Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Αυτοψία Κεφαλογιάννη στο Ηράκλειο – «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας σε ότι αφορά την ασφάλεια»

Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προκειμένου να κάνει αυτοψία και να ενημερωθεί για τις συνέπειες του σεισμού 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη νωρίς το πρωί της Πέμπτης 22/5/2025.

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη: Βίντεο με την αντίδραση μίας γάτας στο «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε αρχικά το σχολικό κτίριο του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου Νέας Αλικαρνασσού που υπέστη ζημιές. Μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο οι μαθητές συνολικά δέκα τμημάτων, των οποίων οι αίθουσες διδασκαλίας είναι στον πρώτο όροφο του κτιρίου, να μην κάνουν μάθημα.

Αμέσως μετά ο κ. Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από τον γ.γ του υπουργείου Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Εύθυμο Λέκκα, το δήμαρχο Ηρακλείου και αντιδημάρχους, όπως και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, βρέθηκε στο κέντρο της πόλης όπου είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη το Μέγαρο Κοθρή επί της 25ης Αυγούστου.

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης: «Παιχνιδάκι για εμάς αυτός ο σεισμός» λέει ο δήμαρχος Αρκαλοχωρίου

Εν συνεχεία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραβρέθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου τόσο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τον ενημέρωσαν αναλυτικά για την κατάσταση, περιγράφοντας ότι υπάρχουν διάσπαρτα προβλήματα σε κτίρια , χωριά όμως να τα έχουν επηρεάσει δομικά , με τον κ. Κεφαλογιάννη να ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας, σε ότι αφορά την ασφάλεια και τον κτιρίων».

Σεισμός στην Κρήτη: Το έντονο βουητό μετά τα 6,1 Ρίχτερ που τρόμαξε τους κατοίκους – Γιατί έγινε αισθητός μέχρι και την Αττική, ανοιχτά τα σχολεία

«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις σχολικές μονάδες της Αλικαρνασσού και κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, όπου είδαμε κάποιες μικροζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον σημερινό μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Κρήτης. Οφείλω να πω ότι από τα πρώτα λεπτά του φαινομένου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδρασε άμεσα, ενώ είχαμε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης, τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, και τον κ. Νίκο Συριγωνάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη, όσο και με τον Δήμο, με τον κ. Καλοκαιρινό, ώστε να μπορούμε από την αρχή να εκτιμήσουμε την πορεία του φαινομένου.

Το ευτύχημα είναι, όπως μας ενημέρωσαν και οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο κ. Λέκκας – και τον ευχαριστώ για την παρουσία του εδώ – και ο κ. Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαευσταθίου, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Βεβαίως υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία, με βάση τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του φαινομένου, και κυρίως το μεγάλο εστιακό βάθος, φαίνεται πως ήταν ο λόγος που ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρές ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες να παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Θέλω, ωστόσο, να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας, όσον αφορά την ασφάλεια των κτιρίων που επισκεφθήκαμε σήμερα. Όπως και να έχει, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Από την πλευρά τού ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Εύθυμος Λέκκας, έκανε λόγο για σεισμό ενδιάμεσου βάθους «που δεν αποτελεί πρόκριμα για μεγαλύτερο σεισμό», καθώς όπως εξήγησε, «αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται εφάπαξ χωρίς να έχουμε γεγονότα μεγαλύτερα και χωρίς να έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων επίσης, πώς μέχρι τώρα η μετασεισμική ακολουθία περιλαμβάνει 30 περίπου σεισμούς πολύ μικρού μεγέθους και του ίδιου βάθους “που δεν έρχονται προς την επιφάνεια” καταλήγοντας ότι αυτό απομακρύνει κάθε πιθανότητα να ενεργοποιήσουν επιφανειακές δομές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ