Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να κάνουν οικονομία;

Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να κάνουν οικονομία;

Για το παιδί το χρήμα είναι σαν το μαγικό κόλπο- τη μία βλέπεις κάτι την άλλη το χάνεις. Δεν καταλαβαίνουν πώς βγαίνουν τα λεφτά και φυσικά δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αποταμίευση. Όποιος έχει δει το χαρτζιλίκι του παιδιού του να εξανεμίζεται στο περίπτερο εν ριπή οφθαλμού αντιλαμβάνεται πλήρως το φαινόμενο.

Γράφει ο ψυχολόγος Στάλνει Σαπίρο.

Τα παιδιά ξοδεύουν αλόγιστα επειδή δεν γνωρίζουν.  Εσείς θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας την πραγματική αξία του χρήματος ότι δεν είναι κάτι που η μαμά και ο μπαμπάς βγάζουν δίχως καθόλου κόπο.  Γιατί όμως να αποταμιεύσουν όταν ξέρουν ότι τελικά θα τους αγοράσετε ότι θελήσουν; Αν πείτε ότι δεν έχετε χρήματα να αγοράσετε αυτό που ζητούν ίσως δεν καταλάβουν την οικονομική δυσκολία σας και σας θεωρήσουν «κακό».

Μια συνηθισμένη αντίδραση των γονέων.

Πολλές φορές είμαστε πολύ απασχολημένοι με τον δικό μας προϋπολογισμό και δεν δίνουμε σημασία στο να αναλύσουμε την παιδική αντίληψη περί χρήματος όσο θα έπρεπε. Πολλές φορές δε, δεν διστάζουμε να τα κακομάθουμε δίνοντάς τους πράγματα προκειμένου να κάνουν κάτι που τους ζητάμε ή για να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Πώς όμως θα καταλάβει το παιδί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ενήλικης ζωής;

Τι πρέπει να κάνετε:

Ξεχωρίστε το χαρτζιλίκι που δίνετε στο παιδί σας για να ξοδέψει για τον εαυτό του κι το άλλο από το οποίο δεν ωφελείται άμεσα για δώρα και αποταμίευση.

Η πρώτη σας κίνηση

Αν δίνετε στο παιδί κάποιο «επίδομα» σε μόνιμη βάση έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που θα είχατε αγοράζοντάς του ό, τι θέλει όποτε σας το ζητήσει. Ξεκινήστε με ένα ποσό μόλις το παιδί θα αρχίσει να σας ζητάει διάφορα σε ηλικία 3 ή 4 ετών). Θα του μάθετε την αποταμίευση μόλις κλείσει τα 7 του έτη. Τα παιδάκια της μικρότερης ηλικίας ζουν για το παρόν και δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ