Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία και αναγέννηση του δάσους της Βαρυμπόμπης

Ολοκληρώθηκαν τα αντιδιαβρωτικά έργα στη Βαρυμπόμπη, η οποία επλήγη σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού με τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ να αναλαμβάνει τη σπουδαία πρωτοβουλία ώστε να αποκατασταθεί η καμένη έκταση και να αναγεννηθεί το φυσικό περιβάλλον όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα υλοποιήθηκαν σε μια περιοχή έκτασης 3.197,40 στρεμμάτων εντός του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανταποκρινόμενος στη μεγάλη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Πολιτεία για την ταχεία προστασία και μεταπυρική αποκατάσταση των καμένων σε χρόνο εξαιρετικά περιορισμένο ώστε να προληφθούν οι συνέπειες της διάβρωσης των εδαφών εξαιτίας των βροχοπτώσεων, ανέλαβε να προχωρήσει σε αυτό το κρίσιμο έργο.

Από αριστερά προς τα δεξιά κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Δασών

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων περιοχών

Έργο το οποίο και παραδόθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ του Ομίλου, Γιάννη Παπαθανασίου στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, αγκάλιασαν τον καινοτόμο θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, προϋπολογίζοντας 3 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων τόσο στη Βαρυμπόμπη όσο και στον Σχίνο Κορινθίας, μέρος των οποίων κατασκευάζεται εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000.

Από αριστερά προς τα δεξιά, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Τσιλίκουνας Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

100% οικολογικά αντιδιαβρωτικά έργα

Στη Βαρυμπόμπη τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι 100% οικολογικά, αφού τα υλικά των κατασκευών προέρχονται αποκλειστικά από τα καμένα δέντρα της περιοχής, και περιλαμβάνουν:

  • 486 τρέχοντα μέτρα κορμοδεμάτα κατά μήκος των χωροσταθμικών καμπυλών, σύμφωνα με το ανάγλυφο του εδάφους στις πλαγιές των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
  • 913 τρέχοντα μέτρακλαδοπλέγματα στις πλαγιές των λεκανών απορροής χειμάρρων.
  • 503 τετραγωνικά μέτρα κορμοφράγματα, εντός των κοιτών των δευτερευόντων και τριτευόντων  χειμάρρων, οι οποίοι συμβάλλουν σε μεγάλα ρέματα, για να συγκρατηθούν τα φερτά υλικά.

Στο Σχίνο Κορινθίας τα αντίστοιχα έργα βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, βάσει της μελέτης που εκπόνησε η Διεύθυνση Δασών Κορίνθου.

Σημειώνεται ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα λειτουργούν ως επιταχυντής της φυσικής αναγέννησης των καμένων δασών. Η υλοποίησή τους είναι αναγκαία για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων, καθώς συμβάλλουν στη συγκράτηση των πολύτιμων δασικών εδαφών, την αποτροπή της διάβρωσης, τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κάθοδο φερτών υλικών και τη μερική μείωση της έντασης καθόδου του νερού ώστε να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και να προστατευθούν οι περιοχές, στο βαθμό που είναι εφικτό, από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Για να περιοριστούν ωστόσο οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από έντονες βροχοπτώσεις, απαιτείται η κατασκευή ειδικών αντιπλημμυρικών έργων, στα οποία περιλαμβάνεται η βαθιά αυλάκωση των εδαφών με κλίση μικρότερη από 30%, με χωματουργικά μηχανήματα για την αύξηση της διαπερατότητας και τη συγκράτηση του νερού, αλλά και των φερτών υλικών.

Η παράδοση του έργου και οι δηλώσεις

Κατά την παράδοση των αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, χορηγία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι ο όμιλος με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον καινοτόμο θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος  ΔΣ του Όμιλου  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε ότι «ο όμιλος θα είναι πάντα παρών εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση. Το θεωρούμε ηθική ευθύνη και καθήκον μας, ώστε να συμβάλλουμε στο βιώσιμο μέλλον της χώρας μας».

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ