Παραβιάσεις στο διαγωνισμό για το Ελληνικό εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Παραβιάσεις στο διαγωνισμό για το Ελληνικό εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο

 

Της Άννας Κανδύλη

Παραβιάσεις της νομοθεσίας στο σκέλος που σχετίζεται με ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη παραχώρηση του Ελληνικού, εντοπίζει ο αντεπίτροπος του ΣΤ΄Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης  του Ζ΄κλιμακίου του ανώτατου δικαστηρίου η οποία  φρέναρε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Οι ανώτατοι δικαστές σε σχηματισμό Τμήματος, και όχι Κλιμακίου αυτή τη φορά, δίκασαν εκ νέου τη υπόθεση στο πλαίσιο της νομοθεσίας που δίδει αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο όλων των μεγάλων συμβάσεων του δημοσίου.

Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για την επένδυση στο Ελληνικό, πέραν του ΤΑΙΠΕΔ, παρενέβη το ελληνικό δημόσιο αλλά και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει προκριθεί για την εκτέλεση του έργου. Κατά τάχθηκε η Περιφέρεια Αττικής και η Γερμανική εταιρεία «Hellinikon Global».

Από την πλευρά του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στη δίκη τα επιχειρήματα ανέπτυξε ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζο, ο οποίος χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του Ζ΄ Κλιμακίου. Όπως  σημείωσε, η μη συμμετοχή φυσικών προσώπων στην διαγωνιστική διαδικασία δεν αποτελεί πλημμέλημα ούτε κώλυμα, καθώς θα μπορούσε να ασκηθεί ένσταση, κάτι που όμως δεν έγινε. Επισήμανε επίσης  ότι  ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια σύμβαση τέτοιου οικονομικού ύψους, που θα έχει διάρκεια 99 ετών.

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Αλεξίου ο οποίος χειρίστηκε την παρέμβαση της εταιρείας «LAMDA» συμφερόντων του Ομίλου Λάτση, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του Κλιμακίου τονίζοντας  και αυτός από την πλευρά του ότι μια επένδυση δύο περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να την  αναλάβει ένα φυσικό πρόσωπο.  Επιπλέον, τόσο ο κ. Λυκουρέζος όσο και ο κ. Αλεξίου υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή των όρων του διαγωνισμού, όπως έκρινε η απόφαση του Κλιμακίου.

Στην παρέμβασή της η Περιφέρεια Αττικής η οποία στην επίμαχη περιοχή είχε έκταση 40 στρεμμάτων όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις μονάδας ΚΤΕΟ, υποστήριξε ότι η λειτουργία αυτού της επιφέρει μεγάλα εισοδήματα και είναι δύσκολη η μεταστέγασή του, ενώ απασχολείται  μεγάλος αριθμός εργαζομένων .

Η Γερμανική εταιρεία «Hellinikon Global» υποστήριξε ότι λόγω του αποκλεισμού των φυσικών προσώπων έμεινε εκτός της διαδικασίας, παρά το ότι είχε κάνει προσφορά 31 δις  ευρώ. Η εταιρεία τάχθηκε υπέρ των απόψεων της απόφασης του Ζ΄ Κλιμακίου. Ο  αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρότεινε  πάντως να μην γίνουν δεκτές οι θέσεις περί αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων, όπως είχε κρίνει το Κλιμάκιο. Η απόφαση του τμήματος  αναμένεται  το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου ενώ πρέπει να σημειωθεί   ότι σε περίπτωση που αυτή  είναι θετική για να προχωρήσει η επένδυση, η δικαστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Αν όχι, δεν αποκλείεται, να κριθεί η υπόθεση και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Στο ευρωκοινοβούλιο η συμφωνία για το Ελληνικό με ερώτηση του Παπαδημούλη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ