Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 40χλμ. Νότια, Νοτιοδυτικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6,7 χλμ.

Κοζάνη: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Αναστάτωση προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης, όταν άνδρας έπεσε από μπαλκόνι την Τετάρτη (25/10).

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr, το συμβάν έλαβε χώρα σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Μαμάτσιου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου στις 4:15 το μεσημέρι ο ένοικος του διαμερίσματος, που απειλούσε να αυτοκτονήσει έπειτα από εισαγγελική εντολή για μεταφορά του σε ψυχιατρείο, έπεσε από το μπαλκόνι διαμερίσματος που διαμένει στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, την ώρα που επιχείρησε αστυνομικός να εισέλθει στο χώρο.

Aξίζει πάντως να σημειωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε προηγουμένως τοποθετήσει ειδικό στρώμα κάτω από το μπαλκόνι και είχε σε ετοιμότητα και τη σκάλα, ενώ ο εν λόγω άντρας, ηλικίας 35-38 ετών, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Τέλος, ο τραυματισμός του φαίνεται να είναι σοβαρός, καθώς φέρει σοβαρά τραύματα σε πλευρά και σπονδυλική στήλη και υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία.

Πειραιάς: Ταλαιπωρία για 164 επιβάτες – Πλοίο απώλεσε την αριστερή του άγκυρα

Ενημερώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Πλοίων (V.T.S.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ – Ο/Γ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» Ν.Π. 10638, ότι απώλεσε την αριστερή άγκυρα του πλοίου κατά τη διαδικασία ασφάλισης της.

Το εν λόγω πλοίο είχε αποπλεύσει από τον λιμένα Πειραιά για εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου για λιμένες Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου, Μήλου, Κιμώλου, Φολέγανδρου, Σίκινου, Ίου , Θήρας, με 164 επιβάτες, 42 Ι/Χ, 26 Φ/Γ και 4 Δ/Κ.

Στη συνέχεια, το πλοίο επέστρεψε με ασφάλεια στον λιμένα Πειραιά και κατόπιν προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, επετράπη ο απόπλους του για εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του.

Χαλκίδα: Πανικός στην παραλία – Ιστιοφόρο χτύπησε στη «Γέφυρα του Ευρίπου» ενώ ήταν κλειστή – ΒΙΝΤΕΟ

Πανικός επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου στη Χαλκίδα, όταν ένα ιστιοφόρο προσπάθησε να περάσει από την «Γέφυρα του Ευρίπου», παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν κλειστή.

Σύμφωνα με αναφορές της ιστοσελίδας eviathema.gr, το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 22:30. Στα πλάνα του βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται ότι το κατάρτι του πλοίου καταστράφηκε κατά τη σύγκρουση, ενώ τα ρεύματα παρέσυραν το ιστιοπλοϊκό. Αυτό, οδήγησε στο χτύπημά του στο τοίχο της γέφυρας, προτού συνεχίσει την πορεία του ακυβέρνητο.

Στο σημείο έσπευσαν στελέχη του λιμενικού που με επιδεξιότητα μετέφεραν τους επιβάτες σε ασφαλές σημείο. Επιπλέον, άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έσπευσαν για να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη.

Δείτε το βίντεο για να δείτε τη στιγμή της σύγκρουσης

Η τεχνητή νοημοσύνη στην μάχη με τις φωτιές – Ξεκίνησαν στην Πεντέλη οι πρώτες δοκιμές

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που ολοένα και εντείνονται στον πλανήτη συνέπεια της Κλιματικής αλλαγής.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αυτό που η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι η ψηφιακή λύση στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων τοποθετώντας πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα γίνει με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες -το ΑΙ εντοπίζει εστίες καπνού- και στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού. Σημειώνεται δε ότι τα τεστ σήμερα πραγματοποιούνται με καπνογόνα ενώ η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών αφού θα έχει καταγεγραμμένο το χώρο και το χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.

Ο λόγος που προκρίνεται αυτά τα εργαλεία να εγκατασθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι άλλος από το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις κεραιών προσφέρουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού αλλά και ύψος, κάνοντας έτσι τη δουλειά ενός παρατηρητηρίου που σήμερα στελεχώνεται από εθελοντές και απαιτεί αδιάκοπη συγκέντρωση και παρατήρηση με παραδοσιακά κυάλια.

Τα δυο Υπουργεία που βρίσκεται στην αρμοδιότητά τους, Ψηφιακής Δικαυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κρατούν χαμηλούς τόνους αφού πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα όντως δουλεύουν. Ωστόσο, ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

 

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές

Έτσι, σήμερα, 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη με παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ενώ παράλληλη σύνδεση είχαν στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας o Βασίλης Κικίλιας και o Yπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρούσες και οι δυνάμεις του 9ου Σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος και στελέχη των εταιριών που παρουσίασαν τα συστήματά τους σε πραγματικές συνθήκες.

Ας σημειωθεί πως από τις τρεις δοκιμές με εστίες καπνογόνων διαπιστώθηκε αυτόματος εντοπισμός καπνού με ταυτόχρονη αποστολή ακριβούς τοποθεσίας που μπορεί να διασυνδεθεί με τα συστήματα της Πυροσβεστικής.

Τέλος, επισημαίνεται πως δημιουργείται πλατφόρμα από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Δικαυβέρνησης που θα είναι έτοιμη 1η Μαΐου για τον εντοπισμό των οικοπέδων που χρειάζονται καθαρισμό εύφλεκτου υλικού, με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των Δήμων για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα.

Την Παρασκευή το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Γραμματικάκη – Πού θα γίνει η κηδεία του

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι θα πουν το «τελευταίο αντίο» στον Γιώργο Γραμματικάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης έπειτα από νοσηλεία στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Όπως μεταδίδει το cretalive.gr, η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 2:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Γιώργος Γραμματικάκης

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του λίγο μετά την απώλεια του αγαπημένου αδελφού του, Κώστα Γραμματικάκη είχε μιλήσει για τον ρόλο της Ευρώπης, για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας, για τους νέους που, όπως έχει πει, έπρεπε να τους ζητήσουμε συγγνώμη, ενώ σε μια κατάθεση ψυχής παραδέχτηκε ότι έχει βιώσει τη μοναξιά.

«Έχω βιώσει πάρα πολύ τη μοναξιά και θα έλεγα μια πολυδιάστατη μοναξιά. Γιατί έζησα ότι τις μεγάλες αποφάσεις, τις μεγάλες συγκρούσεις έπρεπε μόνος σου να τις αντιμετωπίσεις. Δεν είχες ανθρώπους δίπλα σου και δεν πρέπει να έχεις». Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Γιώργου Γραμματικάκη, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο CRETA.

Για βραβείο Ηθικής Τάξεως , το οποίο είχε λάβει, είχε αναφέρει ότι έχει μεγάλη αξία για εκείνον, γιατί ήρθε από τον γενέθλιό του τόπο. «Επιθυμία μου θα ήταν να ζούσε ο αδελφός μου ο Κώστας και σε αυτόν να το αφιερώσω, γιατί πιστεύω ότι το άξιζε περισσότερο από μένα», είχε πει χαρακτηριστικά συγκινημένος.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γιώργου Γραμματικού

«Η Κόμη της Βερενίκης»

Ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Γιώργου Γραμματικάκη ήταν το έργο του «Η κόμη της Βερενίκης». Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και όμορφα χωρία που υπάρχουν  σε αυτό το βιβλίο είναι εκείνο που αφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη:

«Το ίδιο όμως ισχύει και για τα πρωτογενή υλικά της ανθρώπινης ύπαρξης – το οξυγόνο, τον σίδηρο ή το ασβέστιο – που συνιστούν το σώμα ή το μυαλό μας. Είναι προϊόντα επίμονης αστρικής κατεργασίας. Η αυτοκτονία του άστρου που τα σκόρπισε κάποτε ως αστρική σκόνη δεν φαίνεται μία πράξη άσκοπη. Συγκλονιστική όσο κι αν είναι η ιδέα, εν τούτοις είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονηΚαι τη ζωή μας οφείλουμε στον θάνατο κάποιου άστρου».

Το… πραγματικό μας Σύμπαν

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο στο facebook, ο Γιώργος Γραμματικάκης επανερχόταν για τη σημασία των αξιών του πολιτισμού και της δικαιοσύνης που δεν πρέπει να χάσουν έδαφος όσο ο άνθρωπος προσπαθεί να κατανοήσει το ευρύτερο Σύμπαν. Καθώς όπως ανέφερε, αυτές οι έννοιες αποτελούν και το πραγματικό μας Σύμπαν.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι παρατηρήσεις των επιστημόνων έφεραν στο φως μια απίστευτη, όσο και συγκλονιστική αλήθεια: το Σύμπαν, που βλέπουμε, είναι μικρό μόνον μέρος του πραγματικού. Μια αόρατη, σκοτεινή ύλη κυριαρχεί στην απέραντη του έκταση. Έτσι ο υπέρλαμπρος κόσμος των άστρων, που ύμνησαν οι πολιτισμοί και οι ψυχές μας, μοιάζει να υποτάσσεται σε μια ύπουλη, σκοτεινή πραγματικότητα. Είναι ως το ίδιο το Σύμπαν να θέλει να συμβαδίσει με την σκοτεινή μας εποχή, που λυγίζει και ταπεινώνει τις βεβαιότητες και τα όνειρα μας.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Τη δομή και τα χαρακτηριστικά του Σύμπαντος δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Η μόνη μας ελπίδα παραμένει η καλύτερη τους κατανόηση. Η ίδια όμως η ανθρώπινη ζωή, είναι ανάγκη να αποκτήσει το βαθύτερο της νόημα. Αποτελεί λοιπόν και δικό μας χρέος να επικρατήσουν όσο γίνεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον άλλο, η δικαιοσύνη και οι αξίες του πολιτισμού, η έγνοια για το περιβάλλον. Ίσως τότε πολλά από τα μυστήρια του Σύμπαντος να παραμένουν άλυτα, την πορεία όμως της ανθρωπότητας θα συνοδεύουν πιο ευδιάκριτες και φωτεινές προοπτικές».

Χαμόγελο του Παιδιού: «Μας προβληματίζει ο θάνατος των δύο μωρών στην Αχαΐα» – Τι αποκαλύπτει

Αίσθηση έχει προκαλέσει η υπόθεση με τους θανάτους των δύο βρεφών στην Κάτω Αχαΐα, καθώς το πρώτο μωρό άφησε την τελευταία του πνοή όταν ήταν μόλις 19 ημερών, ενώ το δεύτερο 2 μηνών. Την ίδια ώρα λεπτομέρειες για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας σε βάθος σχεδόν δεκαετίας δίνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, το 2015 η 23χρονη σήμερα μητέρα, είχε εξαφανιστεί, ωστόσο πριν εκδοθεί Amber Alert για εξαφάνιση ανηλίκου είχε ήδη επιστρέψει στο σπίτι της.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, την τριετία 2017-2020 υπήρξαν ανώνυμες αναφορές στις Αρχές και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για τις συνθήκες διαβίωσης της μητέρας, η οποία αναφέρεται πως ήταν «σε ευάλωτη θέση».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το 2023 η μητέρα είχε επικοινωνήσει με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού και είχε ζητήσει κατευθύνσεις για το μωρό που ήταν στο νοσοκομείο, ενώ Κοινωνικές Υπηρεσίες από την Αχαΐα γνωστοποίησαν στον Οργανισμό ότι έναν χρόνο πριν είχε αποβιώσει το πρώτο βρέφος της οικογένειας.

Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με περιστατικό που αφορά τον θάνατο δύο παιδιών, με ένα χρόνο διάστημα μεταξύ τους, στην περιοχή της Αχαΐας, έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.

Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.

Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.

Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται»

Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:

  • Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
  • Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
  • Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
  • Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.
  • Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.
  • Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.
  • Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος.

Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα.

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 11040
[email protected]

ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στην Αττική

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση στον Νομό Αττικής, λόγω της συμπλήρωσης 10 ετών από την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, κατά την οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θανάσιμο τραυματισμό δύο μελών της Χρυσής Αυγής, από την 06:00 ώρα της 1-11-2023 έως την 06:00’ της 2-11-2023, στο Νομό Αττικής (εξαιρούνται τα νησιά του Αργοσαρωνικού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας, από τη διεξαγωγή συναθροίσεων και «αντισυναθροίσεων» από ομάδες αντίπαλων θέσεων.

Επιπλέον, επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές εξαγγελίας πραγματοποίησης συναθροίσεων, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται τόσο η διεξαγωγή ανάλογων συναθροίσεων, όσο και η ταυτόχρονη παρουσία σε κλίμα πόλωσης συγκεντρωμένων ομάδων».

Πολιτική Προστασία: Συστάσεις στους πολίτες λόγω της επιδείνωσης του καιρού

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  •  Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 25-10-2023) μέχρι και αύριο το απόγευμα (Πέμπτη 26-10-2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

α. από τις βραδινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 25-10-2023) η περιοχή της Κέρκυρας-Παξών και η Ήπειρος.

β. από τις πρωινές ώρες αύριο (Πέμπτη 26-10-2023) η δυτική Στερεά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.

γ. από το μεσημέρι πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ