Οι ειδήσεις της νύχτας που πέρασε

Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της νύχτας που πέρασε.

Ιταλία: Φωτιά ξέσπασε σε λεωφορείο σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην Γένοβα – Σώοι οι επιβάτες

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για τις περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης – 50 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουλίου, για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και για την περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 50 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Εύβοια: Αντιδήμαρχος κολυμπούσε δίπλα σε φίδι στη θάλασσα – ΒΙΝΤΕΟ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Λασιθίου, ΠΕ Ηράκλειο, ΠΕ Ρεθύμνου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στα σύνορα Χιλής – Αργεντινής

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος πατήστε το σύνδεσμο: http://bit.ly/3rbK2Jm

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Δώρο ζωής» για 13χρονο που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη διπλή μεταμόσχευση – Επείγουσα αεροδιακομιδή από την Αθήνα στη Ρώμη

Ένα πολύτιμο δώρο ζωής έλαβε ένας 13χρονος από την Αθήνα, καθώς έπειτα από μόλις ένα μήνα σε λίστα αναμονής για διπλή μεταμόσχευση βρέθηκαν τα πολύτιμα μοσχεύματα ήπατος και νεφρού από συμβατό δότη στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Ρώμης.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αύξηση στις δωρεές οργάνων. Ενδεικτικά, από τις αρχές του 2023 έχουν αφαιρεθεί όργανα προς μεταμόσχευση από 29 αποβιώσαντες και έγιναν 62 μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 13χρονος, μεγαλύτερος γιος μιας πολυμελούς οικογένειας Ρουμανικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα γεννήθηκε με νεφρική ανεπάρκεια και από μικρός μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία.

Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση της υγείας του ήταν κρίσιμη. Ωστόσο, χάρη σε έναν δότη οργάνων φωτίστηκε με ελπίδα η ζωή του παιδιού.

Όπως δήλωσε ο Αντρέι Αλέξα, πατέρας του 13χρονου: «Γεννήθηκε με νεφρική ανεπάρκεια, ήταν στο τελευταίο στάδιο, επιβαρύνθηκε στο συκώτι και στα νεφρά και έγινε διπλή μεταμόσχευση. Aυτή είναι η τρίτη φορά στην Ιταλία, ήρθαμε ως δότες εγώ και η μητέρα του, αλλά δεν ήμασταν συμβατοί. Ονειρευόμαστε να γίνει καλά και να συνεχίσει τη ζωή του».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ανήλικος μεταφέρθηκε από την Αθήνα στη Ρώμη, με επείγουσα αεροδιακομιδή όταν βρέθηκε συμβατός δότης οργάνων που μόλις είχε αποβιώσει. Ο 13χρονος υπεβλήθη αμέσως σε διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού που ήταν επιτυχημένη και πλέον αναρρώνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παιδιατρικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Ρώμης. Τους τελευταίους 4 μήνες, το παιδί υποβαλλόταν συνεχώς σε αιμοκάθαρση. Δεν πήγαινε σχολείο, και οι γονείς ήλπιζαν σε ένα θαύμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η διπλή μεταμόσχευση επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με το νοσοκομείο Βambino Gesu της Ρώμης. Οι γιατροί από το «Αγλαΐα Κυριακού» ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς στη Ρώμη και όταν βρέθηκαν τα μοσχεύματα με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας μέσα σε τρεις ώρες ο 13χρονος αναχώρησε για Ιταλία για την επέμβαση που του έδωσε ελπίδα για ζωή.

Εύβοια: Αντιδήμαρχος κολυμπούσε δίπλα σε φίδι στη θάλασσα – ΒΙΝΤΕΟ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα στην Εύβοια, όπου ένας αντιδήμαρχος κολυμπούσε διπλά σε φίδι.

Σύμφωνα με το evima.gr, o αντιδήμαρχος Εύβοιας μπήκε στη θάλασσα για να κάνει μπάνιο, όταν ξαφνικά αντιλήφθηκε πως ένα φίδι βρισκόταν στα νερά.

Λογικό επόμενο ήταν εκείνος να τρομοκρατηθεί, ωστόσο, βγήκε από το νερό και καταγράψει με την κάμερα του κινητού του το εν λόγω περιστατικό.

«Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, έπαθα σοκ», είπε στην τοπική ιστοσελίδα.

Νέος πνιγμός λουόμενου – Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 77χρονη στη Λάρισα

Την τελευταία της πνοή άφησε το μεσημέρι της Κυριακής 9 Ιουνίου μία 77χρονη στην παραλία της Πλατιάς Άμμου στην Λάρισα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του larissanet.gr, η άτυχη γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στην παραλία και παρά τις προσπάθειες που έγιναν άμεσα, δεν κατέστη δυνατό να μείνει στη ζωή.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα, στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Γόννων, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Άγρια συμπλοκή στις φυλακές Αυλώνα – Έξι τραυματίες στο νοσοκομείο

Άγρια επεισόδια ανάμεσα σε κρατούμενους έλαβαν χώρα στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπάρχουν έξι τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με τους δύο εξ αυτών να φέρουν σοβαρότερα τραύματα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν, ενώ την τάξη επέβαλαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στο επεισόδιο ενεπλάκησαν αλλοδαποί κρατούμενοι από Αλβανία και την Αλγερία καθώς και Ρομά.

Λακωνία: Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Κάβου Μαλιά – Διασώθηκαν 120 άτομα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταναστών από βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Κάβου Μαλιά στη Νεάπολη Λακωνίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 120 μετανάστες προσάραξε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Κάβου Μαλιά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, με τη συνεργασία λιμενικού και δήμου οι μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία από το λιμάνι στους χώρους του Γυμνασίου της Νεάπολης, όπου θα φιλοξενηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μέχρι να διεκπεραιωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, η ίδια πηγή αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, ενώ στην περιοχή επιχείρησαν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού.

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. για να μην πέσετε θύματα απάτης κατά την αναζήτηση εργασίας

Χρήσιμες συμβουλές για μην πέσετε θύματα απάτης, ενώ ψάχνετε για εργασία δίνει η Ελληνική Αστυνομία.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σας συμβουλεύει:

  • Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες στο εξωτερικό (ασυνήθιστα υψηλός μισθός, κ.τ.λ.) από ιστοσελίδες ή άλλες πηγές αμφιβόλου αξιοπιστίας.
  • Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που διακινούνται μόνο μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εάν οι αγγελίες σάς παραπέμπουν σε μια ιστοσελίδα, ελέγξτε αν πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης ή για μια απομίμησή της, με πειστικά αντίγραφα του λογότυπού της.
  • Μην εμπιστεύεστε αγγελίες που υπόσχονται εύρεση εργασίας σε Δημόσιους Οργανισμούς, Δήμους, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.
  • Αναζητείστε στο διαδίκτυο τα στοιχεία της εταιρείας χρησιμοποιώντας λέξεις – κλειδιά όπως την επωνυμία ή τα τηλέφωνα της εταιρείας. Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες μέσω των οποίων παρουσιάζεται η ίδια εταιρεία, οπότε μπορεί να είναι πλαστές.
  • Μην εμπιστεύεστε αγγελίες οι οποίες περιέχουν αρκετά ορθογραφικά λάθη ή αποτελούν κακή μετάφραση από ξένο κείμενο.
  • Μη δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία (διαβατήριο, αριθμό ασφάλισης, λογαριασμό τραπέζης) από το διαδίκτυο. Μόλις προσληφθείτε, θα σας ζητηθούν αυτοπροσώπως από τον εκπρόσωπο της εταιρείας.
  • Επιμείνετε να συναντήσετε τον εκπρόσωπο της εταιρείας στα γραφεία αυτής για μια συνέντευξη, ακόμη και αν αυτό απαιτεί να ταξιδέψετε σε μια άλλη χώρα. Ανησυχήστε εάν αποφεύγει τη συνάντηση μαζί σας ή την παροχή επιπλέον στοιχείων που σχετίζονται με την εργασία που καλείστε να κάνετε.
  • Πριν αποστείλετε χρήματα στον ενδεχόμενο εργοδότη του εξωτερικού για την έκδοση κάρτας εργασίας, ενημερωθείτε από το προξενείο της χώρας στην Ελλάδα για το κόστος έκδοσής της και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως πρέπει να αιτηθείτε αυτοπροσώπως την συγκεκριμένη κάρτα.
  • Αναζητείστε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία ή ιστοσελίδα αγγελιών ή τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Συχνά άλλα θύματα απάτης ενημερώνουν για αγγελίες που αποτελούν απάτη, σε διάφορους χώρους διαδικτυακών συζητήσεων.
  • Μην δέχεστε επιταγές ή κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό σας, τα οποία θα πρέπει να μεταφέρετε σε τρίτα άτομα.
  • Μην εμπιστεύεστε αγγελίες για εργασία από το σπίτι, όπου σας ζητούν να επενδύσετε ένα αρχικό κεφάλαιο σε μια σειρά από προϊόντα, ώστε να λάβετε κέρδη από πωλήσεις ή ποσοστά πωλήσεων ατόμων που θα προτείνετε οι ίδιοι στην εταιρεία (απάτη τύπου πυραμίδας).

Σε περίπτωση εξαπάτησης ή απόπειρας εξαπάτησής σας να απευθύνεστε απαραίτητα στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, προσκομίζοντας το σύνολο των στοιχείων που έχετε στη διάθεσή σας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Φωτιά εκδηλώθηκε στο υπόγειο του κτιρίου που στεγάζεται η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος εκκενώθηκε άμεσα το κτίριο, στο οποίο εκτός της δομής στεγάζονται και λειτουργούν και άλλες υπηρεσίες ενώ η φωτιά από την οποία προκλήθηκε έντονος καπνός δηλώθηκε στις 21.00 και φέρεται να περιορίστηκε στον χώρο του υπογείου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν δώδεκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ