Πέθανε η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή

Έφυγε από τη ζωή η αντιστασιακός και συγγραφέας Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή, μια εμβληματική μορφή της μεταπολεμικής περιόδου μαζί με τον άνδρα της Νίκο Κοκοβλή.

Η Αργυρώ Κοκοβλή έφυγε στα 94 της, και η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο της εμβληματικής αγωνίστριας της Αριστεράς και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Η Αργυρώ Κοκοβλή γεννήθηκε το 1927 στη Δρακώνα του Ν. Χανίων και συμμετείχε από νωρίς στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Το 1948 εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό όπου και γνωρίζει τον μετέπειτα σύζυγό της, Νίκο Κοκοβλή, με τον οποίο παραμένουν στην παρανομία και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Καταδιωκόμενοι και επικηρυγμένοι μέχρι το 1962, διαφεύγουν με εντολή του ΚΚΕ στη Σοβιετική Ένωση, όπου έζησαν 14 χρόνια, έως τον επαναπατρισμό τους, το 1976.

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, αρχικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, η Αργυρώ Πολυχρονάκη–Κοκοβλή συνεχίζει τον αγώνα, εμπνεόμενη από τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο. Στον αγώνα αυτόν επέμεινε με συνέπεια και με τις ίδιες αρχές μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προλαβαίνοντας να δει την, για πρώτη φορά, Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Πτυχιούχος Κοινωνικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας, αναπτύσσει με τον σύζυγό της ένα σημαντικό βιωματικό συγγραφικό έργο αναφορικά με τους αγώνες του ελληνικού λαού για λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη, με έμφαση στα Χανιά, όπου ανέπτυξε κυρίως τη δράση της με παραδειγματικό σθένος, έως το τέλος της ζωής της.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε δήλωσή του για τον θάνατο της Αργυρώς Πολυχρονάκη – Κοκοβλή, τόνισε πως ήταν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στην ανάγκη για έναν καλύτερο κόσμο και τη δυνατότητα της Αριστεράς να τον δημιουργήσει.

Αναλυτικά:

«Η συντρόφισσά μας Αργυρώ Πολυχρονάκη – Κοκοβλή ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στην ανάγκη για έναν καλύτερο κόσμο και τη δυνατότητα της Αριστεράς να τον δημιουργήσει. Όλη η ζωή της ήταν συνυφασμένη με τους αγώνες της Αριστεράς, με τις αγωνίες, τα βάσανα, τις ελπίδες που αναδύθηκαν σε μια μακρόχρονη, κρίσιμη, ιστορική διαδρομή της χώρας μας και του αριστερού κινήματος πριν και μετά τον πόλεμο. Αυτό το κίνημα το υπηρέτησε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τις γραμμές της κομμουνιστικής ανανέωσης, επίμονη στην αποκάλυψη σημαντικών πλευρών των αγώνων του λαού μας και με κριτικό πνεύμα. Χαμογελαστή και αισιόδοξη, θα μας θυμίζει πάντα ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Στον γιο σου τον Γιώργο και στα εγγόνια σου, εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και τα συλλυπητήριά μου».

Πηγή φωτό: Χανιώτικα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ