Πυρκαγιές: Αυξημένος κίνδυνος έως και την Παρασκευή – Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

φωτιά στη Λέσβο

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων περιοχών από σήμερα (3/8) έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Αναλυτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου, αναμένεται:

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου:

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου:

Το meteo επισημαίνει ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Exit mobile version