Νίκος Καλόγρηας για το θρίλερ της Πάτρας: Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε ασφαλές συμπέρασμα – Θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα

Στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, ξεκαθαρίζοντας ότι η άτυπη επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμη “σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα”. Ο ιατροδικαστής κάλεσε για “λίγο υπομονή ακόμα” και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι “θα είναι μία υπόθεση που θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στο τέλος”. Ερωτηθείς για το αν έχει μία προσωπική άποψη για το τι έχει συμβεί, τόνισε ότι “μία αίσθηση μπορεί να έχω, αλλά δεν αφορά και κανέναν”.

Ο Νίκος Καλόγρηας που συμμετέχει στην επιτροπή των ιατροδικαστών η οποία διερευνά επικουρικά με την ΕΛ.ΑΣ. την υπόθεση της Πάτρας, μίλησε στην εκπομπή “Στούντιο 4” της ΕΡΤ. Όπως παραδέχτηκε, “με ρωτούν παντού για την υπόθεση”, περίπου 10 φορές την ημέρα, όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, και πρόσθεσε: “κι εγώ έχω απορίες γι’ αυτό το περιστατικό, όπως έχει όλος ο κόσμος”.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, σημείωσε: “Μετά τους λοιμωξιολόγους, πήραμε εμείς σκυτάλη. Μερικές φορές δημιουργεί μία σύγχυση στον κόσμο, γιατί αυτή η τηλεοπτική ιατροδικαστική που πολλές φορές συμβαίνει και που μπαίνει σε λεπτομέρειες, πράγματα που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει, δεν τον βοηθάει και πολύ. Και όταν δεν γίνεται από τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση αλλά γίνεται από πολλούς ειδήμονες και μη… Αντιληπτό, βέβαια, είναι ότι ο κόσμος θέλει να μάθει. Είναι περιστατικά που έχουν ένα κοινωνικό ενδιαφέρον”.

Κάνοντας μία ανασκόπηση της υπόθεσης με τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα (της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας), είπε: “Η ιστορία των τριών παιδιών ξεκίνησε το 2019, με την πρώτη νεκροτομή να γίνεται από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθήνας, όπου κι εγώ ανήκω. Ένα περιστατικό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη τη χρονική στιγμή ότι θα έχει αυτή την εξέλιξη. Ήταν το πρώτο περιστατικό της οικογένειας, ένα παιδί που νοσηλευόταν με λευχαιμία, θάνατος εντός νοσοκομείου, ένα συγκεκριμένο ιστορικό ενός θανάτου ενός παιδιού που νοσεί, μέσα σε νοσοκομείο. Αυτό δεν είχε κάτι παράδοξο, σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Η δεύτερη νεκροτομή έγινε από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας, γιατί το παιδάκι κατέληξε στο σπίτι του. Η τρίτη νεκροτομή που έγινε πάλι από εμάς, είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή της”.

“Έχει τεράστια σημασία το ιστορικό”

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι η τρίτη αυτή νεκροτομή της 9χρονης Τζωρτζίνας είναι σε εξέλιξη όπως “και τα εργαστηριακά της ευρήματα που θεωρούμε ότι και αυτά μπορούν να δώσουν κάποια ουσιαστικά στοιχεία. Είναι σε εξέλιξη πολύ καιρό, τόσο είναι το σύνηθες. Ο χρόνος της κοινής γνώμης είναι διαφορετικός από τον χρόνο τον δικό μας. Τα εργαστηριακά κάνουν πολλές φορές αρκετούς μήνες να βγουν. Αυτό δεν έχει κάτι μυστηριώδες από πίσω του. Είναι λίγα τα εργαστήρια, αρκετή η προετοιμασία για να γίνουν αυτές οι εξετάσεις, δεν είναι ότι τις βάζεις σήμερα και αύριο βγαίνουν”.

Προφανώς η περίπτωση της Πάτρας είναι σε προτεραιότητα, τόνισε και συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι “υπήρξαν άλλοι δύο θάνατοι από την ίδια οικογένεια. Αυτό από μόνο του βάζει τα πράγματα σε μία άλλη βάση”. Υπογράμμισε, δε, ότι “έχει τεράστια σημασία το ιστορικό”.

“Ο ασφυκτικός θάνατος είναι δύσκολα διαγνώσιμος”

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις ασφυκτικού θανάτου, και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μιλάει για την περίπτωση της Πάτρας, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι “ο ασφυκτικός θάνατος είναι δύσκολα διαγνώσιμος, εάν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία εξωτερικά μπορεί να πας σε αυτόν και δια αποκλεισμού. Αποκλείοντας δηλαδή παθολογικά αίτια, άλλες βίαιες πράξεις ή τοξικολογικά αίτια. Ο ασφυκτικός θάνατος είναι ένα πράγμα που το έχει στο μυαλό του ο ιατροδικαστής, πολλές φορές αναγκαστικά και δια αποκλεισμού και όταν τα ανακριτικά στοιχεία, βέβαια, συνάδουν”.

Το μείζον, όπως τόνισε, είναι να διαλευκανθεί η υπόθεση και υπογράμμισε την “τρομερή πίεση και σε εμάς και σε όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί αργούν”.

“Θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στο τέλος”

Διευκρίνισε, στη συνέχεια, ότι η άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. “Δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Αν καταλήξουμε θα το κοινωνήσουμε πρώτα στην υπηρεσία της Αστυνομίας που ασχολείται”, είπε. Ερωτηθείς, τι εννοεί ως ασφαλές συμπέρασμα, εξήγησε: “Να ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτό προκάλεσε τον θάνατο. Αυτό θέλει λίγο υπομονή ακόμα. Νομίζω ότι θα είναι μία υπόθεση που θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στο τέλος… Είναι ξεκάθαρο ότι για όλους θα είναι μια λύτρωση να βρεθεί η απάντηση”. “Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, οι χρόνοι οι δικοί μας είναι διαφορετικοί”, είπε στη συνέχεια.

“Ειλικρινά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω άποψη για το τι έχει συμβεί. Θα καταλήξουμε όμως…”, τόνισε ο κ. Καλόγρηας και απαντώντας σε ερώτημα για το αν έχει προσωπική άποψη απ’ όσα έχει καταλάβει, είπε: “Μία αίσθηση μπορεί να έχω, αλλά δεν αφορά και κανέναν”.

Διευκρίνισε πως όποιο κι αν είναι το πόρισμα, “ιατροδικαστικά είναι μία δύσκολη υπόθεση”.

Δείτε τη συνέντευξη:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ