Σχέσεις: Να τσακώνεσαι ή να υποχωρείς;

Σχέσεις: Να τσακώνεσαι ή να υποχωρείς;

Μπορεί σε ένα ζευγάρι οι δυο σύντροφοι να μιλάνε συνέχεια, το ζήτημα, όμως, είναι πόσο συχνά επικοινωνούν. Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, βρήκε ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν επικοινωνούν μεταξύ τους καλυτέρα από όσο επικοινωνούν με άλλα άτομα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακριβώς επειδή οι δυο σύντροφοι αισθάνονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, συχνά υπερεκτιμούν το βαθμό οικειότητας και εγγύτητας, με αποτέλεσμα να μην αναφέρουν σημαντικές λεπτομέρειες, θεωρώντας δεδομένο ότι το έτερον ήμισυ τις γνωρίζει και θα τις λάβει υπόψη.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Παράλληλα, οι σύντροφοι που είναι πολύ καιρό μαζί μπορούν με μεγαλύτερη ταχύτητα να αναδείξουν και να επισημάνουν τα μειονεκτήματα και τα ψεγάδια ο ένας του άλλου. Η συμπεριφορά αυτή όμως, συχνά εκλαμβάνεται ως επιθετική και προσβλητική και έχει σαν συνέπεια την προβολή αμυνών, η οποία συνήθως οδηγεί στη φυσική και συναισθηματική απόσταση των δύο συντρόφων. Αντί, λοιπόν, το ζευγάρι να εμβαθύνει στα ουσιαστικά ζητήματα που το απασχολούν, μπορεί στο τέλος να έρθει αντιμέτωπο με επιπλέον προβλήματα.

Οι ειδικοί προτείνουν μικρές αλλαγές που μπορεί να βελτιώσουν την επικοινωνία.

Το πιο σημαντικό βήμα, ίσως, για μια δημιουργική συζήτηση, είναι αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία να την ανοίξει, να ξεκινήσει με την έκφραση της αποδοχής και της εκτίμησης προς το αγαπημένο του πρόσωπο. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος εξυψώνει τον σύντροφο του για να μπορεί με ασφάλεια να τον υποτιμήσει μετά. Η αμοιβαία, αδιαφιλονίκητη εκτίμηση και ο σεβασμός, είναι τα στοιχεία που θέτουν τα γερά θεμέλια της επικοινωνίας. Το να τονίσει κάποιος τα στοιχεία που αγαπά στο σύντροφο του, δίνει μια άλλη προοπτική στη συζήτηση και βοηθά το σύντροφο να ακούσει καλύτερα, χωρίς να πάρει θέση αμυνόμενου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ