Ολονύχτια μάχη στα μέτωπα σε Άνδρο και Έβρο – Επί ποδός οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους έδιναν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που επιχειρούσαν για την κατάσβεση των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Άνδρο από το Σαββάτο 26 Αυγούστου.

Αν και η εικόνα τούτη την ώρα είναι βελτιωμένη, στο νησί μαίνονται δύο πύρινα μέτωπα, τα οποία φαίνεται ότι ξέσπασαν από πτώσεις κεραυνών, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο Βιτάλι και το δεύτερο στο Άνω Γαύριο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά πλησίασε τον οικισμό Γίδες, ωστόσο, λόγω της έγκαιρης επέμβασης των δυνάμεων πυρόσβεσης τελικά απετράπη η είσοδος της πυρκαγιάς στο χωριό και δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια.

Βλάβες στην ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στο Οpen ο δήμαρχος της Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, από την φωτιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, καθώς μέχρι τις 11 υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι. «Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε.

Σημειώνεται ότι κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης, μία υδροφόρα του δήμου περικυκλώθηκε από τις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς. Ευτυχώς, ο οδηγός κατάφερε να βγει έγκαιρα. Ο οδηγός περιέγραψε στο enikos.gr τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Κυριακής δόθηκε μάλιστα εντολή να σηκωθούν και τα εναέρια μέσα τα οποία θα είναι 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Δείτε εικόνες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από την φωτιά στην Άνδρο:

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για την εκκένωση της περιοχής Γίδες. Κάτοικοι και επισκέπτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου.

 

Πηγή: enandro.gr
Πηγή: enandro.gr
Πηγή: enandro.gr

Σημειώνεται ότι στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρα τμήματα. Στην Άνδρο μετέβησαν πυροσβέστες ακτοπλοϊκώς από την Τήνο, την Σύρο, αλλά και την Ραφήνα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, εθελοντές και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μαίνεται για 8η μέρα η πυρκαγιά στον Έβρο – Κρίσιμο 48ωρο, την Τρίτη αλλάζουν οι άνεμοι

Για όγδοη ημέρα συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, και ειδικά στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Το πιο δύσκολο σημείο εξακολουθεί να εντοπίζεται κοντά στην Λεπτοκαρυά.

Πυρκαγιά στην Έβρο: Το μέτωπο βρίσκεται κοντά σε Δαδιά, Κοτρωνιά, Αισύμη και Λεπτοκαρυά

Κοντά στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Παρατεταγμένα είναι οχήματα της Πυροσβεστικής και ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός, ο οποίος έχει εκκενωθεί. Μήνυμα 112 για εκκένωση έχει σταλθεί και στον οικισμό Κασσιτερών του δήμου Μαρωνείας Σαπών όπως και άλλοι δύο οικισμοί, της Πλάκας και της Αττάρνης. Προς το παρόν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν ισχυροί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Γι’ αυτό λόγο έχει δοθεί εντολή να σηκωθούν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς, μέχρι στιγμής δεν απειλεί τη Ροδόπη, καθώς υπάρχων μικρές ελεγχόμενες εστίες.

Η προέκταση του πύρινου τόξου της πυρκαγιάς που καίει τη Δαδιά, την Κοτρωνιά, την Αισύμη και τη Λεπτοκαρυά απειλεί αυτή την ώρα.

Στη Δαδιά έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις – Κρίσιμο 48ωρο

Στη Δαδιά έχουν ενισχυθεί πολύ οι δυνάμεις τόσο επίγεια όσο και εναέρια. Από το πρωί επιχειρούσαν πάνω από 300 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση. Ύστερα από σύσκεψη του Συντονιστικού, έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε ένα «deadline» 48 ωρών, καθώς την Τρίτη αλλάζουν οι άνεμοι, γίνονται νότιοι κι αν δεν έχει οριοθετηθεί, μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Απειλητικές είναι οι φλόγες στο δυτικό μέρο του «πυρήνα» του δάσους της Δαδιάς.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα

Επι ποδός βρίσκονται και στην Πάρνηθα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς μπορεί να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ωστόσο διακρίνονται κάποια μικρά «καντηλάκια» στα οποία σπεύδουν οι επίγειες, αλλά και οι εναέριες δυνάμεις και προχωρούν στην κατάσβεση.

Το πρωί της Κυριακής δόθηκε η εντολή σε 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη να σηκωθούν και να προχωρήσουν στην πυρόσβεση όπου κι αν χρειαστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ