Συγκλονίζει ο καθηγητής Υφαντόπουλος για την περιπέτειά του με τον κορονοϊό: Εφιάλτης η εικόνα με τις νεκροφόρες

Η σοβαρή περιπέτεια υγείας που μεταφράζεται σε 15 ημέρες νοσηλείας στον “Ευαγγελισμό” κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Υφαντόπουλου ανήκει στο παρελθόν, χωρίς ο κορονοϊός να έχει αφήσει το αρνητικό… αποτύπωμά του στην υγεία του. Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” περιγράφει το πώς βίωσε την περιπέτειά του και συγκλονίζει. “Η δική μου εμπειρία αρχίζει με ένα βραδινό τηλεφώνημα από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, όπου μια φωνή με πληροφόρησε: “Κύριε καθηγητά είστε θετικός στην Covid-19”. Το δεύτερο κεφάλαιο της περιπέτειάς του “η αμείλικτη μοναξιά της COVID-19” ανοίγει με τον ίδιο να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, με αναπνευστική δυσχέρεια και πολύ χαμηλό πυρετό.

“Οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών, φορώντας τις “αστροναυτικές” στολές τους, άρχισαν μια σειρά από εξετάσεις. Πίσω από τις μάσκες, δεν μπορούσες να διακρίνεις το πρόσωπο, ένιωθες όμως την ανθρωπιά, την ευγενική συμπεριφορά και άκουγες υποστηρικτικές φωνές που έλεγαν “μη φοβάσαι, όλα θα πάνε καλά”. Λίγο αργότερα από τα εξωτερικά ιατρεία μεταφέρεται στην Ουρολογική Κλινική, στον 6ο όροφο, που είχε μετατραπεί σε ειδικό θάλαμο. Το πρώτο σοκ ήταν όταν διάβασε την ταμπέλα “Προσοχή COVID-19” αντιλαμβανόμενος ότι εισέρχεται σε ζώνη υψηλού κινδύνου.

Τη μοναξιά της απομόνωσης δεν θα την ξεχάσει ποτέ: Όπως είπε στα “ΝΕΑ”, “δεν έχεις κάποιον να σου κρατά το χέρι. Τα συναισθήματα του άγχους, της κατάθλιψης, της αγωνίας και της αβεβαιότητας οφείλονταν και στο γεγονός ότι οι θεραπείες βρίσκονταν σε πειραματικό στάδιο με αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα”. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τις νύχτες “φώλιαζαν στον θάλαμο εφιάλτες ταράσσοντας τον ύπνο του. Όπως είπε ο ίδιος, “όταν ξυπνούσα μέσα στα χαράματα, οι εφιάλτες αυτοί συναντιούνταν με τις εικόνες των νεκροφόρων που μετέφεραν τα φέρετρα μέσα στη νύχτα έξω από το νοσοκομείο”. Περιγράφοντας εκείνες τις δύσκολες ώρες στο μυαλό του έρχονται τα λόγια του Αριστοτέλη: “ο άνθρωπος στέκεται φοβισμένος μπροστά στον θάνατο”.

Exit mobile version