Κορονοϊός: Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου – Πότε θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Τις κατηγορίες των υποκείμενων νοσημάτων υψηλού κινδύνου και υποκείμενων προβλημάτων αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν καταγραφεί στην προτεραιοποίηση, παρέθεσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως είπε, η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας. Ιδίως όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων, όπως επισήμανε. Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορονοϊό ήταν άνω των 60 ετών.

Όπως εξήγησε, άμεσα ξεκινά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτου ηλικίας. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ο εμβολιασμός τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία έναρξης.

Ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου:

-Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων.

-Νεφρική ανεπάρκεια (άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5

-Κυστική Ίνωση

-Καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημιοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία 5ετία.

-Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, (χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διάμεση πνευμονοπάθεια.

-Επίσης, σοβαρή ηπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down.

Θα ακολουθήσουν έπειτα από ένα διάστημα οι ηλικιακές ομάδες 70 ετών και άνω και σε σύντομο διάστημα τα άτομα ηλικίας 65 ετών και πάνω.

Σχεδόν παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, που είναι τα εξής:

-Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα

-Ζαχαρώδης διαβήτης

-Νοσογόνος παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40)

-Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

-Καρκίνος

-Ανασοκαταστολή

-Σακχαρώδης διαβήτης

-Χρόνια νεφρική νόσος

-Χρόνια ηπατική νόσος

-Αιμοσφαιρινοπάθειες

-Διαταραχές του σπληνός

-Χρόνια νευρολογικά νοσήματα

-Σοβαρή ψυχική νόσος

-Σοβαρή αναπηρία

-Φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ