Κορονοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις με τα κρούσματα και τα νέα μέτρα – Όλα όσα ανακοίνωσαν Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα μας και τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση και σαφή προειδοποίηση σε όσους έχουν επιστρέψει στη χώρα από το εξωτερικό -και ειδικά στους νέους που ήρθαν από τη Βρετανία- να παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις επαφές τους για 14 ημέρες, γιατί, όπως τόνισαν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες στο σπίτι τους.

Στα 352 τα κρούσματα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και συνολικά ο αριθμός ανέρχεται πλέον σε 352. Εξ’΄αυτών τα 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης, οι 65 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και εννέα είναι διασωληνωμένοι. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. Μέχρι στιγμής, συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4.320 δείγματα. Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ήδη το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά υγειονομικού υλικού, ενώ επιπλέον 75 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις προσλήψεις 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υπηρεσίες του ΕΚΑΒ που ήδη έχουν ξεκινήσει. Σημείωσε πως ήδη έχουν γίνει 950 προσλήψεις. Υπογράμμισε, επίσης, πως πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την “επιστράτευση” του ΝΙΜΤΣ το οποίο διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού. Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο Παμμακάριστος ήδη λειτούργησε σήμερα και μια πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως εκμισθώνεται το ιδιωτικό κέντρο Άττικα στην Ελευσίνα για τις έκτακτες ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ποια καταστήματα θα λειτουργούν

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας τα μέτρα που γνωστοποιήθηκαν το πρωί από την κυβέρνηση, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και θα είναι ανοικτά και τις Κυριακές και υπενθύμισε ότι υποχρεωτικά θα υπάρχει ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά.

Από αύριο, Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή των εμπορικών καταστημάτων. Το μέτρο ΔΕΝ αφορά στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεωπολεία, μανάβικα, μπακάλικα, μίνι μάρκετ, delivery στη διατροφή, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων και οι τράπεζες). Επίσης δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών κούριερ ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο, σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων και γενικότερα σε καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αύριο θα εκδοθεί αναλυτικός κατάλογος.

Ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε, επίσης, πως δίνεται η δυνατότητα επίταξης για διάστημα έως έξι μηνών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων που ανήκουν σε ιδιώτες.

Σε καραντίνα οι κάτοικοι δύο χωριών στην Κοζάνη

Από σήμερα στις 5 τέθηκε καραντίνα των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά στην Κοζάνη και αποφασίστηκε προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής κοινότητας των δήμων τους. Η καραντίνα ισχύει για 14 ημέρες, διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδική κυβερνητική επιτροπή

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι ορίζεται κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση των αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από τον κορονοϊό. Η κυβερνητική επιτροπή απαρτίζεται από τον ίδιο που θα ειναι πρόεδρος, τους υφυπουργούς Σκέρτσο, Πέτσα, Κοντοζαμάνη, Λιβάνιο, Σκυλακάκη, Παπαθανάση, τον Γρηγόριο Δημητριάδη και τον Αθανάσιο Κοντογιώργη. Η επιτροπή θα έχει τον συντονισμό της κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό και την ανάληψη όλων των απαραίτητων επιχειρησιακών δράσεων, τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γαι να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία”. Το κράτος θα κάνει όσα πρέπει αλλά ηγέτες είμαστε κι εμείς οι ίδιοι, στην εργασία μας, στην οικογένειά μας, στις γειτονιές μας, στους αγαπημένους μας, του εαυτού μας και πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, σημείωσε για να διευκρινίσει πως ο μόνος τρόπος είναι ο τρόπος της ατομικής ευθύνης: ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε σπίτι μας, εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες υγιεινής.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ