Ναυάγιο στην Πύλο: «Ταξίδευαν με λυγισμένα τα γόνατα στο στήθος και με κατεβασμένα τα κεφάλια» – Συγκλονιστική μαρτυρία στο enikos.gr

Στιγμές αγωνίας ζουν οι συγγενείς των ανθρώπων που ταξίδευαν με το αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ναυάγιο στην Πύλο: Εγκύκλιος Ντογιάκου για απόλυτη μυστικότητα στις έρευνες

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Για την κατάσταση της υγείας των μεταναστών που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα και φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις αποθήκες του λιμανιού Καλαμάτας, μίλησε στο enikos.gr η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Τσατά.

Ναυάγιο στην Πύλο: Τα πρώτα πλάνα από το σημείο των ερευνών για αγνοούμενους – ΒΙΝΤΕΟ

«Οι μετανάστες που αναχώρησαν το πρωί για τη δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 28 άτομα στο νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία», ανέφερε η κ. Τσατά.

Ναυάγιο στην Πύλο: Η συγκινητική στιγμή συνάντησης δύο αδελφών – Δεν γνώριζε αν ήταν ζωντανός ή νεκρός

Στη συνέχεια, η νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας για τους ανθρώπους αυτούς χαρακτηρίζοντάς την «ζωτικής σημασίας».

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το περιφερειακό τμήμα Καλαμάτας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο όπου συγκεντρώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί μέχρι και την ώρα της αναχώρησής τους για τη Μαλακάσα. Μάλιστα, φροντίσαμε τόσο οι μετανάστες που νοσηλεύονται όσο και εκείνοι που φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας να επικοινωνήσουν όλοι με τους οικείους τους. Στο σύνολο των διασωθέντων υπήρχαν και 6 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι, επίσης, επικοινώνησαν με την οικογένειά τους».

«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί μέσω υπηρεσιακών τηλεφώνων. Ωστόσο, δυστυχώς μέχρι στιγμής υπήρχαν δύο περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να μιλήσουν με τους δικούς τους, γιατί δεν τους έβρισκαν στο τηλέφωνο, όμως, αισιοδοξούμε πως θα πραγματοποιηθεί η επικοινωνία μέχρι το τέλος της ημέρας», είπε η κ. Κατερίνα Τσατά και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η επικοινωνία κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας και επιδρά θετικά άμεσα στην ψυχολογία των ανθρώπων».

Στη συνέχεια, η κ. Τσάτα περιέγραψε στο enikos.gr τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν οι επιβάτες του αλιευτικού σκάφος και αποκάλυψε μία συγκλονιστική μαρτυρία δύο προσφύγων που εξαιτίας του τραγικού ναυαγίου ανέπτυξαν φιλικούς δεσμούς.

«Δύο πρόσφυγες που ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι μας περιέγραψαν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν λέγοντας ότι ουσιαστικά ο ένας ήταν δίπλα στον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα προς το στήθος, χωρίς τη δυνατότητα να τα τεντώσουν, τα είχαν αγκαλιάσει με τα χέρια τους, ενώ κάθονταν με το κεφάλι τους σκυφτό», αναφέρει η η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Τσατά.

«Αμέσως μετά, οι δύο μετανάστες έβαλαν τα κλάματα ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και είπαν: “Εγώ είμαι από τη Συρία εκείνος από την Αίγυπτο, δεν γνωριζόμασταν πριν το ναυάγιο, αλλά πλέον έχουμε γίνει οι καλύτεροι φίλοι επειδή μας ένωσε το τραγικό γεγονός“», συμπλήρωσε η ίδια.

«Στόχος μας ήταν να φροντίσουμε για την υγεία τους και να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων αυτών, τα όσα έζησαν τα αποκαλύπτουν από μόνοι τους, από ανάγκη», καταλήγει η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Τσατά αναφερόμενη στις μαρτυρίες των μεταναστών.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ