Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Προσωρινά κλειστή η Εθνική Οδός Λαμίας – Καρπενησίου

Διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδός Λαμίας – Καρπενησίου, λόγω ύπαρξης φερτών υλικών από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias που έπληξε νωρίτερα την περιοχή.

Λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης διεκόπη λίγο πριν τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 30ο μέχρι το 35ο χιλιόμετρο και διεξάγεται μέσω Σπερχειάδας – Παλαιοβράχας.

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Νέα πληρωμή ύψους 8,6 εκατ. ευρώ στους πληγέντες

Νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν χθες. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν 8.606.711,81 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, καταβλήθηκαν 8,56 εκατ. ευρώ σε 1.602 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στις Περιφερειακές Ενότητες της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας.

Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν τόσο μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την Ανεξάρτητα Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για συγκεκριμένα χωριά που επλήγησαν ολικώς και σημαντικά από το πλημμυρικό φαινόμενο, όπως προέκυψαν μετά από συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

Επιπλέον, διενεργήθηκαν και πληρωμές ύψους 42.257,60 ευρώ σε 7 πληγέντες από τις πλημμύρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

«Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 34,2 εκατ. ευρώ προς 6.073 φυσικά πρόσωπα, που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, αλλά και η αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού, όπου προκύπτουν διαθέσιμα στοιχεία – μιας και παρατηρείται αύξηση στην υποβολή IBAN των δικαιούχων στη φορολογική διοίκηση. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές», σημειώνει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς στις εν λόγω περιοχές, τα στοιχεία των οποίων δεν προκύπτουν μέσα από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο arogi.gov.gr, ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση που τους αναλογεί. Αίτηση, φυσικά, καλούνται να υποβάλλουν και οι πλημμυροπαθείς πολίτες που βρίσκονται και στις άλλες, αρκετές, περιοχές που επλήγησαν, όπως έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται, ότι μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, 25 Σεπτεμβρίου 2023, έχουν πραγματοποιηθεί 26.683 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.794 προσωρινές αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι μπορεί να μη προέκυψαν από την αυτόματη διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ, διότι, μεταξύ άλλων, μπορεί: (α) να μην διέθεταν ή να μην είχαν υποβάλει, IBAN, (β) να μην ήταν ευκρινώς καταχωρημένα τα στοιχεία της διεύθυνσης του ακινήτου, (γ) να μην ταυτιζόταν η διεύθυνση της κατοικίας στο Ε1 με τη διεύθυνση κατοικίας με βάση την παροχή ηλεκτροδότησης, και (δ) να μην ήταν συμπληρωμένα τα στοιχεία της παροχής ηλεκτροδότησης ή να υπήρχαν ζητήματα με τον σχετικό αριθμό.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, χορηγούνται τα παρακάτω:

α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές προέκυψαν σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.

β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία ανέρχεται στα 600 ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.

Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία.

Οι εν λόγω ενισχύσεις ισχύουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα για την καταβολή των ενισχύσεων πραγματοποιούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, σύμφωνα με τις αυτοψίες των υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Ανάλογα, για τις περιπτώσεις που η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε αυτοματοποιημένα, θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες και διασταυρώσεις στοιχείων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το δικαιούμενο ποσό της ενίσχυσης είναι μικρότερο από το ποσό που έλαβε ο δικαιούχος ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, τότε το υπερβάλλον ποσό ή το συνολικό ποσό αντίστοιχα, επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Όπως έχει σημειωθεί από την αρχή και προβλέπεται και στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αφορούν και τα χωριά που έχουν ενταχθεί στην αυτόματη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, όσοι δεν δικαιούνται δεν θα λάβουν ή, σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ποσά θα επιστραφούν – μετά τις διασταυρώσεις και τους συμψηφισμούς – ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτίρια με βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για κτίρια με σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»).

Σημειώνεται ότι το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης από πληγείσες επιχειρήσεις, λήγει στις 9 Οκτωβρίου.

Ημαθία: Επεισόδιο με πυροβολισμούς σε οικισμό Ρομά στην Αλεξάνδρεια – Πέντε τραυματίες

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον οικισμό των Ρομά «Άγιος Γεώργιος» της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το makthes.gr, στο εν λόγω περιστατικό εμπλέκονται δύο οικογένειες, με τη μία να μεταβαίνει στο σπίτι της άλλης και να ανοίγει πυρ με κυνηγετικά όπλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο λόγος του ένοπλου επεισοδίου, ενώ η αστυνομία αναζητεί τους δράστες και διερευνά το περιστατικό.

Κακοκαιρία Elias: Δύσκολη νύχτα στα Τρίκαλα – Πλημμύρισαν ξανά οι δρόμοι – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στα Τρίκαλα, έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που έχει πλήξει πολλές περιοχές σε όλη την χώρα.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από την Θεσσαλία οι δρόμοι στα Τρίκαλα έπειτα από την επέλαση της νέας κακοκαιρίας εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένοι ακόμη και αυτή την ώρα όπως φαίνεται σε φωτογραφίες και βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως μεταδίδει το Trikalanews.gr, μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται στον οικισμό Τρίκκη για να μην περάσει το νερό και πάλι στα σπίτια στην περιοχή.

Έτσι τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η δημοτική αστυνομία, τοποθετούνται σακιά με άμμο στους δρόμους μπροστά από τα σπίτια ενώ υπάρχει παρότρυνση τα αυτοκίνητα να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία.

Όπως τόνισε στο στο τοπικό μέσο ο αντιδήμαρχος έργων του δήμου Πύλης Κώστας Ούτρας, από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες να προστατευτούν οικισμοί που επλήγησαν και να θωρακιστούν τα χωριά του δήμου.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η εικόνα από το χωριό Περτούλι στο οποίο έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος νερού.

Όπως μεταδίδει το trikalaola.gr, η οδός Πατουλιάς έχει μετατραπεί σε ποτάμι και τα νερά φαίνεται πως δε βρίσκουν δίοδο διαφυγής.

Σύμφωνα με το trikaladay.gr, στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων μεταφέρεται η αγωνία των Αρχών καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων ενώ όπως είπε στην τοπική ιστοσελίδα, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω κατολισθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πεδινά τμήματα του νομού η στάθμη των νερών των ποταμών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από κάποιους πλημμυρισμένους δρόμους και υπόγεια.

Νωρίτερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice.gr τμήμα της οδού Καλαμπάκας πλημμύρισε από το πολύ νερό με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους.

Κακοκαιρία Elias: Από το αντίθετο ρεύμα η κυκλοφορία από Πάτρα προς Αθήνα

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί αυτήν την ώρα σε ισχύ στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, με την κίνηση των οχημάτων από Πάτρα προς Αθήνα να διεξάγεται από το αντίθετο ρεύμα έπειτα από την κατολίσθηση που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στο ύψος του Αιγίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Ολυμπία οδό αργά το βράδυ της Δευτέρας το ρεύμα προς Αθήνα δόθηκε σε κυκλοφορία μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από το Σταθμό Διοδίων Ελαιώνα στο 163,5χλμ. έως το 160,6χλμ.

Μάλιστα, έκκληση γίνεται στους οδηγούς να διέρχονται από το σημείο με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.

Υπενθυμίζεται πως η εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα έκλεισε το απόγευμα της Δευτέρας εξαιτίας των ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή στο ύψος του Αιγίου.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν έντονες βροχές και ισχυρή χαλαζόπτωση σε Αχαΐα και Κορινθία, καθώς το φαινόμενο κινείται ανατολικά.

Σεισμός ΤΩΡΑ στο Ξυλόκαστρο – Αισθητός και στην Αττική

Σεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, στη θαλάσσια περιοχή 17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ξυλοκάστρου.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 13 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειανατολικά του Ξυλοκάστρου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 18,4 χλμ.

Σημειώνεται πως η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής.

Εύβοια: Θρίλερ με την εξαφάνιση 35χρονου πατέρα δύο παιδιών

Συναγερμός σήμανε στις Αστυνομικές Αρχές στην Εύβοια για έναν 35χρονο πατέρα δύο παιδιών που εξαφανίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το evima.gr, εξαφανίστηκε από την Κάρυστο Ευβοίας ένας 35χρονος πατέρας δύο παιδιών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο άνδρας έφυγε από το σπίτι του το πρωί και από τότε έχουν χαθεί τα ίχνη του καθώς δεν μπορεί κανένας από την οικογένειά του να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο 35χρονος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ζει μόνιμα με την οικογένειά του στην Κάρυστο, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή την περίοδο είναι άνεργος.

Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τις Αστυνομικές Αρχές της Καρύστου ή στην «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες – 1017».

Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός στη Λητή – Άγνωστοι κατέβηκαν από τα αυτοκίνητά τους και ξυλοκόπησαν πέντε άτομα

Άγρια συμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το thestival.gr, πέντε άτομα δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους στην πλατεία της Λητής.

Συγκεκριμένα, οι δράστες έφθασαν στο σημείο της επίθεσης με αυτοκίνητα και αφού ξυλοκόπησαν τα πέντε άτομα, επιβιβάστηκαν ξανά στα οχήματά τους και αποχώρησαν.

Τα θύματα της επίθεσης μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ωραιοκάστρου για να καταγγείλουν το περιστατικό.

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για το επεισόδιο.

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Εγνατία οδό

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου στην Εγνατία οδό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε χαμηλή βλάστηση κοντά σε πρανές οδού στο τούνελ του Νέστου και για την κατάσβεση επιχειρούν αυτή την ώρα 8 οχήματα με 16 πυροσβέστες.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ