Πύλος: Τρεις ώρες πριν από την βύθιση ρίξαμε έναν μικρό κάβο στο αλιευτικό, λέει το Λιμενικό – «Λύθηκε από τους μετανάστες»

Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος έριξε έναν μικρό κάβο στο ακυβέρνητο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες, ανοιχτά της Πύλου, τρεις ώρες πριν από την βύθισή του, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Λιμενικού.

Ναυάγιο στην Πύλο: Σύσκεψη υπό τον Σαρμά για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυαγών

Συγκεκριμένα από το Λιμενικό αναφέρουν τα εξής: «Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων. Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης είχε δηλώσει στην ΕΡΤ ότι το Λιμενικό είχε χρησιμοποιήσει για λίγα λεπτά ένα σχοινί, αλλά όχι ρυμούλκησης. «Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό» ανέφερε ο κ. Σιακαντάρης για το κατά πόσο έγινε προσπάθεια προσέγγισης του Λιμενικού στο σκάφος και για το εάν πέταξε σχοινί πρόσδεσης προς το αλιευτικό. «Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το Λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση, πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά, στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους», διευκρίνισε.

Ναυάγιο στην Πύλο: Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας οι πρώτοι διασωθέντες μετανάστες

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις τους.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, «υπήρχε μια ένταση πάνω στο πλοίο απ’ ότι αναφέρουν, αλλά αυτά προκύπτουν σιγά σιγά και από τις καταθέσεις».

Ναυάγιο στην Πύλο: Αδίστακτοι οι διακινητές – Παρίσταναν τα θύματα

Το δημοσίευμα και η δήλωση του Νίκου Αλεξίου

Τα ερωτήματα σχετικά με το αν χρησιμοποιήθηκε σχοινί, προέκυψαν έπειτα από δημοσίευμα της «Καθημερινής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στέλεχος του Λιμενικού φέρεται να είπε τα εξής:«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.

Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. «Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Νίκος Αλεξίου, δήλωσε ότι από το Λιμενικό δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης του αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου,

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο κ. Αλεξίου εξήγησε ότι ουδέποτε το Λιμενικό έκανε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους έριξαν εφόδια.

Ο κ. Αλεξίου υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε μάλιστα και την πληροφορία ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης και εξερεύνησης των αγνοουμένων, αν και οι ελπίδες έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

«Συνεχίζουμε κανονικά τις έρευνες. Δεν έχουμε μπει καν στην κουβέντα του να σταματήσουμε. Υπάρχουν πρωτόκολλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ