Ανεξέλεγκτη η φωτιά: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Πεντέλης προς Βριλήσσια

Ολονύχτια είναι η μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη

Στις 2 τα μεσάνυχτα, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση της Πεντέλης προς Βριλήσσια.  Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε τώρα προς Βριλήσσια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Μάχη για να σωθεί το Παίδων Πεντέλης

Στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο. Την επιχείρηση συντόνιζε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

 

Νωρίτερα, η εικόνα στο συγκεκριμένο μέτωπο ήταν βελτιωμένη, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είχε αποκλειστεί και ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά από την κορυφογραμμή της Πεντέλης στον Διόνυσο. Μάλιστα, το στοίχημα ήταν να περιοριστεί η φωτιά μέχρι τις 2-3 τα ξημερώματα, καθώς οι άνεμοι, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν θα ήταν τόσο ισχυροί. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε μέσα σε λίγη ώρα…

Μεγάλη πρόβλημα υπάρχει και στο Ντράφι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ανθούσα.

Φωτιά Πεντέλη από Ζωγράφου Φωτιά Πεντέλη από Ζωγράφου

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής (στις 22.30), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις στο πεδίο θα παραμείνουν ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω, με στόχο, τον περιορισμό της πυρκαγιάς, ενώ τα εναέρια μέσα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 είχαν εκδοθεί άλλα 4 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ