Πτώση Phantom F-4: Δάκρυσαν Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης και Τσίπρας στην κηδεία του υποσμηναγού

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και σπαραγμού, οι γονείς, η οικογένεια, οι φίλοι και συνάδελφοι είπαν το στερνό «αντίο» στον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom F-4 που συνετρίβη κατά τη διάρκεια άσκησης στην Ανδραβίδα. Η κηδεία του υποσμηναγού  που έχασε τόσο πρόωρα την ζωή του έγινε στην Τρίπολη.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του 29χρονου υποσμηναγού, οι οποίοι συγκλόνισαν με τους επικήδειους λόγους τους και «έσπασαν» στο «ύστατο χαίρε», πάνω από το φέρετρο του παιδιού τους. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου ήταν συγκλονιστικές.

Τόσο κατά τη διάρκεια της κηδείας όσο και της ταφής, κανένας δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του και να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο επικήδειος των γονέων του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο αποχαιρετισμός στο μνήμα, ήταν στιγμές σπαρακτικές.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και  ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους ακούγοντας τους γονείς του άτυχου 29χρονου να του λένε το τελευταίο «αντίο».

Κηδεία πιλότου

Το «αντίο» της μάνας: Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα – Αθάνατος

Νωρίτερα, ράγισαν καρδιές στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στην Τρίπολη, με τον επικήδειο που εκφώνησε συντετριμμένη η μητέρα του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

«Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα. Ο καλύτερος αδελφός, ο καλύτερος εγγονός, ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου» είπε.

«Το παιδί μου έφυγε από κοντά τόσο νωρίς. Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει για ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και εργατικός, δοτικός σε όλους. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Έγινες ο Ίκαρος της καρδίας μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι».

«Όσο αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος» τόνισε κλείνοντας εν μέσω χειροκροτημάτων.

Συγκλόνισε ο πατέρας: Για τον Μάριο υπήρχε μόνο το «εσείς»

Έναν συγκινητικό επικήδειο εκφώνησε και ο πατέρας του άτυχου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Ο πατέρας του 29χρονου συγκυβερνήτη είπε μεταξύ άλλων ότι «ως νέος άνθρωπος ο Μάριος είχε πετύχει κάτι πολύ δύσκολο που δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους από εμάς: να εκμηδενίσει το «εγώ» του».

Ο πατέρας του πρόσθεσε: «Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το «εσείς». Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα του κόσμου. Μακάρι να τον μνημονεύει η Πατρίδα κάπου – κάπου. Ίσως έτσι αναπαύεται καλύτερα η ψυχή του. Και όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του: «πατέρα, η Πατρίδα δεν μου χρωστάει. Εγώ μόνο χρωστάω στην Ελλάδα». Το μόνο παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως επιθυμούσε. Νωρίς, αλλά γεμάτος Ελλάδα. Καλό ταξίδι».

«Η Πατρίδα μας σε κατατάσσει στους ήρωες»

Ράγισαν καρδιές και στον επικήδειο που εκφώνησε ένας φίλος του 29χρονου υποσμηναγού.

«Ήσουν άριστος συνάδελφος και συνεργάτης, υπηρετώντας άοκνα. Ήσουν υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου. Επί 9 έτη υπηρέτησες ευδόκιμα. Αείμνηστε Μάριε, η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλινα φτερά σου. Σου έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής και σε άρπαξε από κοντά μας» τόνισε ο φίλος του και πρόσθεσε:

«Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ακούραστος και ειλικρινής στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Όλοι θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

Ο φίλος του 29χρονου είπε ακόμη ότι «τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, πέρασες στην αιωνιότητα, πέρασες στην ιστορία. Τη θύμησή σου δεν είναι δυνατόν να την αποχωριστούν ούτε οι γονείς, ούτε τα αδέρφια, ούτε οι συνάδελφοί σου. Η Πατρίδα μας σε κατατάσσει μεταξύ των ηρώων που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Καλό ταξίδι Μάριε – Μιχαήλ».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Οι φίλοι και συνάδελφοι του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Πολεμική Αεροπορία που κράτησαν το φέρετρό του, δεν άντεξαν και «έσπασαν» την ώρα που εκφωνήθηκαν οι επικήδειοι λόγοι.

Κηδεία πιλότου Κηδεία πιλότου

Οι ατρόμητοι άνδρες που καθημερινά παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή του στους αιθέρες, ξέσπασαν σε λυγμούς. Η εικόνα των συναδέλφων του 29χρονου να κλαίνε για τον χαμό του φίλου τους θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων.

Αύριο, Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη στο Νευροκόπι.

Μάριος Τουρούτσικας

Νωρίτερα, οι γονείς του υποσμηναγού είχαν φτάσει στην εκκλησία κρατώντας την φωτογραφία του παιδιού τους. Συγκλόνισε η κραυγή του πατέρα, ο οποίος φώναζε: «Παιδί μου».

Η μητέρα του Μάριου – Μιχαήλ υποβασταζόταν από τον σύζυγό της.

Βαθιά συγκινημένοι οι παριστάμενοι, φώναξαν «Αθάνατος» όταν το φέρετρο έφτασε στην εκκλησία.

Phantom- κηδεία κηδεία Μάριου - Μιχαήλ

 

Το φέρετρο με τη σορό του υποσμηναγού, το οποίο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, πέρασε μπροστά από τα παρατεταγμένα αγήματα και υπό τον ήχο παρατεταμένων χειροκροτημάτων και πένθιμων ύμνων οδηγήθηκε στην εκκλησία.

Περιμετρικά του ναού έχουν τοποθετηθεί στεφάνια από λευκά λουλούδια, στολισμένα με μπλε και λευκές κορδέλες, τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Από νωρίς το πρωί οι πολίτες άφηναν το δικό τους μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ