Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, Χριστιανούς και μη

Την προτροπή να προσευχηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή απηύθυνε στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό, παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου.

Εξάλλου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για τον ‘Αγιο Δημήτριο, «έναν λαοφιλή στρατιωτικό άγιο που έχει δεθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης καθότι την ημέρα της μνήμης του η πόλη απελευθερώθηκε από σκλαβιά 500 και πλέον χρόνων».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στον ανθρώπινο εγωισμό για να επισημάνει ότι ο καθένας απαιτεί τα πάντα για το εαυτό του και να τονίσει ότι ο εγωισμός έχει γίνει μέρος του τρόπου που υπάρχουμε, δηλαδή χωρίς Θεό. «Και αυτός ο τρόπος διαστρεβλώνει τα πάντα και πρώτα από όλα την εικόνα του πραγματικού Θεού. Θα περιόριζε τα βάσανά μας, αν αναγνωρίζαμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και τα αγαθά της και αντιλαμβανόμασταν ότι είμαστε διαχειριστές της γης και όχι ιδιοκτήτες της» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε: «Έτσι, σε πολλά μέρη της γης, όπως και τώρα στη Μέση Ανατολή, η ασυνεννοησία ή και η βία έχουν προκαλέσει μια κατάσταση τραγική. ‘Αμαχοι και από τις δύο πλευρές βρίσκονται εξαθλιωμένοι, όμηροι της βίας. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορεί να αναδειχθεί ένας τρόπος ελάχιστης συνύπαρξης». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «ως χριστιανοί έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή των Αγίων Τόπων. Είναι τόποι αγιασμένοι από την παρουσία του Χριστού. Με ορθόδοξους αδελφούς μας, που διαποιμαίνονται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «Αν και γνωρίζουμε ότι με βάση τα λόγια του Χριστού δεν μπορεί να υπάρξει μία τελεσίδικη ειρήνη επί της γης, αυτό δεν μας εμποδίζει να προσευχόμαστε για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή, Χριστιανούς και μη. Το γεγονός ότι και στα δύο παλαίφατα Πατριαρχεία, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ζούνε αδελφοί μας ορθόδοξοι, οι οποίοι πιέζονται και ταλαιπωρούνται, μπορεί να μας βοηθήσει να είναι πιο έντονη η προσευχή μας».

Τέλος, ευχήθηκε «διά πρεσβειών του Αγίου Δημητρίου, να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης και επικοινωνίας, ώστε να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που βιώνουν τώρα τα δεινά του πολέμου και των συγκρούσεων».

Μετά τον Εσπερινό, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ενορία του Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου και ευχήθηκε να υπάρχουν και άλλες ενορίες σαν αυτή.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής και ο αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ