Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Άκουσα ένα μεγάλο βουητό» – Ανήσυχοι οι κάτοικοι, τι λένε οι σεισμολόγοι

Ανησυχία επικρατεί στην Εύβοια για τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (19/1). Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς, αλλά οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι για τους μετασεισμούς.

Όπως περιγράφουν κάτοικοι του Αλιβερίου στην κάμερα του Alpha, αρχικά άκουσαν μία έντονη βοή και μετά ένιωσαν την γη να σείεται κάτω από τα πόδια τους.

«Καθόμουν στην καρέκλα και πήγα, ήρθα», λέει ένας κάτοικος και ένας άλλος πολίτης λέει: «Κουνηθήκαμε όλοι για 5-10 δευτερόλεπτα. «Καθόμουν στον καναπέ και ακούω ένα μεγάλο βουητό. Και κατάλαβα ότι ήταν σεισμός. Κουνήθηκαν όλα τα ποτήρια στο σύνθετο, είχε αρκετή διάρκεια» λέει μία νεαρή γυναίκα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πάντως, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης. Όπως δήλωσε, η συγκεκριμένη περιοχή που συνέβη ο σεισμός δεν έχει μεγάλο ιστορικό με ισχυρότερες δονήσεις. «Ωστόσο, αν πάμε ανατολικότερα στη νότια περιοχή από την Σκύρο, υπάρχουν ισχυρότεροι σεισμοί απ’ αυτό το μέγεθος», τόνισε.

Προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για το δυναμικό ενός ρήγματος, είπε στη συνέχεια, «θα πρέπει να έχουμε στοιχεία είτε χαρτογράφησης του ρήγματος -πράγμα που δεν έχουμε- στην υποθαλάσσια αυτή περιοχή», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Εύβοιας, ο κ. Καραστάθης τόνισε ότι θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους τώρα που βραδιάζει, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός. «Τέτοιες δονήσεις είναι συνηθισμένες στον ελληνικό χώρο», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο:

Λέκκας στο enikos.gr: Μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό – Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο enikos.gr για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Η περιοχή μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η περιοχή είναι σεισμογενής και έχει ένα σύνολο ρηγμάτων, ωστόσο δεν είναι τόσο μεγάλα. «Παρακολουθούμε διαρκώς το φαινόμενο. Μπορεί να έρθει ένας μεγαλύτερος σεισμός στον υποθαλάσσιο χώρο, όπου υπάρχει απορρόφηση σεισμικής ενέργειας, και γι’ αυτό δεν υπάρχει ανησυχία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ