Iron Maiden: Πόσο heavy (metal) είναι για τα ΑμεΑ να δουν συναυλία στην Ελλάδα του 2022

Η επιθυμία μιας γυναίκας, που μετακινείται με αμαξίδιο (ΑμεΑ), να παρακολουθήσει την αγαπημένη της heavy metal μπάντα, τους Iron Maiden, στην Αθήνα εξελίχθηκε σε μία τεράστια απογοήτευση. Η αδιαφορία την οδήγησε, παρά την ντροπή που ένιωθε, στην απόφαση να κοινοποιήσει τη περιπέτεια της και να αναδείξει τη δύσκολη καθημερινότητα για τα άτομα με αναπηρία.   

Ο καθημερινός Γολγοθάς που βιώνουν τα ΑμεΑ στην Ελλάδα δεν τους επιτρέπουν να χαρούν ακόμη και τις πιο μικρές χαρές της ζωής. Ακόμη και η παρακολούθηση μιας συναυλίας αποδεικνύεται, τουλάχιστον, δύσκολη. Η περιπέτεια της Μαρίας Χατζηιωάννου, όπως η ίδια την αφηγήθηκε με ανάρτηση της στα social media προκαλεί, σε όλους μας, προβληματισμό, καθώς η επιθυμία της να παρακολουθήσει το αγαπημένο της συγκρότημα, τους θρυλικούς Iron Maiden, στις 16 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ την οδήγησε σε ένα τετράμηνο αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για ΑμεΑ. Όπως περιγράφει, πέντε μήνες πριν από τη συναυλία προσπάθησε να κλείσει το πολυπόθητο εισιτήριο, χωρίς να τα καταφέρει. Οι υπεύθυνοι την ενημέρωσαν ότι οι θέσεις είχαν ήδη εξαντληθεί (από τον Φεβρουάριο) και δεν γνώριζαν αν θα γίνει επέκταση τους παρά την τεράστια ζήτηση.

Σε όλες τις επικοινωνίες της  δεν κατάφερε τελικά να βρει μια λύση και όπως υποστηρίζει «δεν ένιωσα να υπάρχει κάποια θέληση ή διάθεση βοήθειας». Στην ανάρτηση της, εξομολογείται ότι ντρέπονταν για τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της, αλλά κατόπιν παρότρυνσης των κοντινών της ανθρώπων αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της. «Δεν ήταν εύκολο για μένα να πάρω την απόφαση να πάω σε αυτό το live, γιατί εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο λόγω της κατάστασής μου αλλά είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό και απογοητευτικό να βρίσκεις κλειστές πόρτες όταν τελικά το αποφασίζεις» καταλήγει δείχνοντας την απογοήτευση της.

Απορία προκαλεί, μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης ιστορίας, το γεγονός της εξάντλησης των εισιτήριών για ΑμεΑ σε έναν τόσο μεγάλο χώρο, παρά την αδιαμφισβήτητη μεγάλη ζήτηση.  Ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι ο χώρος διεξαγωγής  της συναυλίας είναι το ΟΑΚΑ. Ένας από τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα. Εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος, πόσο δύσκολη, είναι η κατάσταση για τα ΑμεΑ σε μικρότερους χώρους. Όταν για παράδειγμα το Ηρώδειο των 4.400 θέσεων διαθέτει μόλις 22 για τους συναθρώπους μας που μετακινούνται με αμαξίδιο. Ένα ακόμη (μεγάλο) εμπόδιο για τους συνανθρώπους μας που και μόνο η απόφαση τους να δουν ένα θέαμα αποτελεί υπέρβαση.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Μαρίας:

Μιας και είδα ότι υπήρξε μία γκρίνια σχετικά με το setlist των maiden, δράττομαι της ευκαιρίας να γκρινιάξω κι εγώ λίγο αλλά για άλλον λόγο.😜
Πήρα τον Φεβρουάριο να κλείσω εισιτήριο για ΑμεΑ και προς έκπληξή μου, μού είπαν ότι είχαν εξαντληθεί. Ρώτησα να μάθω ποια ήταν η διαθεσιμότητα και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν αλλά όλες οι θέσεις που τους έχουν δοθεί από το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών έχουν εξαντληθεί και να στείλω ένα e-mail να με ενημερώσουν σε περίπτωση που γίνει επέκταση των εισιτηρίων για ΑμεΑ. Στη συνέχεια, επικοινώνησα με το ΟΑΚΑ, το οποίο μου είπε ότι δεν ευθύνεται αυτό για την έκδοση εισιτηρίων και ότι ύστερα από σύσκεψη που έγινε, ζήτησε από την εταιρεία παραγωγής High Priority Promotions να επεκτείνει τα εισιτήρια για ΑμεΑ και εκείνη με τη σειρά της είπε ότι θα το φροντίσει.

Από ‘κει και πέρα εξακολουθώ να παίρνω την ίδια απάντηση που μου δίνουν από τον Φεβρουάριο, ότι δηλαδή θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση σε περίπτωση που γίνει επέκταση.

Η αλήθεια είναι πως, πράγματι, απ’ ό,τι φαίνεται καθυστέρησα να κλείσω εισιτήριο αλλά επειδή είναι η πρώτη φορά που χρειάζομαι τέτοιου είδους εισιτήριο, δε φαντάστηκα ότι θα έχουν εξαντληθεί 5 μήνες πριν τη συναυλία. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ένιωσα να υπάρχει κάποια θέληση ή διάθεση βοήθειας από μέρους τους και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, σε έναν χώρο όπως το ΟΑΚΑ, έτσι ώστε να μπορέσω να πάω κι εγώ αλλά τι να πω, ίσως να είναι έτσι.

 

Στο διά ταύτα, θα προτιμούσα να μην ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον και θα εκτιμούσα αν μου έδιναν εξαρχής μία ξεκάθαρη και σαφή απάντηση και όχι να είμαι στο «περίμενε» 3 μήνες τώρα, χωρίς κανέναν λόγο επί της ουσίας, αφού, πλέον, είναι προφανέστατο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά επέκταση. Δε γνωρίζω ποια είναι αυτή η περίπτωση που η επέκταση μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλά μάλλον το ότι έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου από τον Φεβρουάριο, δεν είναι αρκετό. Φαντάζομαι δεν υπήρξε αντίστοιχη ζήτηση έτσι ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των εισιτηρίων για ΑμεΑ, παρόλο που, όπως ενημερώθηκα, ζητήθηκε κάτι τέτοιο από το ΟΑΚΑ.

Δεν ήταν εύκολο για μένα να πάρω την απόφαση να πάω σε αυτό το live, γιατί εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο λόγω της κατάστασής μου αλλά είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό και απογοητευτικό να βρίσκεις κλειστές πόρτες όταν τελικά το αποφασίζεις.

Ντρεπόμουν – μέχρι και τώρα βασικά – να κάνω αυτό το post αλλά οι κοντινοί μου άνθρωποι με έπεισαν να το κάνω, έτσι για να ακουστεί.
Νέα πραγματικότητα για μένα, νέα ζωή, νέες συνθήκες στις οποίες, όπως φαίνεται, πρέπει να αρχίσω να προσαρμόζομαι καλύτερα.
Εν κατακλείδι, εμένα ρε παιδιά δεν με ενοχλεί το setlist αλλά με ενοχλεί λίγο που δεν μπορώ να πάω!😜
Κατά τ’ άλλα up the irons και τα συναφή!🤟🏻

Η απάντηση της εταιρείας παραγωγής

Η ανάρτηση της Μαρίας Μαρίας Χατζηιωάννου προκάλεσε πλήθος σχολίων και αντιδράσεων στα social media. H εταιρεία παραγωγής High Priority Promotions με δική της ανάρτηση στο λογαριασμό της στα social media πήρε θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέροντας:

«Με αφορμή το post της κυρίας Μαριας Χατζηιωαννου σχετικά με το θέμα εισιτηρίων ΑΜΕΑ για τη συναυλία των Iron Maiden το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα:

Η χωρητικότητα των ειδικά διαμορφωμένων θυρών για τα ΑΜΕΑ εξαντλήθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Κατανοούμε απόλυτα την επιθυμία των fans να βρεθούν στη μεγαλύτερη συναυλία του φετινού καλοκαιριού, όμως οι χωρητικότητες και οι υποδομές του εκάστοτε χώρου είναι δεσμευτικές και πρέπει να τις ακολουθήσουμε.

Η διοίκηση του σταδίου έχει ήδη ενημερωθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να βρεθεί μια λύση, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ακόμη περισσότερες θέσεις για ΑΜΕΑ.

Θα θέλαμε όμως λίγο ακόμα την υπομονή σας, ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα και να απολαύσουν όσο περισσότεροι fans τη συναυλία των Iron Maiden στο Ολυμπιακό Στάδιο».

Λύση μετά την κινητοποίηση

Η περιπέτεια της Μαρίας βρήκε μεγάλη ανταπόκριση όχι μόνο στους διαδικτυακούς φίλους της, αλλά και στους εμπλεκόμενους στη συναυλία. Ακόμη και σε μέλη της κυβέρνησης. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των υπευθύνων του ΟΑΚΑ και των διοργανωτών. Αποφασίσθηκε σημαντική αύξηση του προβλέψιμου χώρου για ΑμεΑ (αφού καλύφθηκε η αρχική πρόβλεψη). Έτσι, στη συναυλία των Iron Maiden οι τελικές προβλέψιμες θέσεις των ανθρώπων με αναπηρία (με αμαξίδιο) θα είναι πολλαπλάσιες από τις αρχικές.

Σε επικοινωνία του enikos.gr με στέλεχος της εταιρείας παραγωγής επιβεβαιώθηκε η πρόθεση να βρεθεί λύση δεκάδες συναθρώπους μας, οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά τα ινδάλματα τους: «Οι θέσεις των ΑμΕΑ είναι συγκεκριμένες, βάσει προδιαγραφών που μας δίνονται από το ΟΑΚΑ. Λόγω της μεγάλης ζήτησης της συναυλίας εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια πολύ νωρίς. Οπότε ήμαστε σε συνεννόηση με το Ολυμπιακό Στάδιο , ώστε να βρούμε τρόπο για να φιλοξενήσουμε περισσότερα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Κάναμε σύσκεψη σήμερα το πρωί και τις επόμενες 2-3 μέρες είμαστε πολύ κοντά στο να αυξήσουμε τις θέσεις των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Το ΟΑΚΑ έχει δείξει διάθεση για να συνεργαστούμε προκειμένου να φιλοξενήσουμε περισσότερο κόσμο. Έχει βρεθεί λύση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ