Πανσέληνος του Ελαφιού: Απόψε θα λάμψει το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2023

Η αποψινή υπερπανσέληνος θα είναι η έως τώρα πιο φωτεινή και πιο μεγάλη του 2023. Θα είναι και η πρώτη από τις τέσσερις υπερπανσελήνους που θα δούμε φέτος.

Πανσέληνος Ιουλίου 2023: Κορυφώνεται απόψε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» – Γιατί ονομάζεται έτσι

Το φεγγάρι θα φτάσει σε απόσταση κάτω των 365.000 χιλιομέτρων από την Γη και γι’ αυτό θα δείχνει μεγαλύτερο. Αυτή η απόσταση είναι κατά 22.000 χιλιόμετρα πιο κοντά απ’ ό,τι συνήθως βρίσκεται το φεγγάρι.

Ο όρος υπερπανσέληνος δημιουργήθηκε το 1979 για να περιγράψει κάθε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο που βρίσκεται εντός του 90% της πλησιέστερης προσέγγισής του στη Γη, γνωστή ως περίγειό της.

Πανσέληνος: Μαγικές εικόνες από το «Φεγγάρι της Φράουλας»

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιστήμονες έχουν καταγράψει το φαινόμενο της «Παραίσθησης της Σελήνης». Αυτό συμβαίνει όταν το φεγγάρι δείχνει μεγαλύτερο σε σύγκριση με το σχετικό μέγεθος των αντικειμένων που βρίσκονται εντός της οπτικής γραμμής, όπως τα κτίρια και τα δέντρα.

«Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Σελήνη έχει το ίδιο πλάτος κοντά στον ορίζοντα όπως όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, αλλά αυτό δεν είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια μας», σημείωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Πανσέληνος: Απόψε το «Φεγγάρι της Φράουλας» – Γιατί ονομάστηκε έτσι

«Έτσι, είναι μια ψευδαίσθηση που έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες. Παρόλο που το παρατηρούμε για χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει ακόμα μια ικανοποιητική επιστημονική εξήγηση αναφορικά με το γιατί ακριβώς το βλέπουμε», κατέληξε η NASA.

«Πανσέληνος του Ελαφιού»

Η Πανσέληνος Ιουλίου 2023 ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης.

Φέτος τα φεγγάρια θα είναι 13 αντί για 12 που είναι συνήθως. Η επόμενη πανσέληνος είναι στις 30 Αυγούστου και ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ