Πυρκαγιές: 100 drones, νέα Canadair και αυστηρότερες κυρώσεις – Ολόκληρο το σχέδιο για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Μια σειρά από παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στο τραπέζι με το κυβερνητικό επιτελείο να πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων για το συγκεκριμένο θέμα.

Φωτιές: Κυβερνητική σύσκεψη στις 11:00 για την αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα

Η αρχή θα γίνει από τη σημερινή σύσκεψη στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα της αποκατάστασης του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο και της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να αναλάβει ειδικό ρόλο, εκείνο του ειδικού συντονιστή ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. Στην ουσία θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να “τρέξουν” οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Επίσης, στο πακέτο των παρεμβάσεων συμπεριλαμβάνεται και η χρήση drones για συχνότερες εναέριες περιπολίες. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθούν 100 drones τα οποία θα μπορούν να πετούν από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Επίσης από το 2026 αναμένεται να έχουμε και νέα Canadair που θα αντικαταστήσουν τα πιο παλιά και γερασμένα αεροσκάφη ενώ η χώρα θα προμηθευτεί και 1.800 οχήματα για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος. Ακόμη θα γίνουν προσλήψεις πυροσβεστών, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Δρομολογείται επίσης η μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων στο κομμάτι της δασοπροστασίας. Προαναγγέλλονται αυστηρότερες κυρώσεις για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν και οι ποινές για εμπρησμό. Ακόμη και όσοι καταδικάζονται για πλημμελήματα θα εκτίουν μέρος της ποινής τους στη φυλακή. Ταυτόχρονα αυξάνεται και το διοικητικό πρόστιμο για όσους βάζουν φωτιές εξ αμελείας.

Ένα πρώτο στίγμα θα δώσει ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη, στη συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές. Τα μέτρα  θα εξειδικευτούν με περισσότερες λεπτομέρειες από το βήμα της ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σάββατο.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες στον Έβρο

Στην ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την ανακοίνωση μέτρων από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της δράσης της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα αρμόδια κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η πυρκαγιά και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Διευκρίνισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία θ’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.

Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».

Παράλληλα το σχήμα που αφορά στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες ημέρες η αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επιδότηση των εργαζομένων των πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ