Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ ευθυνών για τις μάσκες – Τι απαντά η ΚΕΔΕ στον Κοντοζαμάνη

Μόνο την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις μάσκες και όχι τον καθορισμό των προδιαγραφών τονίζει ότι είχε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε νέα ανακοίνωσή της για το φιάσκο που προκλήθηκε με το μέγεθος μεγάλου αριθμού μασκών που μοιράστηκαν στα σχολεία.

Η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για “κρυφτούλι ανευθυνουπεύθυνων γραφειοκρατών” και τονίζει ότι “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

“Η Αυτοδιοίκηση στα δύσκολα βγαίνει μπροστά. Δεν φοβόμαστε τις ευθύνες, δεν κρυβόμαστε πίσω από αρμοδιότητες, δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν «μπαλάκι» στο κρυφτούλι ανευθυνουπεύθυνων γραφειοκρατών. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος αντιπροσωπεύει την αυτοδιοίκηση της ευθύνης, που στα δύσκολα έχει μάθει να βγαίνει πάντα μπροστά, για να στηρίξει με αποτελεσματικό τρόπο τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαστε η Αυτοδιοίκηση που ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από τις αρμοδιότητες που δεν έχει, για να μην κάνει τη δουλειά της. Με αυτή τη λογική, ανταποκριθήκαμε στα τέλη Αυγούστου με αίσθημα ευθύνης στο κάλεσμα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, να αναλάβουμε πέραν των αρμοδιοτήτων μας την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε μια διαγωνιστική διαδικασία, με σκοπό την έγκαιρη παραγωγή και διανομή μασκών σε όλα τα σχολεία της χώρας, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις αρχές Σεπτεμβρίου” σημειώνει η ΚΕΔΕ.

“Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα , καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών. Στην ευθύνη που ανέλαβε ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. Πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής” συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία «παρεξήγηση» από πλευράς ΚΕΔΕ, καθώς εφάρμοσαν ακριβώς τις οδηγίες που έλαβαν.

“Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Με έκπληξη επίσης ακούσαμε χθες τις δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοιού στην χώρα, ο οποίος ανέφερε πως «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών». Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε.. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Οι μάσκες που παραδώσαμε, ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση” συνεχίζουν οι δήμαρχοι στην ανακοίνωσή τους.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τονίζει ότι στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος “ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών”. “Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η Κ.Ε.Δ.Ε., ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Η ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία και όχι η μετατόπιση ευθυνών είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να πετύχουμε το στόχο μας” καταλήγει η ΚΕΔΕ.

Τι είχαν πει Κοντοζαμάνης και Χαρδαλιάς

«Υπήρξε ένα ζήτημα με τις μάσκες. Να πω ότι οι προδιαγραφές της μάσκας βασίζονται στα διεθνή πρότυπα. Υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε, η Επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών. Να τονίσω ότι οι προδιαγραφές θα είναι οι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα. Δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Και η Κυβέρνηση έχει πει ότι θα δώσει δύο μάσκες ανά μαθητή. Επομένως οι επόμενες μάσκες θα είναι σωστές» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Είναι ξεκάθαρες οι προδιαγραφές, επαναλαμβάνω ότι είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα. Το Υπουργείο Υγείας αυτό που έκανε μέσω των αρμοδίων οργάνων, είναι ότι διαβίβασε τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες, προκειμένου να κάνουν το διαγωνισμό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες για την παραλαβή των μασκών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και φαντάζομαι ότι τηρήθηκε» πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ήταν η ΚΕΔΕ. «Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα σχετικά κονδύλια. Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις σχετικές προδιαγραφές στην αρμόδια αρχή διενέργειας του διαγωνισμού».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται πριν φτάσουν οι μάσκες στους μαθητές και αν γίνεται κάποιος σχετικός έλεγχος, ξεκαθάρισε πως την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις μάσκες είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ