Οι «Ινδιάνοι του Αιγαίου» σαρώνουν με το HERON τον Έβρο

Ευρεία κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Θράκη και τον Έβρο ειδικότερα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την θωράκιση των συνόρων επιστρατεύοντας εκτός το uav HERON ακόμη και ελικόπτερα Kiowa γνωστά κι ως «ινδιάνους του Αιγαίου».

του Χρήστου Μαζανίτη

Επί δυο 24ωρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρέμεινε στον Έβρο, όπου έχει στηθεί ένα δεύτερο στρατηγείο επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με το ΕΘΚΕΠΙΧ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων) του ΓΕΕΘΑ.

Ο Στρατηγός Φλώρος επέστρεψε αργά το βράδυ στο Πεντάγωνο, όμως οι οδηγίες που έδωσε και η παραμονή του εκεί έδωσε λύσεις σε κρίσιμες στιγμές.

Χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος, ο συντονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται άμεσα με καίριες επεμβάσεις όπου χρειάζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταβαίνει στον Έβρο, σε κρίσιμες περιόδους. Το ίδιο είχε πράξει και τον Μάρτιο του 2020 όταν εκδηλώθηκε η ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία με την απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.

Αυτή τη φορά οι επιχειρησιακές ανάγκες επιβάλλουν την θωράκιση όχι μόνο των συνόρων αλλά και των στρατοπέδων και άλλων κρίσιμων κρατικών δομών. Γι’ αυτόν τον λόγο επί 24ώρου βάσεως μεταδίδει εικόνα στο ΕΘΚΕΠΙΧ το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας HERON, το οποίο πετά πάνω από το Έβρο αλλά και την Ροδόπη.

Ταυτόχρονα έχει επιστρατευθεί ένα ελικόπτερο Kiowa Warrior, το οποίο φέρει εξελιγμένο ραντάρ σάρωσης. Η παρουσία στον αέρα του «Ινδιάνου του Αιγαίου» δείχνει το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται η κατάσταση κι είναι ενδεικτικό του μεγέθους της κινητοποίησης (φανερής και μη) των Ενόπλων Δυνάμεων.

άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ Kiowa

Επιπλέον ένα ελικόπτερο Kiowa πετάει στις περιοχές Μαγνησίας και Φθιώτιδας ενώ δύο ελικόπτερα UH-1H Huey επιχειρούν σε Χαλκιδική και Λέσβο.

Με το πρώτο φως της ημέρας, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αναμένεται να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες συνολικά 10 Canadair – 6 Α/Φ CL-215, 4 Α/Φ CL-415, καθώς και 13 Α/Φ PZL και 4 Ελικόπτερα CHINOOK στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη, Δήμο Αρριανών Κομοτηνής, Διαλεκτό Καβάλας, Ελευσίνα, Θίσβη Θηβών, Λέσβο και Φυλή Αττικής, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, από τις Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν επίσης τα παρακάτω μέσα:

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:

  • 2 Ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»
  • 2 Ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ των 10 ατόμων (σύνολο 20).
  • Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
  • Υδροφόρα Οχήματα.
  • Βυτιοφόρα Οχήματα.
  • Οχήματα Γενικής Χρήσης.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:

  • 2 Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις προβλέπεται και για σήμερα – όπως χθες – να συνδράμουν στην πρόληψη πυρκαγιών με εκπομπή συνολικά 183 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1098 άτομα με 549 οχήματα) και 14 πυροφυλακίων (84 άτομα με 42 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1182 ατόμων και 591 οχημάτων, σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας.

Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

  • Το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στον Νομό Έβρου σε επιφυλακή εντός των Στρατοπέδων, για εμπλοκή και αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης.
  • Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης στον Νομό Έβρου, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Εκπομπή επιπλέον περιπόλων επιτήρησης στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια.
  • Εκπομπή επιπλέον περιπόλων και έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Νομού Έβρου και Νομού Ροδόπης, από προσωπικό της Ε’ Μοίρας Καταδρομών
  • Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ ΣΣ.
  • Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.
  • Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν τις προβλεπόμενες ετοιμότητες με μέγιστο χρόνο ετοιμότητας τις 4 ώρες.
  • Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ