Εκτός ελέγχου η φωτιά: Καίγονται σπίτια σε Παλαιά Πεντέλη, Ανθούσα και Γέρακα

Ολονύχτια, διαρκής και δύσκολη είναι η μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστική  Υπηρεσίας η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλη Κόκκαλη, ανέφερε «ότι αυτήν την ώρα καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, από την κάτω πλευρά του νοσοκομείου Παίδων». Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως δεν υπάρχει εικόνα για πόσα σπίτια καίγονται, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Παλαιά Πεντέλη, γύρω από το νοσοκομείο Παίδων και το στρατιωτικό νοσοκομείο. Αυτή την ώρα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, με τις ριπές να φτάνουν ακόμη και τα 10 μποφόρ.

Οι πύρινες φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια της Ανθούσας και του οικισμού Δέση, μίας απόμακρης ορεινής συνοικίας βορειοανατολικά του δήμου Γέρακα.

Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα προς Αγία Παρασκευή.

Φωτιά Πεντέλη 112 Γέρακας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Φωτιά στην Πεντέλη: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση προς Βριλήσσια

Νωρίτερα, στις 2 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε νέο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε τώρα προς Βριλήσσια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Φωτιά στην Πεντέλη: Μάχη για να σωθεί το Παίδων Πεντέλης

Στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.
Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 6 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ