Σημάδια ότι πρέπει να κόψεις το κάπνισμα

Σημάδια ότι πρέπει να κόψεις το κάπνισμα

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια ομάδα νόσων του πνεύμονα που δυσκολεύει την αναπνοή. Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι δύο πιο κοινές συνθήκες που συνθέτουν τη ΧΑΠ . Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων , που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονές σας . Το εμφύσημα συμβαίνει όταν η θύλακες αέρα (κυψελίδες ) στο τέλος των μικρότερων διόδων αέρα σταδιακά καταστρέφονται .Η βλάβη στους πνεύμονες  από ΧΑΠ είναι μη αναστρέψιμη, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην ελαχιστοποίηση περαιτέρω ζημιάς .

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται έως ότου η βλάβη στους πνεύμονες να έχει γίνει μόνιμη και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου . Για τη χρόνια βρογχίτιδα , το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη . Άλλα  συμπτώματα της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν :

Δύσπνοια , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας

Συριγμός

Σφίξιμο στο στήθος

Υπερβολική βλέννα στους πνεύμονες

Χρόνιος βήχας με πτύελα

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Έλλειψη ενέργειας

Ακούσια απώλεια βάρους ( σε μεταγενέστερα στάδια )

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν εξάρσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα  επιδεινώνονται και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή και περισσότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ