“Pocket Parks”: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα “πάρκα τσέπης” της Αθήνας – Πού βρίσκονται και πόσα ακόμη θα δημιουργηθούν

Τα “πάρκα τσέπης” της Αθήνας αποτελούν μια όαση δροσιάς και καλαισθησίας ανάμεσα σε πολυκατοικίες, στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα. Ήταν κάτι που έλειπε, γι’ αυτό και οι Αθηναίοι τα έχουν “αγκαλιάσει” από την πρώτη στιγμή. Τρία από αυτά τα μικρά πάρκα βρίσκονται στην Άνω Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι, αλλά και χρώμα σε τρεις περιοχές που στερούνται του πράσινου ελεύθερου χώρου. Μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και καλύπτονταν από μπάζα και σκουπίδια. Στην καλύτερη περίπτωση, τέτοιοι χώροι είναι παρατημένα αλσύλλια.

Τα τρία “pocket park” είναι μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου Αθηναίων προβλέπεται η δημιουργία περισσότερων πρότυπων πάρκων στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης, ώστε να αναγεννηθούν χώροι που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να δημιουργηθούν άλλα δύο πάρκα τσέπης μέχρι τον Ιούνιο και δέκα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα πάρκα τσέπης υπάγονται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιούνται με δωρεές από ιδιώτες κατά τα διεθνή πρότυπα.

Η διεθνής πρακτική

“Τα “Pocket Parks” αποτελούν μία επιτυχημένη διεθνή πρακτική που υιοθέτησε η Αθήνα, ως λύση και εργαλείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. “Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, το γεγονός ότι αυτοί οι πράσινοι χώροι, όχι μόνο δημιουργούν ένα μικροκλίμα στην περιοχή αλλά και ότι παίρνουν τη θέση χώρων που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και είχαν παραδοθεί στο σκοτάδι. Στη θέση των σκουπιδιών και των μπάζων, δημιουργούνται ανάσες αλλά και χώροι που γίνονται σημεία αναφοράς και κοινωνικοποίησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από την απομόνωση, κυρίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε”, τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Το πρώτο πάρκο στη Άνω Κυψέλη, στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, παραδόθηκε στο κοινό από τα τέλη Ιουλίου. Εκεί έχουν φυτευτεί αναρριχώμενοι και ανθοφόροι θάμνοι, ενώ έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με τα ονόματα των φυτών και των χρήσιμων εντόμων που φιλοξενούν. Η μυρτιά, το βιβούρνο, η ορτανσία, η πασχαλιά, το ριχόσπερμα, το χιώτικο γιασεμί μετατρέπουν σε πράσινο καταφύγιο τριακόσια τετραγωνικά μέτρα γης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Χιλιάδες είδη φυτών συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά. Η αγγελική, η μολόχα, ο νάρκισσος, η τριανταφυλλιά, το θρούμπι, το θυμάρι, η λεβάντα, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το φασκόμηλο και όλα τα είδη φυτών συνθέτουν ένα «μπουκέτο» που έχει ανθοφορία όλο το χρόνο.

Τα πάρκα τσέπης έρχονται σε μια συγκυρία που είναι χρήσιμα και ως μικρή διέξοδος μέσα στην πόλη στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και ως ένα πράσινο «λιθαράκι» κατά της κλιματικής αλλαγής. Είναι ενδεικτικό πως επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο που ειδικεύονται στην κλιματική αλλαγή και τη δόμηση, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο των πάρκων τσέπης, ως μια ουσιαστική λύση που αλλάζει προς το καλύτερο την καθημερινότητα της πόλης σε πολλούς τομείς. Επίσης, στην Αμερική αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, τα «πάρκα τσέπης» θεωρούνται εργαλεία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στον Κολωνό, το πάρκο τσέπης του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος και τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε. Το δάπεδο και το πεζοδρόμιο έχουν φτιαχτεί από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον, σκυρόδεμα. Τα καθιστικά από ανακυκλωμένη ξυλεία. Το αρδευτικό σύστημα βρίσκεται στο υπέδαφος για να ποτίζονται σωστά τα πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα.

Το μεγαλύτερο πάρκο τσέπης που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής από τον Δήμο Αθηναίων βρίσκεται στο Παγκράτι. Διαθέτει 1.150 είδη φυτών σε 750 τετραγωνικά μέτρα. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα της φύτευσής τους, δημιουργούν ένα οικοσύστημα που έλειπε από τη γειτονιά. Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από φωτοβολταϊκά. Η φωτεινότητα μειώνεται από το 100% στο 25% για λόγους μείωσης της φωτορύπανσης. Στο πάρκο έχουν τοποθετηθεί διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου. Επίσης, εξασφαλίστηκε η παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.

Πηγή πληροφοριών: AΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.