Στην τελευταία του κατοικία ο Μίκης Θεοδωράκης

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης υποδέχθηκε η Κρήτη τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη σήμερα το πρωί. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά για το λαϊκό προσκύνημα.

Η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έφτασε στην τελευταία κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη.

Με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία.

Κόσμος που τον αγάπησε μέσα από τις δημιουργίες του, όπως κατέγραψε το Kriti24.gr, με δάκρυα στα μάτια και με ένα λουλούδι στο χέρι, τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη.

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ από την αυτοκινητοπομπή:

Πλήθος κόσμου έξω από τον ναό για την εξόδιο ακολουθία

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μελών της οικογενείας του.

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκλόνισε η Μαργαρίτα – Το τραγούδι που είπε για τον πατέρα της

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, θέλησε να αποχαιρετίσει τον πατέρα της με ένα τραγούδι τους. Ερμήνευσε το τραγούδι “Το παλικάρι”, το οποίο έγινε γνωστό με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

“Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Μα περισσότερο στη δική μου καρδιά” είπε πριν καθίσει στη θέση της η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Οι στίχοι του τραγουδιού που ερμήνευσε η Μαργαρίτα για τον Μίκη Θεοδωράκη

Παλικάρι -1961
Κλαίνε τα δέντρα, κλαίνε

τα σήμαντρα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

Παλικάρι στη δουλειά

στο σπίτι παλικάρι

μίλαγες κι η γειτονιά μας

γέμιζε πουλιά.

Άπλωνες το χέρι σου

κι έκοβες το φεγγάρι

ως σ’ έκοψε σα λούλουδο

ο Χάρος μια νυχτιά.

Κλαίνε οι τράτες, κλαίνε

τα κύματα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

Παλικάρι στα κουπιά

στο γλέντι παλικάρι

οι κοπελιές κεντούσανε

για σένανε κρυφά

κεντούσανε τα όνειρα,

τον ήλιο, το φεγγάρι

κεντούσαν την αγάπη τους,

της βάζανε πανιά.

Κλαίνε οι ναύτες, κλαίνε

τα σύννεφα κι οι φίλοι σου κλαίνε.

Παλικάρι, η μάνα σου τυλίχτηκε στα μαύρα

τους φίλους σου τους τύλιξε φουρτούνα, συννεφιά

το λιμανάκι ερήμωσε κι η θάλασσα ερημώθη

κι ο ήλιος εκαρφώθηκε και δε σαλεύει πια.

Τα Χανιά αποχαιρετούν τον Μίκη

Τη στιγμή που η σορός έφτασε στη Μητρόπολη, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος».

Ημέρα πένθους για τα Χανιά, καθώς η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος συνθέτης θα τον δεχθεί για πάντα στην «αγκαλιά» της.

 

Μεταξύ αυτών που είπαν αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη ήταν και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραψαν εικόνες από το σημείο. Κάποιοι άφησαν πάνω στο φέρετρο ένα κασκόλ της Εθνικής Γαλλίας.

Βρακοφόροι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν νωρίτερα στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί δίπλα στους δικούς του ανθρώπους στο κοιμητήριο του Γαλατά, που ήταν ο τόπος καταγωγής του πατέρα του.

Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του enikos.gr, φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων.

Μίκης Θεοδωράκης: Το πανό που κρατούσαν φοιτητές έξω από την Μητρόπολη

“Αρνιέμαι να ‘χω σκέψη που σωπαίνει να περιμένει μάταια τον καιρό ΦΣ Πολυτεχνείου – ΕΛΜΕΠΑ – Ιατρικής ΠΚ” γράφει το πανό για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το πανό που ξεχώρισε ύψωσαν φοιτητές, οι οποίοι βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά για το λαϊκό προσκύνημα, ώστε να πουν με αυτόν τον τρόπο το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.

Κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

 


Το κοριτσάκι και το συγκινητικό μήνυμα που έγραψε

Συγκίνησε το μικρό κοριτσάκι που μπήκε στο Ναό κρατώντας στα χέρια ένα λουλούδι για τον σπουδαίο συνθέτη. Το ξανθό κοριτσάκι με το κόκκινο φόρεμα έγραψε ένα μήνυμα αποχαιρετισμού στον Μίκη Θεοδωράκη.

“Σε αγαπάμε φίλε μας” και δύο μεγάλες καρδιές, ξεχωρίζουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Μίκη Θεοδωράκη.


Κρήτη: Ποιος είναι ο Γερμανός που παίζει Μίκη Θεοδωράκη με την κιθάρα του

Ένας Γερμανός, ο οποίος έπαιζε έξω από τον ναό στα Χανιά με την κιθάρα του τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ξεχώρισε.

Πρόκειται για τον Henning Zierock, ο οποίος είναι διευθυντής χορωδίας. Μάλιστα υπήρξε και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Γερμανός μουσικός παίζει με την κιθάρα του μελωδίες και μαζί του τραγουδούν και όλοι όσοι βρίσκονται έξω από τον ναό.

Δείτε το βίντεο από την ιστοσελίδα neakriti.gr

Μίκης Θεοδωράκης: Η στιγμή της ταφής – Μπάσης, Ασλανίδου και Ζήνα τραγουδούν αγκαλιασμένοι

Σε κλίμα βαθύτατης συγκίνησης η Ελλάδα είπε το ύστατο χαίρε” στον Μίκη Θεοδωράκη, με την κρητική γη να υποδέχεται στα σπλάχνα της τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη.

Μπροστά στον τάφο του ο Δημήτρης Μπάσης με μέλη της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” αποχαιρέτισαν τον παγκόσμιο Μίκη με τραγούδια του. Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όταν τραγούδησε το “Μάνα μου και Παναγιά” όταν οι μουσικοί άρχισαν να κλαίνε και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας “αθάνατος”.

Ακολούθησε το “Στο περιγιάλι το κρυφό” το οποίο ο Δημήτρης Μπάσης το τραγούδησε με τη Μελίνα Ασλανίδου και την Πέγκυ Ζήνα, η οποία φάνηκε να είναι πολύ συγκινημένη. Μαζί με τους καλλιτέχνες τραγουδούσε και ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος γύρω από τον τάφο.

Ο ύστατος αποχαιρετισμός έγινε με τον ήχο του “Ζορμπά” και το χειροκρότημα του κόσμου, με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν να είναι πολύ φορτισμένες συναισθηματικά και πολύ συγκινητικές.

Μίκης Θεοδωράκης: Με χειροκροτήματα και γαρύφαλλα το ύστατο χαίρε

Στην κρητική γη επιστρέφει ο Μίκης Θεοδωράκης. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Την ώρα που το φέρετρο κατέβαινε στον οικογενειακό τάφο, για τον οποίο ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε μεριμνήσει, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στο κοιμητήριο φώναζε «Αθάνατος» και χειροκροτούσε, ενώ οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες γαρύφαλλα μέσα στον τάφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ1, ο τάφος θα σφραγιστεί και δεν θα ξανανοίξει ποτέ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο, Παρασκευή θα τοποθετηθεί τύμβος βάρους 1.700 κιλών με ειδικό γερανό.

Δίπλα στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη υπάρχει ένας κενός τάφος για τη σύζυγό του όταν φύγει από τη ζωή, όπως τουλάχιστον σχεδίαζε ο ίδιος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Μίκης Θεοδωράκης: Η Μαργαρίτα πάνω από τον τάφο του πατέρα της

Στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του Γιάννη, βρίσκεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ταφή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Μπροστά στον τάφο, ο Δημήτρης Μπάσης με μέλη της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης” αποχαιρέτησαν τον παγκόσμιο Μίκη με τραγούδια του.

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή που πάνω από την τελευταία κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη, βρέθηκε η κόρη του Μαργαρίτα.

Exit mobile version