Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη
Συνεδριάζει σήμερα στις 3 μ.μ. η Επιτροπή των επιδημιολόγων προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για να αποκρυσταλλώσει άποψη σχετικά με το αποτύπωμα της αύξησης της κινητικότητας στη γενικότερη εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει και εάν η διαμορφωμένη έως σήμερα κατάσταση, θα μπορούσε να επιτρέψει κάποιες επιπλέον «ήπιες» παρεμβάσεις περαιτέρω χαλάρωσης ορισμένων μέτρων.
Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συγκεκριμένα εάν αυτή θα μπορούσε να αρχίζει στις 24.00 αντί στις 23.00 που είναι τώρα (έως τις 5.00 π.μ.). Ένα αίτημα που τέθηκε και από επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά και θέμα το οποίο προέκυψε στην ατζέντα συζητήσεων των ειδικών λόγω και των φαινομένων «συνωστισμού» νέων στις πλατείες, αμέσως μόλις κλείνουν καφέ και εστιατόρια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί, εκτός απροόπτου από το ερχόμενο Σάββατο ή τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή μετά και τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
Ακόμη ένα θέμα που μάλλον θα συζητηθεί είναι κι εκείνο της κατάργησης του click in shop στο λιανεμπόριο και η επίσκεψη στα καταστήματα με μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα αποστέλλεται μία φορά μέσα στην ημέρα. Δεν αποκλείεται επιπλέον να εξεταστεί και το θέμα των γυμναστηρίων και εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν έως το τέλος του μήνα. Όπως είπε πριν από μερικές ημέρες στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», ενώ προανήγγειλε γενναίο πρόγραμμα στήριξης των εν λόγω επιχειρήσεων, όχι μόνο επειδή έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστές, αλλά και επειδή η λειτουργία τους είναι κατεξοχήν τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι. Ανακοινώσεις αναμένονται εντός των ημερών.Τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα
Ορόσημο για την… αρχή του τέλους του lockdown αποτελεί η 15η Μαΐου. Τότε που έχει τοποθετηθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να διαταραχθεί με τίποτα ο σχεδιασμός. Τότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
Μετά το restart στην εστίαση πάντως, τη σκυτάλη παίρνουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Οι μαθητές Γυμνασίων, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων θα επιστρέψουν στις αίθουσες. Οι μαθητές θα εισέρχονται στις τάξεις μόνο με την επίδειξη αρνητικού self test.
Μετά τις 15 Μαΐου, οπότε θα έχει ανοίξει ο τουρισμός, αναμένεται και η πλήρης κατάργηση της αποστολής sms για όλες τις δραστηριότητες. Μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο δρομολογείται και η επανεκκίνηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως μουσεία και αργότερα σειρά θα πάρουν συναυλίες, θέατρα, σινεμά κλπ. Αλλά σε εξωτερικό χώρο και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων κ.α.Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για τον χρόνο επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το άνοιγμα στην εκπαίδευση γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια και θα προηγηθεί η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού, λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνουν, το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του ιού μεταδίδονται και στα παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με βάση και την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης self test σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως 4 ετών.
Σχετικά με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχει μια επιφύλαξη, καθώς όπως είπε όσο κατεβαίνει η ηλικία υπάρχει ο φόβος της πειθαρχίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, καθώς και των φροντιστηρίων.