Νύχτα κόλασης στην Αττική: Πολλαπλά τα μέτωπα της φωτιάς – Οι ελπίδες των κατοίκων στα εναέρια μέσα

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα της φωτιάς που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων σε Ντράφι, Διώνη, Ανθούσα, Γέρακα και Λόφο Παλλήνης. Τα μηνύματα για εκκένωση περιοχών από το 112 ήταν απανωτά. Με το πρώτο φως της ημέρας στις 6:00 σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα, τα οποία θα δώσουν την καταλυτική μάχη για τον περιορισμό του πύρινου ολέθρου. Συγκεκριμένα πετούν 2 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και το πύρινο μέτωπο θέριεψε με τη βοήθεια του αέρα που δεν έχει κοπάσει, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει συναγερμός σε Γέρακα και Παλλήνη.

Εκτροπές κυκλοφορίας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας στις 5:17 σε ισχύ είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη και τις όμορες περιοχές.

Γίνονται εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπατών και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Την ίδια ώρα κλειστή είναι η Αττική Οδός από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς στην Πεντέλη Αττικής

05:17 EKTPOΠEΣ KYKΛOΦOPIAΣ ΣTH Λ. MAPAΘΩNOΣ PEYMA ΠPOΣ NEA MAKPH ΣTO ΣTAYPO THΣ AΓIAΣ ΠAPAΣKEYHΣ KAI ΣTH Λ. ΣΠATΩN KAI ΣTIΣ OΔOYΣ EYPYTANIAΣ KAI KYΠPOY PEYMA ΠPOΣ AΘHNA

01:58 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN EΠI THΣ OΔOY ANAΠAYΣEΩΣ KAI KΛEIΣΘENOYΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH

00:36 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN: 1. EΠI THΣ ΛEΩΦ. ΔΩPIEΩN KAI ΠEΛAΣΓΩN 2. EΠI THΣ ΛEΩΦ. ANΘOYΣAΣ KAI NTPAΦI 3. EΠI THΣ ΛEΩΦ. ANΘOYΣAΣ KAI KAΛABPYTΩN 4. EΠI THΣ OΔOY KAΛIΣΣIΩN KAI ΦEIΔIOY ΠPOΣ NTPAΦI 5. EΠI THΣ OΔOY KAΛIΣΣIΩN KAI IKAPOY ΠPOΣ NTPAΦI. AΠOKATAΣTAΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN EΠI THΣ OΔOY ANAΠAYΣEΩΣ KAI KΛEIΣΘENOYΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH

20:25 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTHN ΛEΩΦ. ANΘOYΣAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ ΛEΩΦ. MAPAΘΩNOΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH

19:47 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTHN OΔO KAΛIΣΣIΩN KAI ΓPAMMOY ΠPOΣ NTPAΦI

19:14 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN: 1.ΣTHN OΔO ΔOYKIΣΣHΣ ΠΛAKENTIAΣ KAI ΦIΛΩNOΣ ΠPOΣ NTPAΦI 2. ΣTHN OΔO ANAΠAYΣEΩΣ KAI KΛEIΣΘENOYΣ ΠPOΣ ΠENTEΛH

18:46 ΛΟΓΩ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: 1.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ– ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 414 ΣΝΕΝ ΕΩΣ ΘΕΣΗ ΆΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. 2.ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΛΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣ ΝΤΡΑΦΙ

Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από τον Γέρακα

Αναγνώστης του enikos.gr έστειλε φωτογραφίες από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται έντονα στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα.

Όπως θα δείτε από την πλευρά της Ανθούσας προς τον Γαργαρηττό η φωτιά είναι πολύ έντονη και φυσικά ο αέρας δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ενώ στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται η εικόνα της φωτιάς προς την Πεντέλη.

Η πύρινη λαίλαπα από ψηλά – Σοκάρει η εικόνα – ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έστειλαν αναγνώστες στο enikos.gr φαίνεται από ψηλά, η πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.

Οι εικόνες που τράβηξαν επιβάτες αεροπλάνων και μας έστειλαν, αφού προσγειώθηκαν, προκαλούν δέος. Όπως θα δείτε, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολύ μεγάλη έκταση.

Πεντέλη

Πεντέλη

Φωτιά στην Πεντέλη: Τουλάχιστον 16 άτομα απεγκλώβισε η αστυνομία

Τουλάχιστον 16 άτομα απεγκλώβισαν οι αστυνομικές δυνάμεις εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στην Πεντέλη. Ανάμεσα τους κι ένας ιερέας που είχε εγκλωβιστεί μαζί με 15 σκυλιά.

Συγκεκριμένα στο Ντράφι στην συμβολή των Παπαδιαμάντη και Καβάφη μέλη των αστυνομικών δυνάμεων κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους με τα δύο περιπολικά να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου, Κωνσταντίνου Σκούμα τέθηκε σε επιφυλακή το προσωπικό των αρμόδιων διευθύνσεων της ΓΑΔΑ για την άμεση αποτελεσματική διαχείριση κάθε ζητήματος σχετικά με τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πυρόπληκτων περιοχών και των περιουσιών τους.

Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα για τη φωτιά στην Πεντέλη.

Τα μηνύματα από το 112

Περίπου στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα από το 112, με το οποίο καλεί τους κατοίκους των περιοχών να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Στις 18:45 έρχεται το πρώτο μήνυμα για εκκένωση. Όσοι βρίσκονται αυτή την ώρα στο Ντράφι έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Παλλήνη.

“Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας”, αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ντράφι - εκκένωση

Λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι στην Ανθούσα έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα να εκκενώνουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα.

“Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα, εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών”, αναφέρεται στο μήνυμα.

Στις 2 τα μεσάνυχτα, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση της Πεντέλης προς Βριλήσσια.  Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε τώρα προς Βριλήσσια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Δέκα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση των Ανατολικών περιοχών του Γέρακα προς Αγία Παρασκευή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Ανατολικές Περιοχές του Γέρακα τώρα προς Αγία Παρασκευή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Φωτιά Πεντέλη 112 Γέρακας

Στις 4:30 το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση της Βούλας Πικερμίου και του Πανοράματος Παλλήνης προς το Πικέρμι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Στις 5:20 το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση της Παλλήνης και της Νέας Παλλήνης προς Πικέρμι-Ραφήνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Παλλήνη και τη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι-Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ