«Παρκαρισμένοι» επί μήνες στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν πού να μείνουν – Τι καταγγέλλει στον RealFm 97,8 ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ακόμη και έναν χρόνο παραμένουν «παρκαρισμένοι» στα νοσοκομεία άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή που δεν έχουν στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον τους και δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, όμως, οξύνεται λόγω της έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας καθώς οι δημόσιες δομές αδυνατούν να ανταποκριθούν επειδή δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό και οι λίστες αναμονής για φιλοξενία μπορεί να φτάνουν και τους 12 μήνες. Το κόστος για τη διαμονή στις ιδιωτικές δομές δε, είναι απλησίαστο.

Άνθρωποι που δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, χωρίς χρήματα ούτε για φαγητό ή και άστεγοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία, χωρίς να χρήζουν νοσηλείας.

Και όλα αυτά την ώρα που στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο, με τις εφημερίες να περιγράφονται ως «εφημερίες πολέμου» και τα ράντζα να έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους στους διαδρόμους των νοσοκομείων με τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να ψάχνουν εναγωνίως για ένα άδειο κρεβάτι.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μέσω των δήμων και των δημόσιων προνοιακών δομών προσπαθούν να βρουν μια λύση για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, ώστε να πάρουν εξιτήριο, όμως, τις περισσότερες φορές πέφτουν πάνω σε «τοίχο».

«Δεν μπορούμε να τους πετάξουμε στον δρόμο» λένε τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών νοσοκομείων.

Άτομο παραμένει στο νοσοκομείο «Αττικόν» από τις 25 Μαρτίου 2022

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στις Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου «Αττικόν» υπάρχουν πέντε τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για άτομα -χωρίς πρόβλημα υγείας- πλέον που φιλοξενούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο δεν μπορεί να τους διώξει γιατί δεν έχουν πού να πάνε.

Μάλιστα υπάρχει περίπτωση ατόμου που βρίσκεται στο νοσοκομείο από τις 25 Μαρτίου 2022, ενώ άλλα άτομα βρίσκονται εκεί από την 1η Ιουνίου 2022, από 24 Σεπτεμβρίου 2022, από 4 Νοεμβρίου 2022 αντίστοιχα. Ένα πέμπτο άτομο βρίσκεται σε άλλη παθολογική κλινική του «Αττικόν» από τον Αύγουστο του 2022.

Τι δήλωσε στον RealFm 97,8 ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Ο κ. Γιαννάκος μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για όνειδος για το κοινωνικό κράτος της χώρας μας» και πρόσθεσε:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι ασθενείς που γίνονται καλά, αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν πού να πάνε εκτός νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «έχουμε μεγάλο έλλειμμα στις προνοιακές μονάδες που ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Η λίστα αναμονής φτάνει και τον έναν χρόνο καθώς τα θεραπευτήρια δεν μπορούν να υποδεχτούν άλλους φιλοξενουμένους».

Ο κ. Γιαννάκος υποστήριξε ακόμη ότι «όταν δεν υπάρχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με το «Βοήθεια στο Σπίτι», όταν δεν υπάρχουν οι προνοιακές μονάδες πού να πάνε; Και σωστά τα νοσοκομεία δεν τους πετούν στον δρόμο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και στην περίπτωση παιδιών που έχουν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή σε νοσοκομεία, δεν έχει γίνει κάτι. Πολλά παραμένουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος «λόγω της διάστασης που έλαβε το θέμα υπάρχει απλώς μια μεγαλύτερη κινητικότητα».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ