κάθοδο και ορατό από τον πίνακα».

«Είναι όλα ψέματα»

«Είναι όλα ψέματα. Βεβαίως, και ήξερε από τις 20.30 για την καθυστέρηση του Συρμού. Τον ενημέρωσε ο ρυθμιστής κυκλοφορίας της Αθήνας. Το Iintercity 63 είχε καθυστέρηση όχι το 62, όπως λέει ο επιθεωρητής. Ο άνθρωπος δεν ξέρει τα βασικά. Δεν ξέρει τι του γίνεται. Δεν θυμάται πιο τρένο είχε καθυστέρηση», ανέφερε από την πλευρά του ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων.

«Όλα έγιναν σε συνεννόηση με τον σταθμό της Λάρισας. Προφανώς, και γνώριζε ο επιθεωρητής για την καθυστέρηση. Υπάρχει ρυθμιστής κυκλοφορίας στην Αθήνα που ενημερώνει για τυχόν καθυστερήσεις», συμπλήρωσε.

Τέλος, κατηγόρησε τον επιθεωρητή για διάχυση ευθυνών και σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις. «Τα λάθη του επιθεωρητή ήταν πολλά και προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε όλους εκτός από τον εαυτό του. Την Τετάρτη θα καταθέσω και θα τα αποκαλύψω όλα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ