Πτώση σοβάδων σε σχολείο στο Αιγάλεω: «Για καλή μας τύχη η αίθουσα ήταν άδεια» – Τι λένε στο enikos.gr γονείς κι εκπαιδευτικοί

Από τύχη γλίτωσαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 19ου δημοτικού σχολείου στο Αιγάλεω, όταν σήμερα (14/11) κατέρρευσε μέρος της οροφής σχολικής αίθουσας. Mάλιστα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν γονείς έπειτα από επικοινωνία τους με το enikos.gr υπάρχει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μήνυση.

Toυ Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

«Η κατάσταση είναι τραγική», λέει χαρακτηριστικά η δασκάλα Κωνσταντία Κότυλη, η οποία ενώ διδάσκει σε άλλη τάξη βρέθηκε στην εν λόγω αίθουσα για να κάνει μάθημα κατ’ εξαίρεση στα παιδιά της ΣΤ’ τάξης.

«Για καλή μας τύχη η αίθουσα ήταν άδεια. Ευτυχώς, προλάβαμε να βγούμε έξω 5 λέπτα μετά την πτώση των σοβάδων», αποκαλύπτει η ίδια και συμπληρώνει: «Δεν μας έχει εγγυηθεί κανείς ότι ο δεύτερος όροφος είναι ασφαλής, καθώς οι υπεύθυνοι δεν μας έχουν εγγυηθεί με κάποιο έγγραφο την καταλληλότητα του κτιρίου την στιγμή μάλιστα που παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα πέρυσι σε άλλη αίθουσα». 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Κότυλη στο enikos.gr: «Ευτυχώς σήμερα δεν είχαμε θύματα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση, δεν γίνεται να ζούμε άλλο με τον φόβο. 

Ακόμη, η δασκάλα η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντίδραση των μαθητών που πρόλαβαν να βγουν από την αίθουσα 5 λεπτά μετά την κατάρρευση του τμήματος της οροφής.

«Τα παιδιά αναστατώθηκαν και αναρωτιούνταν τι ακριβώς συνέβη. Προσπαθήσαμε να τα κρατήσουμε ψύχραιμα στο προαύλιο», λέει χαρακτηριστικά η Κωνσταντία Κότυλη.

Και καταλήγει: «Ζούμε με τον φόβο, υπάρχει έντονη ανησυχία για την αυριανή ημέρα γονείς κι εκπαιδευττικοί είναι αναστατωμένοι. Είμαστε εδώ για να διδάσκουμε αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την ευθύνη της ασφάλειας των παιδιών.  Η καταλληλότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι αρμοδιότητα άλλων».

«Ανατρίχιασα ολόκληρη δεν μπορούσα να το πιστέψω»

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Γιαννάκη, μητέρα μαθητή της Έκτης τάξης που βρισκόταν στην αίθουσα αναφέρει στο enikos.gr: «Είμαι πάρα πολύ ταράγμενη, βρισκόμουν στην δουλειά όταν μου τηλεφώνησε η διευθύντρια του σχολείου, η οποία βρισκόταν κι αυτή σε σύγχυση».

«Μόλις άκουσα τι συνέβη ανατρίχιασα ολόκληρη δεν μπορούσα να το πιστέψω, όταν έφτασα στο σημείο αντίκρισα μία εικόνα τραγική. Είχαν καταστραφεί ο προτζέκτορας το λάπτοπ δηλαδή τι θα γινόταν αν κάποιο παιδάκι γυρνούσε για να πάρει κάτι που ξέχασε;» διερωτάται η κ. Γιαννάκη.

«Υπάρχει παντελής αδιαφορία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Δεν θα στείλω αύριο το παιδί μου στο σχολείο εγώ και πολλοί γονείς κι ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε μήνυση», λέει τέλος η ίδια.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω Βιργινία Γεωργοπάνου καταγγέλλει: «Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στον Δήμο όσον αφορά στα ζητήματα της σχολικής στέγης» 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ίδια στο enikos.gr: «Σε τέσσερα σεισμόπληκτα σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν περίπου 1.000 “μαθητές-πρόσφυγες”» και όπως εξηγεί «εξαιτίας του σεισμού που σημειώθηκε το 2019 οι μαθητές αυτοί αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα σχολεία και να μοιράζονται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και παλιά με άλλους μαθητές».

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ίδια: «Υπάρχει ένα σχολείο υπό έξωση και η λύση που δόθηκε από τον Δήμο ήταν οι μαθητές του να μεταφερθούν σε άλλο υπό λειτουργία σχολείο.

Το αποτέλεσμα είναι  οι μαθητές των 2 σχολείων να μην χωρούν στις αίθουσες, την στιγμή μάλιστα που κανείς δεν έχει υπογράψει εγγράφως για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων του σχολείου.

Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την μη επαρκή συντήρηση και την αδιαφορία για την αποκατάσταση των φθορών σε πολλά σχολικά κτίρια του Δήμου εκ των οποίων τα περισσότερα μάλιστα είναι κτισμένα από την δεκαετία του ’80 και πριν».  

Την ίδια ώρα η κ. Γεωργοπάνου αναφερόμενη στο περιστατικό σημείωσε: «Το σχολείο όπου συνέβη το περιστατικό σήμερα κτίστηκε το 2002 και σε αυτό είχε συμβεί πριν ένα χρόνο αντίστοιχο συμβάν σε άλλη αίθουσα και παρόλο που ο δήμος ήταν ενήμερος από τους διευθυντές και τον σύλλογο γονέων δεν έκανε τίποτα». 

Δυστυχώς η αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τα ζητήματα της σχολικής στέγης έχουν αυτά τα αποτελέσματα. Οι γονείς διεκδικούμε και απαιτούμε ασφαλή στέγη για τα παιδιά μας», καταλήγει η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω.

Δείτε βίντεο

Αναλυτικά η ανάρτηση της Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω:

«Μόλις χτες (13/11) στην συνάντηση που διοργανώθηκε από το Δ.Σ. της ΈΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ με τους διευθυντές των σχολείων μας, έγινε εκτενής αναφορά στα κτηριακά προβλήματα, στην μη συντήρηση και άμεση αποκατάσταση των φθορών των σχολικών κτηρίων και υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για την πτώση σοβάδων και μέρους του ταβανιού σε σχολική αίθουσα του 19ου δημοτικού σχολείου Αιγάλεω, από την Διευθύντρια κα Ελένη Λόζου, που σημειωτέο είναι από τα νεόκτιστα του Δήμου μας.

Σήμερα οι γονείς λέμε ΕΥΤΥΧΩΣ που μόλις είχαν βγει οι μικροί μαθητές από την αίθουσα και δεν τραυματίστηκε κανένα παιδί ή εκπαιδευτικός.

Επί σειρά ετών όμως οι γονείς βροντοφωνάζουμε , προς πάσα κατεύθυνση, πως ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα σχολικά κτήρια που στεγάζουν για ώρες της κάθε μέρας
τα παιδιά μας,

• ΔΕΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ
• ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΦΘΟΡΕΣ
• ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΟΝΤΑΙ
• ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ

Ως πότε η «τύχη» θα είναι με το μέρος μας ώστε να μην πέφτουν οι τοίχοι και τα ταβάνια στα κεφάλια των παιδιών μας;

Ως πότε οι αρμόδιοι θα κωφεύουν στις εκκλήσεις μας, μη αναλαμβάνοντας τις τεράστιες ευθύνες τους;

Τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα εγείρουν ανησυχίες, διεγείρουν το κοινό αίσθημα και ενισχύουν την άποψη ότι υπάρχει, τουλάχιστον, εγκληματική αμέλεια που εκθέτει ανηλίκους και τους εκπαιδευτικούς σε ενδεχόμενο τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης.

Τα εποπτεύοντα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας οφείλουν να διερευνήσουν τα περιστατικά αμέσως, όπως επίσης και η Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΣ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ !
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΩΣ ΕΔΩ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΑ ΤΩΡΑ!!!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ