Ο Πολιτισμός “σηκώνει αυλαία”: Συναυλίες σε… θολό τοπίο – Τα αιτήματα και οι εκκλήσεις των διοργανωτών

Της Ελένης Καραμήτσου

Να σηκώσει αυλαία ετοιμάζεται ο κόσμος του Πολιτισμού, αφού στις 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι -με πληρότητα 75%-, ενώ στις 28 Μαΐου μπορούν να αρχίσουν οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους και με πληρότητα 50%. Παράλληλα, θα απαγορεύεται να είναι όρθιοι οι θεατές.

Κι ενώ ο κλάδος του Πολιτισμού επλήγη -ίσως περισσότερο από κάθε άλλον – την περίοδο της πανδημίας και τόσο οι εμπλεκόμενοι, καλλιτέχνες και συντελεστές όσο και το κοινό ανυπομονούν για την πολυπόθητη επανέναρξη, τίθενται αρκετά ερωτήματα και εκφράζονται προβληματισμοί, όπως τους εξέθεσε στο enikos.gr η κυρία Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Κατερίνα Σταματάκη: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Μιλώντας στο enikos.gr η κυρία Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, εξήγησε τους προβληματισμούς των ανθρώπων του πολιτισμού, σημειώνοντας ότι τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν, θα δημοσιοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται σήμερα, στις 13.00 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων μαζί με την Ένωση Θεατρικών Παραγωγών. Όπως είπε, μεγάλο είναι το πρόβλημα της χωρητικότητας στους χώρους διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων πολιτισμού, σημειώνοντας το αίτημα του κλάδου προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με την ατέλεια των θεάτρων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο θέμα της χωρητικότητας στις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες που είναι στο 50% η κυρία Σταματάκη υπογράμμισε: “Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί παραγωγοί είναι το θέμα της χωρητικότητας, που αυτήν τη στιγμή έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση ότι επιτρέπεται να είναι στο 50%. Είναι μια χωρητικότητα που δεν μας δίνει το περιθώριο της ιδιωτικής παραγωγής. Έχουμε προχωρήσει σε πολλές ακυρώσεις κρατήσεων στα περισσότερα θέατρα της χώρας, γιατί τα θέατρα είναι περιορισμένης χωρητικότητας, κάτω από 2.000 θέσεις. Τα περισσότερα έχουν γύρω στις 1.500 θέσεις και το 50% είναι εξαιρετικά απαγορευτικό. Το αίτημά μας είναι να πάει η χωρητικότητα στο 75% όπως είναι και στους κινηματογράφους”.

Σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο σημείωσε: “Να βγει άμεσα το υγειονομικό πρωτόκολλο, γιατί ναι μεν ανακοινώθηκε η χωρητικότητα, αλλά δεν μας είπαν αν ισχύει το περσινό υγειονομικό πρωτόκολλο ή αν θα έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις και αυτό επίσης μας δεσμεύει στο να επανεκκινήσει ο κλάδος”.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη των πολιτιστικών επιχειρήσεων τόνισε: “Έχουμε εξαιρεθεί βασικά από τις επιχειρήσεις που επιδοτούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης για επανεκκίνηση των δράσεών τους. Είμαστε εκτός όσον αφορά στις επιδοτήσεις εταιρειών μέσω ΕΣΠΑ, όπως είναι οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης. Είναι ένα από τα αιτήματά μας. Πρέπει για εμάς, ως επιχειρήσεις πολιτισμού, να βρεθεί ένας τρόπος από το υπουργείο Ανάπτυξης είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλου τρόπου να μας επιδοτήσουν με κεφάλαιο κίνησης γιατί έχουμε και την ανάγκη να ενισχύσουμε τις πολιτιστικές επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε παραγωγές με το 50% της χωρητικότητας. Είτε με το κεφάλαιο κίνησης, είτε να μας επιδοτηθούν κενές θέσεις, είτε να επιδοτηθεί ακόμη και μέρος του εισιτηρίου”.

“Κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Ανάπτυξης για την επιδότηση αυτή διότι οι εταιρείες παραγωγής συναυλιών που εισάγουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό πλήττονται δεινά γιατί θα πρέπει να προγραμματιστούν όλες για το 2022, γιατί το 2021 έχουν ακυρωθεί όλα τα μεγάλα φεστιβάλ. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είναι οι προκαταβολές που πρέπει να δώσουν στους καλλιτέχνες από το εξωτερικό για να τους δεσμεύσουν για το 2022 ή και για 2023, οπότε το κεφάλαιο επανεκκίνησης είναι άμεσα αναγκαίο. Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στη δική μας δουλειά που ενδεχομένως να μην τις γνωρίζουν, όμως είναι πάρα πολύ σοβαρές και τώρα πολύ καίριες για να χρηματοδοτηθούν”, πρόσθεσε, μιλώντας στο enikos.gr”Επίσης απευθύνουμε έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μας δώσει ατελώς τα θέατρα. Είναι ένα αίτημα που το έχουμε καταθέσει και στο υπουργείο Πολιτισμού γιατί με τη χωρητικότητα αυτή η επιβάρυνσή μας και με το ενοίκιο του θεάτρου, μάς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο”, τόνισε η κυρία Σταματάκη.

Και επεσήμανε: “Να υποσχεθούμε στον κόσμο πως η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου θα γίνει με ευλάβεια όπως έγινε πέρυσι για να μπορεί ο κόσμος να νιώθει ασφαλής και να μπορεί να παρακολουθεί συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις χωρίς άγχος. Πέρυσι πρέπει να πούμε ότι και το κοινό ήταν υποδειγματικά πιστό και τηρούσε με πολύ μεγάλη προσοχή το υγειονομικό πρωτόκολλο. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα πέρυσι ούτε κανένα κρούσμα μάς γνωστοποιήθηκε στις συναυλίες”

“Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τουλάχιστον θα βελτιώσουμε όσο γίνεται όλες αυτές τις παραμέτρους για να κάνουμε κάποιες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις το καλοκαίρι ώστε να μπορέσει να επανεκκινηθεί και να επαναδραστηριοποιηθεί ο πολιτισμός και να έρθει ο κόσμος επιτέλους να ψυχαγωγηθεί” κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Να σημειωθεί πως ήδη οι διοργανωτές του Eject Festival ανακοίνωσαν την ακύρωσή του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ