Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο. Το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις μεταναστών μόνο στην Κρήτη αγγίζουν τους 1.500. Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλεξάντερ Ντε κρο θα πάνε στο Κάιρο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στην Γαύδο. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».
Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.
«Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.
«Έχουμε ήδη προβεί σε μια σειρά από ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει αφενός έλεγχος των συνόρων και αφετέρου να υπάρξουν επιστροφές όσων έρχονται προς την Ελλάδα. Όμως να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι όταν μιλάμε για μεταναστευτικές κρίσεις να μπορούμε να διαχειριστούμε και τα υποκείμενα αίτια που παράγουν την κρίση και στην περίπτωση αυτή το βασικό αίτιο είναι η μεγάλη αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή της Αφρικής κυρίως Βόρειας αλλά και υποσαχάριας και της Μέσης Ανατολής. Άρα χρειάζεται μια ενεργή διπλωματία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ:
Στο Κάιρο την Κυριακή με πρόταση «πακέτο» Μητσοτάκης, Φον ντερ Λάιεν, Μελόνι
Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο με κόστος πάνω από 7 δισ. στην Αίγυπτο, προκειμένου να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές, πριν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Με στόχο τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ταξιδεύουν την Κυριακή στο Κάιρο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (το Βέλγιο έχει την ευρωπαϊκή προεδρία). Φέρεται να κομίζουν γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο, ώστε να σταματήσουν να έρχονται καράβια με μετανάστες από τις αιγυπτιακές ακτές στην Ευρώπη. Στο Κάιρο η ευρωαιγυπτιακή συμφωνία θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί.
Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες του ταξιδιού είπε στους FT ότι η συμφωνία είναι «ουσιαστική και στρατηγικής σημασίας». «Ανησυχούμε για δύο σύνορα: αυτό μεταξύ του Σουδάν και της Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα, και τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, όπου οι άνθρωποι φεύγουν», πρόσθεσε η πηγή της εφημερίδας. Ένας δεύτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών είπε ότι η συμφωνία θα επαναπροσδιορίσει ορισμένα υπάρχοντα προγράμματα στήριξης της ΕΕ για την Αίγυπτο και ότι η οικονομική επιδότηση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2027.