Νίκος Κοκλώνης: Από τη χρεοκοπία στις «χρυσές» παραγωγές – Το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα και η απάντηση του παρουσιαστή

Φοροδιαφυγή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης καταλογίζονται, μεταξύ άλλων, στον πασίγνωστο τηλεοπτικό παραγωγό και παρουσιαστή, που θα ελεγχθεί από την Οικονομική Εισαγγελία.

Νίκος Κοκλώνης: Είμαι εδώ να σας δώσω απαντήσεις – Δεν θα σας αφήσω να πειράξετε τους εργαζομένους μου

Των A. ΚΑΝΔΥΛΗ, Α. ΚΟΝΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Για σωρεία αδικημάτων θα ελεγχθεί ο γνωστός παρουσιαστής και παραγωγός επιτυχημένων τηλεοπτικών εκπομπών Νίκος Κοκλώνης, μετά το πόρισμα-«φωτιά» που συνέταξε η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το πόρισμα των 80 σελίδων βρίσκεται πλέον στα χέρια της Οικονομικής Εισαγγελίας, η οποία καλείται να αποφασίσει αν όντως ο επιχειρηματίας στον χώρο του θεάματος έχει διαπράξει τα πολύ σοβαρά αδικήματα που έχουν καταγραφεί αναλυτικά.

Νίκος Κοκλώνης: Εμείς εδώ τις μάσκες τις φοράμε μόνο για τακτ – Στο τέλος θα σας μιλήσω ως επιχειρηματίας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα αποδίδει στον Νίκο Κοκλώνη κεντρικό ρόλο σε απάτες κατά του ελληνικού Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα, φέρεται να προκάλεσε ζημία στα ταμεία του Δημοσίου, η οποία αποτιμάται σε άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ξεκίνησε τη σχετική έρευνα κατόπιν εντολής του προέδρου της, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όταν περιήλθαν σε γνώση της πληροφορίες για εικονικές εταιρείες με εκπροσώπους «αχυρανθρώπους» και για δραστηριότητες που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, προέκυψαν υπόνοιες για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον γνωστό παραγωγό και επτά ακόμη συνεργάτες του, όπως απάτη, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος ο Νίκος Κοκλώνης φέρεται ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία περιγράφεται στο πόρισμα με λεπτομέρεια.

Νίκος Κοκλώνης: «Ακούσαμε τα σχολιανά μας, αλλά έχουμε συνηθίσει στην αδικία»

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως στο πόρισμα της Αρχής αναφέρονται 13 εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό -ύποπτες ως εικονικές- μέσω των οποίων ξέπλενε μαύρο χρήμα, δηλώνοντας εργαζoμένους που εμφανίζονταν να πληρώνονται από άλλες εταιρείες. Με τον τρόπο αυτόν, ο παραγωγός των τηλεοπτικών θεαμάτων δεν κατέβαλλε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή εισέπραττε και επιστροφές από ΦΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος μίας εκ των ερευνώμενων εταιρειών έχει κάνει χρήση πλαστού διαβατηρίου.

Παράλληλα, ένας ακόμη φερόμενος ως υπεύθυνος εταιρείας, που καταγράφεται στο πόρισμα, είναι αλλοδαπός και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για υπόθεση που αφορά ναρκωτικά.

Κατόπιν των παραπάνω, με συνολικά 21 διατάξεις της Αρχής προς τραπεζικά ιδρύματα και υποθηκοφυλακεία, δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Νίκου Κοκλώνη, όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων, αλλά και των 13 εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι εις βάρος του παρουσιαστή είχε σχηματιστεί κι άλλη δικογραφία από το 2021 στην Οικονομική Εισαγγελία, με διερευνώμενα αδικήματα τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με την οποία θα συσχετιστεί και το πόρισμα της Αρχής.

Επιχορήγηση

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, ακόμα και πολιτική αντιπαράθεση, λόγω και των δημοσιευμάτων για τις επιχορηγήσεις τις οποίες έχει λάβει εταιρεία του παρουσιαστή. Πρόκειται για επιχορήγηση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, την οποία επρόκειτο να λάβει η εταιρεία BARKINGWELL PROGRESS, συμφερόντων του Ν. Κοκλώνη, βάσει του νόμου 4399/2016 περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «η κρατική επιχορήγηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα ανέλθει σε 2.086.499,54 ευρώ. Η καταβολή της δηλαδή εξαρτάται, όπως είναι καθολικά γνωστό, από την υλοποίηση της επένδυσης. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης επενδυτικού έργου που έχει υπαχθεί στον Ν. 4399/2016 δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την υπαγωγή, το οποίο αποτελούσε αδυναμία του προηγούμενου νόμου, που διορθώθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022. Επομένως, η εταιρεία “BARKINGWELL PROGRESS”, συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη, ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει, ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον, μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα».

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης, ο γνωστός παρουσιαστής δεν έχασε χρόνο και προχώρησε σε επίσημη απάντηση. Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, ο Ν. Κοκλώνης αρνείται όσα του καταλογίζονται στο πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, βάσει των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Σχετικά με το δημοσίευμα του Documento, στο οποίο αναφέρεται το όνομά μου και ότι ελέγχομαι για νομιμοποίηση εσόδων, διευκρινίζω ότι: Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο, χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο. Αναρωτιέμαι πώς το Documento γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια Αρχή, ενώ σε εμένα, τον “ελεγχόμενο”, δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό. Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές, καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο. Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις Αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ν. Κοκλώνης, προειδοποιώντας όσους τον διαβάλλουν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Καθαρός ουρανός»

H συνέχεια δόθηκε και από τα προφίλ που διατηρεί ο επιχειρηματίας στον χώρο του θεάματος. Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Νίκος Κοκλώνης θέλησε να τοποθετηθεί εκ νέου σχετικά με το ζήτημα των επιχορηγήσεων, αναφερόμενος ακόμα και στους ανθρώπους που εργάζονται στην εταιρεία του. «Όσο για τα χρήματα που πήρα από το Δημόσιο, είναι 0. Δείτε και την απάντηση του υπουργείου! Οι φήμες έφτασαν πρώτα αλλού, τυχαίο;

Κατά τα άλλα, δεν είναι πολιτικό θέμα. Δεν θα σας κάνω τη χάρη να μείνουν 600 άτομα χωρίς δουλειά. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», έγραψε, αναρτώντας και την ανακοίνωση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Βεβαίως, το θέμα προκάλεσε την ανάρτηση χιλιάδων σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ στο Τwitter το επώνυμό του εξελίχθηκε στο δημοφιλέστερο hashtag, κυριαρχώντας στις αναζητήσεις. Θέση πήραν και κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί μαζί του, όπως η τηλεπαρουσιάστρια και στενή φίλη του Κατερίνα Καινούργιου, η οποία αναδημοσίευσε τόσο την επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει όσο και την ανάρτησή του για τους 600 εργαζομένους της εταιρείας του.

Παράλληλα, ο Ν. Κοκλώνης, δεν δίστασε να απαντήσει και σε χρήστες που τον κατηγορούσαν για φοροδιαφυγή. «Χρέωσες 22 εκατομμύρια το Δημόσιο. Σου έχουν παγώσει τους λογαριασμούς, γι’ αυτά τι απαντάς;», τον ρώτησε χρήστης του Τwitter, με τον παρουσιαστή να απαντά «ούτε πήρα, ούτε χρέωσα».

Από τη χρεοκοπία στις «χρυσές» παραγωγές

Ο Νίκος Κοκλώνης έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη τα τελευταία χρόνια ως ο πιο επιτυχημένος παραγωγός τηλεοπτικών θεαμάτων.

Η εταιρεία του, Βarking Well Media, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018 με πρώτη παραγωγή το «Celebrity travel», μια εκπομπή που παρουσίαζε ο ίδιος, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει κάνει δεκάδες παραγωγές στον χώρο της τηλεόρασης. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται και στον τομέα των εντύπων και των ιστοσελίδων, μέσω της συνεργασίας με τη βρετανική Reach Plc., που έχει στην ιδιοκτησία της την εφημερίδα «Daily Mirror».

Η τραγική ειρωνεία για τον ίδιο είναι ότι, την ημέρα που δημοσιεύτηκαν οι πληροφορίες για το πόρισμα της Αρχής κατά του ξεπλύματος, το όνομά του κυριαρχούσε ήδη σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, λόγω της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτική εκπομπή μόλις το προηγούμενο βράδυ.

Σε αυτήν αναφέρθηκε εκτενώς στο προηγούμενο επιχειρηματικό του εγχείρημα, την εταιρεία αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων Air Fast Tickets.

H εταιρεία δημιουργήθηκε από τον Νίκο Κοκλώνη το 2009, όταν εκείνος εγκατέλειψε τη δουλειά που έκανε σε τραπεζικό ίδρυμα. «Ενώ δουλεύω σε μια τράπεζα και παίρνω 1.600 ευρώ, αλλά ήταν βαρετή η ζωή μου. Και είμαι σε ένα αεροπλάνο, έχω καψουρευτεί στο Βερολίνο και λέω μια ζωή την έχουμε. Τι θες να κάνεις; Να ταξιδεύεις. Και έκανα ταξιδιωτικό γραφείο, από εδώ, από εκεί, βρίσκω λεφτά και νόμιζα ότι θα είμαι ο καλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη. H Air Fast Tickets γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη, καθώς έφτασε να εξυπηρετεί έως και 5 εκατομμύρια πελάτες, ενώ ο τζίρος της προσέγγισε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, ο Νίκος Κοκλώνης άρχισε να κάνει ανοίγματα στο εξωτερικό, ιδρύοντας το 2012 νέα γραφεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Οι επενδύσεις δεν απέδωσαν και η Air Fast Tickets πτώχευσε και έπαψε να λειτουργεί οριστικά το 2016.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ