Oι σοβαρές επιπτώσεις του άγχους σε ένα παιδί

Το άγχος είναι η πάθηση του 20ου αιώνα. Σχετίζεται με την αλλαγή της ζωής μας και, ενώ τόσα χρόνια θεωρούσαμε ότι το άγχος είναι μία πάθηση των ενηλίκων, τα τελευταία χρόνια δείχνει να επηρεάζει και τα μικρά παιδιά. Το πιο πιθανό αίτιο που δημιουργεί άγχος στην παιδική ηλικία είναι το περιβάλλον και οι γονείς.

Από τον Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή Στέλιο Μαντούδη (www.mandou.gr)

Το άγχος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το δημιουργικό το οποίο μας ωθεί και μας κινητοποιεί να κάνουμε δραστηριότητες και το παθολογικό, το οποίο, όταν είναι έντονο, μας αποδιοργανώνει και μας δυσκολεύει να λειτουργήσουμε και να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας.

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Το παιδί ανησυχεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα για τις προσωπικές του δραστηριότητες, όπως είναι η επίδοσή του σε αθλήματα και για φυσικές καταστροφές, όπως είναι ο σεισμός. Νιώθει πάντα μία αβεβαιότητα για τον εαυτό του και επαναλαμβάνει τα καθήκοντα του εάν δεν έχει το επιθυμητό τέλειο αποτέλεσμα. Αναζητά συνεχώς την αποδοχή και την επιβεβαίωση.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Το παιδί που έχει έρθει αντιμέτωπο με ένα τραυματικό γεγονός, συνεχίζει για πολύ καιρό μετά να νιώθει έντονο άγχος και φόβο. Αναβιώνει ξανά και ξανά το δυσάρεστο γεγονός, πιθανόν να βλέπει συνέχεια εφιάλτες και να έχει έντονα ξεσπάσματα θυμού. Αποφεύγει συζητήσεις, καθώς και ανθρώπους που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ